Logo
Vytlačiť túto stránku

ASUS CM1730 ako výkonné domáce PC

ASUS CM1730 ako výkonné domáce PC

Klasické počítače ešte nevymreli. Stále sa im venujú zvučné spoločnosti, prinášajúce hotové riešenia nielen pre hráčov a biznis klientelu, ale aj pre bežné a náročnejšie domácnosti.

Spoločnosť ASUS prichádza s neobvykle orientovaným počítačom. Oproti bežným domácim PC ponúka výkonný 6-jadrový procesor a veľkú operačnú pamäť. Čo mu chýba, je ale výkonnejšia grafická karta a trochu lepšie chladenie.

Pán v čiernom obleku

ASUS CM1730 nebol navrhnutý za účelom uspokojenia dizajnových fajnšmekrov. Použitá skrinka síce nevybáča zo zástupu, ale zároveň ju nemôžeme považovať za vyslovene škaredú. Použitá tu je čierna farba, na prednom paneli s lesklou povrchovou úpravou a strieborným logom ASUS. Celková kvalita prevedenia skrinky je veľmi dobrá. Materiály sú dostatočne pevné a zvolený dizajn by nemal nikoho uraziť.

03

Optická mechanika je schovaná za výsuvné dvierka. Na hornej časti predného panela sa nachádza skupina konektorov, obsahujúca dva USB 2.0 porty, zvukový vstup / výstup a multiformátovú čítačku pamäťových kariet. Zadná stena obsahuje dva digitálne výstupy grafickej karty (DVI a HDMI) a konektory základnej dosky – 6× USB 2.0, nevyužité výstupy integrovanej grafickej karty, LAN konektor, PS/2 pre pripojenie starej klávesnice alebo myši a nakoniec to je šestica konektorov zo zvukovej karty.

02

Vnútorné usporiadanie skrinky ničím nevyniká a ponúka len priemerné možnosti rozšírenia. Zdroj sa nachádza v jej hornej časti, predná obsahuje optickú mechaniku a jeden pevný disk. Skrinku môžete osadiť buď ďalšou optickou mechanikou a jedným diskom, alebo dvoma ďalšími diskami.

O prietok vzduchu sa stará zdroj a jeden dodatočný ventilátor, umiestnený na zadnej stene skrinky. V prípade dodatočného dokúpenia výkonnejšej grafickej karty by sme ale odporúčali doplniť systém o predný ventilátor. Chladič procesora nie je na prvý pohľad ničím výnimočný, azda len svojou hlučnosťou. Tá nás trochu prekvapila a pre prípadné stíšenie je nutná jeho výmena za lepší model.


Procesor je základ

ASUS zvolil pri počítači CM1730 základ od spoločnosti AMD. Väčšina užívateľov by očakávala dvoj alebo maximálne štvorjadrový procesor, osadený model má jadier až šesť. AMD Phenom II X6 1065T je model vyrábaný 45 nm technológiou s TDP stanoveným na hodnote 95 W. Základná pracovná frekvencia je 2,9 GHz, vďaka technológii AMD Turbo CORE sa samozrejme prispôsobí potrebám užívateľa – v prípade nečinnosti zníži výkon a pri náročných situáciách ho naopak zvýši.

cpuz

Základná doska je z dielne spoločnosti ASUS a je osadená čipsetom AMD 880G. Operačnú pamäť tvoria dva DDR3 moduly s pracovnou frekvenciou 1333 MHz. Ich kapacita je 2 a 4 GB, čo plnohodnotne postačuje aj na aktívnu prácu. Pevný disk bol v nami testovanej konfigurácii jeden s kapacitou 1 TB.  

cdm


Grafická karta

K výkonnému procesoru by aktívny hráči počítačových hier určite uvítali aj adekvátnu grafickú kartu. Tu pre nich príde pravdepodobne sklamanie, ale nezabúdajme, že ASUS CM1730 nie je herný počítač, ale univerzálny počítač do domácnosti.

Výrobca ho osadil grafickou kartou AMD Radeon HD 6450 s 1 GB GDDR3 pamäti. Jadro s kódovým značením Caicos je vybavené 160 Stream procesormi, 8 ROP jednotkami a s pamäťou komunikuje pomocou 64-bit zbernice. Práve tá je najužším hrdlom karty a preto žiadne zázraky neočakávajte.

Z pohľadu kompatibility karta zvládne akúkoľvek hru, pre dosiahnutie plynulosti ale bude nutné znižovať detaily aj pri starších tituloch. Táto karta je totiž primárne určená pre občasných hráčov a milovníkov multimédií. Tu si svoju funkciu plní na jednotku a ponúka bezproblémovú podporu videa vo vysokom rozlíšení.

gpuz


Finálne slovo

ASUS Essentio CM1730 je počítač so silným potenciálom. Už v základe totiž obsahuje dostatočne výkonný šesťjadrový procesor, 6 GB operačnej pamäte a 1 TB pevný disk. V očiach potenciálnych hráčov stráca body kvôli slabej grafickej karte. Tá si skvelo poradí s videom vo vysokom rozlíšení, rozbehať plynulo hry zvláda ale len tie staršie. Ako výkonný domáci počítač určený na náročnejšiu prácu a multimédiá obstojí skvelo, hráči si ale budú musieť doplatiť za výkonnejšiu grafickú kartu a pravdepodobne aj zdroj.  

hodnotenie 

 

Technická špecifikácia

Procesor: AMD Phenom II X6 1065T (2,00 – 2,90 GHz, 6 MB L3)
Čipset: AMD 880G
Grafický adaptér:  AMD Radeon HD 6450 1 GB GDDR3
Pamäť: 4 + 2 GB DDR3, 1333 MHz
Pevný disk: Seagate 1 TB, 7200 RPM
LAN, 8× USB 2.0, D-SUB, HDMI, DVI, CardReader 7in1
Rozmery: 42,0×41,0×17,3 cm
Hmotnosť: 11,5 kg
Operačný systém: Windows 7 Home Premium 64-bit

vysledky

hwinfo

© 2015 PCNews.sk