Menu

Vyskúšali sme Sony SmartBand

Nie je to náhrada za vaše hodinky, ale doplnok, ktorý sleduje všetky vaše aktivity. Nové inteligentné zariadenie od Sony je už tretím produktom z kategórie inteligentných produktov určených na nosenie.

Možno to neviete, ale Sony je priekopníkom v segmente wearables, nositeľných zariadení. Ich prvé inteligentné hodinky síce nezaznamenali obrovský predajný úspech, no boli to jedny z prvých doplnkov pre smartfón, ktoré udali aktuálny smer. Dnes už máme na trhu druhú generáciu nielen od Sony, ale aj od ďalších výrobcov na čele so Samsungom, ktorý tu už minul slušný balík peňazí určených na reklamu. 

Smartband je iný

Sony Smartband sa od konkurencie zásadne odlišuje - neukáže vám aktuálny čas, neprezradí vám vlastne úpne nič. Skôr sa radí k monitorovacím náramkom akým je napríklad Fitbit Flex, Jawbone UP alebo Nike Fuelband. Základom je váš pohyb, konkrétne sledovanie krokov. Z vašich pohybov toho zistí omnoho viac - vie koľko kalórií ste spálili, kedy oddychujete, kedy bežíte a presne vie, kedy spíte hlbokým spánkom a kedy sa začínate prebúdzať. 

To vie napríklad využiť pri inteligentnom budení a preberie vás v tom najlepšom možnom čase. Vy si len nastavíte približný čas kedy chcete byť zobudení a aplikácia sa na základe informácií o vašom spánku postará o to, aby bolo prebúdzanie čo najpríjemnejšie. Dobre to vyzerá nielen na papieri, ale aj v skutočnosti. Naše ranné prebúdzanie so Smarband bolo príjemné, nikdy nás budík nevyrušil počas sna, či hlbokého spánku.

swr10-1

Využiť môžete samozrejme aj klasický budík, ktorý si nastavíte na presný čas. Vibrovanie je dostatočne silné na to, aby prebudilo aj silného spachtoša. Mimochodom vibrácie sú jediná možnosť, ako vás môže Smartband na niečo upozorniť. Budete tak vedieť ak vám niekto práve volá, či vám poslal mail alebo správu. Taktiež budete upozornení na to, že ste mimo dosahu svojho smartfónu. A to je perfektná funkcia pre zábudlivcov, ktorí si svoje zariadenie často nechtiac nechajú doma, alebo na stole v reštaurácii.

smartband-app-2

 

Čo mu nejde dobre?

Smartband zatiaľ ale nevie odhadnúť kedy trávite čas bicyklovaním a ak si po večernej sprche necháte náramok na poličke, tak to skončím dokonale hlbokým spánkom. Toto ale nie sú chyby, ktoré by nešlo odstrániť dodatočnými aktualizáciami. Podobné problémy mala aj spoločnosť Nike so svojim Fuleband, ktorý k dokonalosti potreboval celý rok.

Trochu zbytočné sú informácie o tom, koľko času ste strávili surfovaním po internete, na sociálnych sieťach, prípadne čítaním elektronických kníh. Všetky tieto úkony totiž robíme aj mimo mobilného zariadenia a o našom dennom správaním nám to teda nepovie skoro nič.

Chýba nám tu aj zobrazenie času, či aspoň informácia o prijatých správach. Áno, sú tu vibrácie, no o čo krajší by bol život, ak by sme vedeli že to vibrovanie bol len nepodstatný status z Facebooku a nie dôležitý e-mail, na ktorý už hodiny čakáme. Nič z tohto ale nie je možné hlavne z konštrukčného hľadiska.

smartband-app

 

V rôznych farbách

Smartband je v základe len malé zariadenie, ktoré si vložíte do silikónového remienka. Tie sú v základnom balení rovno dva - jeden menší a jeden pre mohutnejšie osoby. Systém zapínania ale nie je najlepší. Spočiatku sa s tým dosť natrápite a ak to dobre nezvládnete, môžete náramok pokojne stratiť. A keďže je tak ľahký, možno si to ani nevšimnete. V tomto prípade sa ale nemusíte báť straty dát. Smartband sa po pripojení k novému zariadeniu automaticky vymaže.  

Na jedno nabitie vydrží maximálne týždeň, no nám vydržal pri bežnej aktivite len päť dní. Nabijete ho s pomocou klasickej microUSB nabíjačky a s vašim smartfónom komunikuje cez rozhranie Bluetooth, pre jednoduché spárovanie môžete využiť NFC. Cena nie je vysoká, za necelých 90 eur dostanete Smartband spolu s dvoma remienkami. Ak by sa vám poškodili, môžete si ich neskôr dokúpiť v rôznych farbách.

Náš týždeň so Smartbandom bol zaujímavý, hlavne čo sa spánku týka. Bežný denný pohyb bol snímaný pomerne presne až s výnimkou bicyklovania. To softvér nevie odhaliť a teda výsledné množstvo kalórií nemusí byť úplne správne. Ak máte zvyšných 90 eur a smartfón s Androidom vo verzii 4.4, choďte do toho. Možno vám pomôže pri snahe o získanie lepšej kondície.

smartband-app-1

 

 

 

 
Sony Smartband SWR10 môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>
 

hodnotenie-smartband

Graf ceny produktu Sony Smartband SWR10 poskytuje server Heureka.sk
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013