Menu

Xperia Z1 Compact: to najlepšie do vrecka

Môže byť prémiový telefón malý? Vadia vám veľké uhlopriečky, a neviete sa zmieriť s tým, že by ste mali telefonovať zo šesťpalcovej obkladačky? Potenciál tejto časti trhu chce zachytiť Sony, zmenšenou podobou svojej vlajkovej lode. Z1 je teraz menšia. Kompaktnejšia.

Z1 je ešte stále vlajkovou loďou modelového radu smartfónov Xperia od Sony. Keď sme ju v minulom roku testovali, vyzdvihli sme najmä prvotriedne spracovanie, nekompromisný výkon, zvýšenú odolnosť i hardvérovú výbavu.  Aj keď ju už čoskoro nahradí inovovaný model Z2, Z1-tka nepovedala svoje posledné slovo. Scvrkla sa do kompaktnejšieho tela, v ktorom má navyše šancu osloviť väčší počet zákazníkov.

So zmenšenými modelmi prémiových smartfónov sme sa už v minulosti stretli, ale v týchto prípadoch ostal väčšinou identický len názov, vnútornosti boli odlišné a prstom ukážeme napríklad na Samsung Galaxy S4 Mini alebo (ak by sme chceli byť veľmi prísni) aj HTC One Mini. Xperia Z1 Compact zdieľa so svojím starším a väčším súrodencom identický hardvér i vlastnosti; okrem pár drobností v rozložení portov sa zmenila len uhlopriečka a rozlíšenie displeja. Z1 Compact tak oslovuje aj tých, ktorí nechcú príliš veľký a príliš ťažký telefón, akým Z1 pre mnohých je.

 

DIZAJN A KONŠTRUKCIA

Dizajn série Xperia Z spĺňa kritériá prémiových zariadení a preto ani Z1 Compact nemôže vybočiť z línie. V porovnaní so Z1 je citeľne menšia, aj keď uhlopriečka je menšia len o 0,7 palca. Ľuďom s menšími rukami lepšie padne do ruky a vo vrecku bude takisto zaberať menej miesta. Z1 Compact váži o 33 gramov menej, no vďaka svojim 137 gramom hmotnosti a dobrému vyváženiu sa ovláda pohodlne aj jednou rukou. Prechytávanie pri snahe obslúžiť hornú polovicu palcom je podstatne jednoduchšie ako pri Z1, a práve to môže byť kľúčovou výhodou novinky.

Dizajn sa teda nesie v znamení dizajnu OmniBalance. Hliníkový rám, ktorý smartfón obopína rozdeľuje jednoliate plochy displeja a zadného krytu. Tie tvorí sendvič zo skla, ochranných a napínacích fólií, ktoré majú za úlohu preniesť pri páde vzniknuté pnutie na väčšiu plochu a tak pomôcť materiálom lepšie pohltiť energiu nárazu bez poškodenia. Ako ďalšia úroveň ochrany voči pádu môže tým s dvoma ľavými rukami poslúžiť aj očko pre prevlečenie šnúrky, ktoré sa nachádza v pravom dolnom rohu.

Xperia Z1 Compact vyzerá elegantne predovšetkým v bielej farbe, čierna priťahuje obtlačky prstov a podvedome si zvyknete utierať ju o všetky možné materiály, vhodné k tomuto účelu. Treba však dávať pozor na škrabance, ktoré je predovšetkým na čiernom zadnom kryte dosť vidieť. K dispozícii sú i dve „veselšie“ farby; svetloružová, a netradičná limetková, ktorá smartfónu podľa nás pristane najviac.

Konštrukcia ponúka krytie IP55/IP58 a okrem toho, že hravo odolá prachu a vode, zvládne aj polhodinový pobyt v hĺbke 1,5 metra pod hladinou. Vodeodolnosť nemusí zákonite znamenať, že si telefón so sebou musíte brať zakaždým do sprchy, no keď sa Z1 Compact zašpiní, stačí ju opláchnuť pod tečúcou vodou osušiť a používať ďalej.  

