Menu

9 hodín práce s notebookom ASUS U46E

Séria notebookov ASUS s označením U predstavuje kategóriu špeciálne určenú na časté prenášanie a prácu na cestách. Obstojí testovaný model aj v očiach náročnejšieho užívateľa? 

Ak sa pozrieme na aktuálnu ponuku spoločnosti ASUS, tak v modelovej sérii U/UL/UX nájdeme zástupcov od extrémne kompaktných Zenbookov, až po 15,6“ kúsky s vysokým výkonom a poriadnou dedikovanou grafickou kartou.

Model U46 je dostupný v dvoch základných edíciách -  U46E a U46SV. Prvá, lacnejšia a nami testovaná verzia s koncovým písmenom E je vybavená len integrovanou grafickou kartou Intel HD Graphics 3000.

Model U46SV je drahší, ale na oplátku ponúka dedikovanú grafickú kartu NVIDIA GeForce GT 540M s 1 GB vlastnej pamäte. Vďaka technológii NVIDIA Optimus sa táto karta v prípade nečinnosti dokáže vypnúť, takže jej prítomnosť nemá negatívny dopad pri výdrži práce na batériu.

U46_Left_Open135

Dizajn a spracovanie

Celkový pocit zo spracovania šasi notebooku je veľmi dobrý. Povrchová úprava je bez viditeľných chýb, jednotlivé diely do seba presne pasujú a jediná ohybnejšia časť sa nachádza pri optickej mechanike, čo je ale jav badateľný pri väčšine konkurenčných modelov.

Použité sú tu plasty a kov. Farebné prevedenie kombinuje tmavý spodok a rám displeju so zvyškom, ktorý je v jemne zlatom nádychu. Notebook tak pôsobí luxusným dojmom, pričom musíme pochváliť povrchovú úpravu, odolnú voči odtlačkom.

U46_Disk_Open

Použitá klávesnica je typu chiclet, pričom ale neobsahuje numerickú časť. Podsvietenie tu taktiež nenájdeme, čo je trochu škoda. Na druhú stranu v tejto cenovej kategórii to nie je štandardom a preto to nepovažujeme za nedostatok.

Práca na klávesnici je veľmi príjemná. Klávesy sú dostatočne veľké rozstupy medzi nimi sú zvolené akurát a tak naša jediná výhrada smeruje k menšej klávese Shift. Touchpad je mierne zapustený pod úroveň povrchu. Jeho povrch je príjemný na dotyk, prst sa po ňom kĺže dobre a podporuje ovládanie viacerými prstami.  

Portová výbava je mierne chudšia. Je to kvôli zachovaniu si kompaktnejších rozmerov, na čo sme pri podobných modeloch už zvyknutí. Aj pre aktívnejšieho užívateľa by ale mala stačiť trojica USB portov (2× USB 2.0, 1× USB 3.0), dva obrazové výstupy (analógový D-SUB a digitálny HDMI), zvukové konektory, LAN a nakoniec nemôže chýbať čítačka pamäťových kariet.

U46_Left_Side

U46_Right_Side

Výkonný hardvér

Notebooky zamerané na dosiahnutie čo najdlhšej výdrže pri práci na batériu boli ešte pred nejakým rokom odkázané len na špeciálne ULV riešenia s nižším napätím a menšími pracovnými frekvenciami. Technológie ale pokročili o poriadny kus dopredu a dnešné procesory sa môžu pochváliť skutočne vysokým výkonom a zároveň v prípade potreby svoje energetické nároky rapídne znížia.

Nami testovaný notebook je osadený procesorom Intel Core i5-2520M, ktorý na trh prišiel v prvom kvartáli tohto roku. Jeho maximálna pracovná frekvencia sa pohybuje v rozmedzí od 2,5 až po 3,2 GHz, čo už je plne dostačujúce aj na skutočne aktívnu prácu a používanie náročných aplikácií.

cpuz

Procesor je vyrobený 32 nm technológiou, obsahuje 3 MB zdieľanej L3 cache pamäte a TDp má stanovené na 35 W. Fyzické dva jadrá dokážu vďaka technológii Hyper Threading spracovať súčasne až štyri vlákna.