 

KONEKTORY A VÝBAVA

Okrem 3,5 mm konektora pre pripojenie headsetu nie je žiadne z fyzických rozhraní viditeľné. Odolnosť voči vode zabezpečujú upravené krytky konektorov s jemným tesnením. Podobne ako pri Z1 i tu odporúčame pouvažovať nad dokovacou kolískou DK32 za asi 30 EUR (fungovať bude aj DK31 určená primárne pre Z1), ktorá ušetrí tesnenia krytky microUSB konektora. Tú budete spomedzi všetkých používať najčastejšie, minimálne raz za dva dni, keď bude treba smartfón nabiť.

Na ľavej strane sme pod krytkou našli ešte aj slot pre microSDXC kartu, ktorou sa dá rozšíriť vstavaných 16 GB (dostupných je necelých 12 GB) o ďalších až 64 GB. Xperia Z1 Compact podporuje aj USB OTG, pomocou redukcie preto dokáže pracovať aj s externými USB flashdiskami. V spodnej časti je ďalšou krytkou chránený slot pre micro-SIM kartu.

Na pravej strane sa nachádzajú všetky tlačidlá; typické kruhové pre uzamykanie, dvojpolohová spúšť fotoaparátu a kolískové tlačidlo ovládača hlasitosti. Tlačidlá sú dostatočne vystúpené nad povrch a so stláčaním nebude problém ani naslepo vo vrecku. Reproduktor si našiel svoje miesto v spodnej časti za jemnou kovovou mriežkou. Pri držaní na šírku a sledovaní filmov či hraní hier, však z neho bude zvuk vychádzať do dlane ruky, čo sa nad kvalitou reprodukcie negatívne podpíše.

Výlet po šiestich stranách tehličky s rozmermi 127×65x9,5 mm ukončíme na zadnej stene. Tá je hladká a jednoduchá, s fotoaparátom v ľavom hornom rohu, tomu sa však budeme venovať o kúsok neskôr. NFC logo naznačuje podporu aj tejto technológie, so zariadeniami s podporou NFC je tak možné jednoduchšie uskutočniť párovanie, telefón stačí priložiť k reproduktoru, domácemu kinu alebo trebárs objektívu QX10 / QX100 a pripojenie sa uskutoční do niekoľkých sekúnd.

 

DISPLEJ A HARDVÉROVÁ VÝBAVA

Displej je najväčším a jediným podstatným rozdielom oproti Z1 a to je len dobre. Uhlopriečka sa zmenšila na 4,3 palca, a kompromis nastal aj v rozlíšení, ktoré je teraz 720×1280 bodov. Jemnosť zobrazenia síce utrpela (341 ppi oproti 441 ppi), ale zobrazenie fontov i ikoniek je stále veľmi jemné. Zmenila sa i technológia matrice displeja, Z1 Compact používa IPS displej so širokými pozorovacími uhlami a dobrou čitateľnosťou na slnku, veľmi dobre vykresľuje prechody i farby, ktoré pôsobia živo.

V hustote obrazových bodov vyhráva o 100 ppi Z1-tka s FHD rozlíšením (napravo). Rozdiel je však výraznejšie viditeľný len pri detailnom pohľade.

I tu použil výrobca obrazovú technológiu Triluminos, ktorú sem pritiahol z televízorov Bravia. Tá má za úlohu zobraziť viac farieb, zjemniť prechody a scény zobrazovať v prirodzených farbách. Svoju úlohu zohráva obrazový post processing X-Reality for mobile, ktorý má na starosti ďalšie vylepšenie obrazu na displeji. Obrázky by tak mali byť ostrejšie a aj video v menšom rozlíšení interpolované na vyššie.

Ako sme spomínali v úvode, Z1 Compact nie je derivátom s menom, je to pravý prémiový smartfón s hardvérom, ktorý patrí k tomu najlepšiemu čo môžete do vrecka dostať. Čipset Snapdragon 800 MSM8974 ponúka štyri jadrá architektúry Harvard taktované na 2200 MHz a grafický čip Adreno 330, ktorý nemá problém plynule rozhýbať ani najnáročnejšie hry. 2 GB operačnej pamäte poskytuje dostatok priestoru pre hladký beh aplikácií a ani po dlhých dňoch bez reštartu sme nespozorovali zaváhanie systému pri prehliadaní webu či prepínaniu medzi spustenými aplikáciami.

    

Ďalšia výbava odzrkadľuje nastavenie smartfónu do špičky súčasnej ponuky, dátové prenosy cez operátora využijete cez HSDPA i LTE rýchlosťou až 150 Mb/s, na krátko v rámci domácej siete sa pripojíte cez Wi-Fi aj v 5 GHz pásme. Podpora multimediálnych pripojení a zdieľania zahŕňa možnosť vytvorenia mediaservera i prístup k DLNA kompatibilným zariadeniam v lokálnej sieti. Obraz na veľký displej televízora či monitora dostanete aj cez MHL a Miracast. O prenos obrazu sa stará funkcia Throw, ktorá automaticky vyberá spôsob, akým bude s vybraným displejom komunikovať.


 

 

FOTOAPARÁT S VEĽKÝM POTENCIÁLOM

Fotoaparát je na Xperia Z1 Compact rovnaký ako na jej päťpalcovom predchodcovi. I tu je k dispozícii Exmor RS obrazový senzor s rozlíšením 20,7 MPix a veľkosťou  1/2.3 palca. Objektív G Lens s cropovaným 27 mm ohniskom a svetelnosťou F2.0, dáva dobrý predpoklad pre široké využitie, zachytíte nielen krajinky, ale aj viac priestoru v interiéri. O skvalitnenie záberov a rýchle spracovanie zachytených dát sa stará obrazový procesor Bionz Mobile, podobnú technológiu i čip využíva Sony vo svojich kompaktoch.

Oproti Z1 sa o čosi vylepšili algoritmy postprocessingu, no fotoaparát stále podlieza svoj potenciál. V automatickom režime, kedy fotoaparát zhotovuje obrázky s rozlíšením 8 MPix a mal by teda interpolovať body z celého obrazu je vidieť vyhladzovanie, procesor sa snaží potlačiť šum najmä pri vyššom ISO na náš vkus príliš agresívne. Ak sa pri fotení udržíte s ISO do 400, a prepnete do manuálneho režimu, kedy sa dajú zhotoviť aj fotografie v plnom rozlíšení 20 MPix a hoci sa s malou optikou nedajú robiť zázraky, máte veľkú šancu urobiť technicky slušný obrázok aj pri horšom osvetlení. 

Ak sa však vyberiete von cez deň, odmení sa Z1 Compact vynikajúcimi obrázkami, automatika v takýchto podmienkach funguje spoľahlivo a výsledok je porovnateľný s kompaktom strednej triedy. Detaily sú ostré, fotografie majú verné farby a aj ich škálovanie a prechody sú vynikajúce. Dobre funguje aj HDR a odlíšenie kontrastných plôch či vyváženie protisvetla. V manuálnom režime samozrejme nechýbajú všetky dôležité nastavenia, od ISO, režimov ostrenia, až po korekciu expozície a profily vyváženia bielej farby.

Už pri Z1 sme sa mohli pohrať s kreatívnymi automatickými režimami a tie nesmú chýbať ani na Z1 Compact. Azda najzábavnejší, aspoň na chvíľu, sú efekty AR, kedy sa do záberu vložia animované prvky. Scéna sa tak razom premení na prehistorické obdobie s dinosaurom, rozprávkový les, alebo podmorský svet. Zaujímavý je i režim Motion Shot, kedy sa do jedného obrazu vloží pohybujúci objekt viackrát a pozadie pritom ostane statické. Pri fotení pohybujúcich sa objektov je vhodný režim predsnímaných snímok. V priebehu dvoch sekúnd fotoaparát nasníma 30 obrázkov pred a 30 obrázkov po stlačení spúšte. Z nich sa dá následne vybrať ten najzaujímavejší a zachytiť sa dá naozaj zaujímavá momentka. Takto zhotovené snímky samozrejme nie sú v plnom rozlíšení, no dá sa k nim v albume kedykoľvek vrátiť a vybrať inú, ak zmeníte svoj názor.