Operačnú pamäť tvoria dva DDR3 moduly s celkovou kapacitou 8 GB. Tá postačuje aj na aktívne používanie a určite by ste nemali pocítiť jej nedostatok v najbližšom roku. Pevný disky je tu jeden s kapacitou 750 GB, ktorá je dostatočne veľká aj pre náročných užívateľov.

cdm

Grafika je integrovaná

Grafická karta Intel HD Graphics 3000 je integrovaná priamo v procesore. Svojimi možnosťami osloví skôr multimediálne zameraných užívateľov, ako hráčov počítačových hier. Jej pracovná frekvencia sa pohybuje od 650 MHz až po 1,3 GHz.

Bez problémov zvláda prehrávanie Full HD videa, pričom má natívnu podporu aj pre 3D filmy. Pri hrách síce ponúka vysokú kompatibilitu aj s novšími titulmi, čo sa výkonu týka, tak plynulo rozbehá len menej náročné hry. Vo väčšine prípadov sa tak nevyhnete nutnému zníženiu rozlíšenia a detailov.

Pracovnú plochu si môžete rozšíriť na externý monitor. Notebook má k dispozícii dva obrazové výstupy – analógový D-SUB a digitálny HDMI. Použitý monitor má 14“ uhlopriečku, lesklý povrch, LED podsvietenie a bežné rozlíšenie 1366×768 bodov. Kvalita reprodukcie farieb nie je vôbec zlá, pripraviť sa treba na už klasicky menej konzistentnú intenzitu podvietenia.  

gpuz

Oplatí sa?

ASUS U46E je veľmi dobre spracovaný notebook. Vďaka jeho kompaktnejším rozmerom a váhe 2,3 kg je vhodný aj na aktívnejšie prenášanie. Vnútorná konštrukcia síce nedosahuje kvalít výrazne drahších profesionálnych riešení, ale vďaka použitiu kovových materiálov je odolnosť veľmi dobrá.

Výkon určite nepredstavuje problém ani pre náročnejšieho užívateľa. Použitý procesor má dostatok „šťavy“, aby zvládol prakticky akúkoľvek aplikáciu. Svoju pracovnú frekvenciu dokáže vyhnať až na hranicu 3,2 GHz, čo už je skutočne vysoká hodnota.

Systém chladenia je aj napriek menším rozmerom tela a výkonnému hardvéru dobre navrhnutý. Hlučnosť je počas bežnej práce veľmi nízka, pri zaťažení sa samozrejme zvýši, pričom ale stále nedosahuje rušivých hodnôt.  Teplota procesora sa pohybovala od 44 do 78 °C, spotreba bola 24 W pri nečinnosti systému a 60 W pri záťaži benchmarkom Cinebench.

Poslednou zastávkou je výdrž pri práci na batériu. Tú testujeme pomocou simulácie nenáročnej kancelárskej práce pri vypnutej Wi-Fi. Výsledná hodnota blížiaca sa deviatim hodinám je skutočne vynikajúca a umožní vám nepretržite pracovať aj počas letu za oceán. Prezeranie webu so zapnutým bezdrôtovým adaptérom zvládne notebook približne šesť hodín.

 

 hodnotenie

tip-silver

 

 

Technická špecifikácia

Procesor: Intel Core i5 2520M (2,5 – 3,2 GHz, 3 MB L3)
Čipset: Intel HM65
Grafický adaptér:  Intel GMA HD
Displej: 14” 1366×768, lesklý povrch
Pamäť: 2× 4 GB DDR3, 1333 MHz
Pevný disk: Seagate 750 GB, 7200 RPM
LAN, Wi-Fi, BT 3.0, 2× USB 2.0, 1× USB 3.0, D-SUB, HDMI, CardReader 7in1, WebCam
Kapacita batérie: 5900 mAh
Rozmery: 33,3×24,5×2,7 cm
Hmotnosť: 2,3 kg
Operačný systém: Windows 7 Home Premium 64-bit

vysledky

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013