Režim Info-eye slúži pre identifikáciu predmetov, stačí  odfotiť knihu, obal CD či fľašu vína a aplikácia sa bude snažiť vo svojej databáze na internete zistiť čo by to tak mohlo byť. Databázu vytvárajú používatelia služby a tak ako sa rozrastá, stúpa aj úspešnosť identifikácie predmetov. Na správny výsledok sú potom naviazané recenzie, odkazy na eshopy a doplnkové informácie.

Socializujúcim sa jedincom sa zapáči režim Social Live. Ten umožňuje streamovať video v HD kvalite zachytené telefónom v reálnom čase na Facebook. Stream je obmedzený na 10 minút, dá sa pozrieť aj neskôr zo záznamu a je možné presne definovať, kto z priateľov ho môže uvidieť. Video zhotovuje Xperia Z1 Compact v 1080p rozlíšení, k dispozícii je i 720p a rozlíšenie pre MMS, dobre funguje stabilizácia obrazu.

 

AKUMULÁTOR V OSTROM NASADENÍ NESKLAME

Xperia Z1 Compact sa spolieha na 2300 mAh akumulátor, ten je síce v porovnaní so Z1 menší, no zasa nemusí pohánať tak veľký displej. Výsledkom je slušná výdrž na jedno nabitie, pri intenzívnom využívaní (vybavovanie pošty, notifikácia správ, chat, niekoľko krátkych a jeden hodinový hovor, počúvanie hudby cez BT reproduktory a približne 90 minút surfovania webom denne) sa nízky stav akumulátora ohlásil na druhý deň neskoro večer. Dva pracovné dni zvládne Z1 Compact bez problémov, a pri slabšom využívaní sa bez problémov dostanete aj na tri.

Podobne ako pri iných smartfónoch Xperia ani tu nemôžu chýbať tri možnosti ako výdrž batérie predĺžiť; zapnúť sa dá Wi-Fi podľa miesta (kedy sa aktivuje Wi-Fi adaptér len ak je v dosahu známa sieť), režim slabej batérie (pri dosiahnutí definovanej úrovne voľnej kapacity akumulátora sa vypnú niektoré funkcie – Bluetooth, synchronizáciu účtov, GPS, a pod.) a napokon režim STAMINA. Jeho základom je vypínanie Wi-Fi adaptéra a mobilných dát pri zamknutej obrazovke. O nových mailoch sa tak síce dozviete až pri odomknutí telefónu, ale výdrž sa predĺži citeľne.

 

KITKAT ASI O MESIAC

Predinštalovaný Android je vo verzii 4.3, upgrade na najnovší KitKat by mal prebehnúť podľa neoficiálnych správ v priebehu apríla. Nadstavba Timescape je prehľadná a dobre sa v nej orientuje, ak sa stane Xperia Z1 Compact vašim prvým smartfónom s Androidom, zvyknete si veľmi rýchlo. Dizajn je uhladený a konzervatívny, Sony sa nepustilo do žiadnych grafických šialeností ani animovaných prvkov. Ovládacie rozhranie v každom prípade pôsobí konzistentne a pri používaní smartfónu nevyrušuje. Jednoduchý a funkčný prístup, ktorý má šancu osloviť širšie spektrum používateľov, ako je tomu v prípade konkurencie.

Súčasťou nadstavby sú praktické miniaplikácie, ktoré môžu byť zobrazované nad ostatnými oknami. Vždy tak môžete mať po ruke napríklad poznámky, kalkulačku, alebo okno prehliadača. V základnom menu je k dispozícii mriežka 4×5 ikon, novinkou je výsuvné menu z ľavého okraja. V ňom sa nachádzajú užitočné funkcie vyhľadávania a odinštalovania aplikácie, rýchleho zoradenia zoznamu aplikácií podľa abecedy, či obľúbenosti a získania nových aplikácií z Google Play alebo Sony Select.

Trojica ovládacích tlačidiel je softvérová,  zobrazujú sa teda priamo na displeji. Je to škoda, keďže spodný okraj displeja je dostatočne široký aby sa naň dedikované tlačidlá zmestili, a ostalo by nám viac riadkov pre zobrazenie obsahu. Na druhej strane sa smartfón pohodlnejšie drží, najmä na šírku a to je asi predsa dôležitejšie.  

 

SONY SA VYBRALO SPRÁVNYM SMEROM

Svojmu väčšiemu predchodcovi Z1 Compact rozhodne hanbu neurobí. Práve naopak, vďaka kombinácií relatívne malej uhlopriečky a prvotriedneho hardvéru je ešte zaujímavejšia. Päťpalcových telefónov s vysokým výkonom a výbavou je dosť, Z1 Compact je však na našom trhu svojim spôsobom unikátom. Svojich majiteľov si nájde ľahšie ako Z1, nemá totiž priameho konkurenta. Hoci sa tých 0,7 palca na papieri nezdá ako priveľké zmenšenie, rozdiel je v ruke markantný a záujemcovia o prémiový smartfón, ktorý im pri telefonovaní nezastrie polovicu hlavy sa konečne dočkali.

Displej síce s uhlopriečkou zmenšil aj svoje rozlíšenie, no aj napriek tomu je jemnosť vykreslenia výborná a Full HD by bolo len zbytočným luxusom. Sony konečne siahlo po IPS paneli a s použitými technológiami pre vylepšenie obrazu sa na Z1 Compact pozerá s radosťou. Výborné je podanie farieb bez prehnanej saturácie, čitateľnosť na slnku i kontrast. V segmente prémiových smartfónov je nadpriemerná výdrž akumulátora, bez nabíjačky vydržíte približne dva pracovné dni. Zvýšená odolnosť je samostatnou kapitolou, čistenie telefónu môže zahrnúť aj oplachovanie a v daždi sa nemusíte obávať zavolať si taxík či schovávať pri fotení telefón do dlaní. Plusom je aj možnosť rozšírenia vnútornej kapacity micro SD kartou (jej vyberanie je síce nepraktické, no na druhú stranu, ako často to bude bežný používateľ robiť..).

 

Xperia Z1 Compact však zdedila aj niektoré neduhy, fotoaparát stále dopláca na agresívny postprocessing obrazu v horších svetelných podmienkach a v čiernej farbe je telefón fantastickým priestorom pre zber obtlačkov prstov. S 9,5 mm hrúbky nepatrí medzi najštíhlejšie smartfóny a rám okolo displeja by mohol byť tenší. To sú však technologicky nevyhnutné ústupky, ktoré sú daňou za zvýšenú odolnosť, pevnú konštrukciu, fotoaparát s veľkým čipom a HW tlačidlá a sloty po okrajoch smartfónu.

Posledným faktorom, ktorý sa vždy ukáže najzaujímavejší pri samotnej kúpe, je cena. Xperia Z1 Compact stojí aktuálne v našich eshopoch približne 500 EUR, môžete ju však nájsť aj o 50 EUR lacnejšie. Za tieto peniaze sa toho dá kúpiť dosť a v úvode spomínaný Galaxy S4 Mini či One Mini stojí o 150 EUR menej, no už to nebude s porovnateľným hardvérom a fyzickými vlastnosťami. Sony sa v prípade zmenšenia Z1 do modelu Z1 Compact vybralo správnym smerom a dúfame, že tento trend v budúcnosti neopustí ani pri modeli Z2. Bola by to rozhodne škoda.

 

 
Sony Xperia Z1 Compact môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>
 

 

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti:

Graf ceny produktu Sony Xperia Z1 Compact poskytuje server Heureka.sk

SONY XPERIA Z1 COMPACT NÁJDETE V PONUKE ESHOPU ALZA.SK

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013