Logo
Vytlačiť túto stránku

Kráľovské hranie s notebookom MSI GT683R

Kráľovské hranie s notebookom MSI GT683R

Herné notebooky určite nie sú slepou vetvou. Výrobcovia neustále ponúkajú nové modely s výkonnejšími procesormi a grafickými kartami. Do tejto skupiny patrí aj spoločnosť MSI, dlhé roky orientovaná na aktívnych hráčov.

Na svojom konte už má množstvo herných notebookov v rôznych cenových hladinách. S novinkou GT683R sa snaží osloviť tých najnáročnejších užívateľov, pre ktorých má pripravený štýlový dizajn, Full HD displej a hlavne výkonný hardvér a množstvo operačnej pamäti. Čerešničkou na torte je možnosť pretaktovania jedným tlačidlom.

Dizajn a spracovanie

Celkový pocit z pevnosti šasi je veľmi dobrý a notebook by mal bez väčšej ujmy vydržať aj aktívnejšie prenášanie (samozrejme určený na to nie je). Rozmery nie sú výrazne väčšie a aj hmotnosť 3,5 kg je pre herný notebook dobrou hodnotou.

Použité sú tu výhradne plasty v tmavom prevedení so striebornými doplnkami. Celkovo sa na notebooku nachádza sedem častí s LED osvetlením, ktoré si môžete v dodávanej aplikácii jednoducho nastaviť.

MSI_GT683_picture_09

Použitá klávesnica je typu chiclet, obsahuje numerickú časť, nie je podsvietená a pracuje sa na nej veľmi príjemne. Touchpad je rozmerovo mierne väčší, výrazne oddelený od zvyšku tela notebooku.

Nad  klávesnicou sa nachádza rad dotykových tlačidiel, podsvietených červenou farbou. Slúžia na rýchlu aktiváciu bezdrôtových technológií, úsporného režimu, ale aj pretaktovania. Po krajoch je umiestnená dvojica reproduktorov, ktoré sú na spodnej strane doplnené o subwoofer.

MSI sa pýši zvukom od Dynaudio, doplneným o technológiu THX TruStudio PRO. Náš celkový dojem zo zvukovej reprodukcie nebol vôbec zlý. Oproti bežným riešeniam ponúka citeľne lepšiu dynamiku, vhodnú najmä pre hranie hier a pozeranie filmov.

MSI_GT683_picture_21

Výkonný hardvér

Základ herného notebooku musí byť správne dimenzovaný, aby dokázal zvládnuť nielen súčasné, ale aj budúce hry. MSI vsadilo na architektúru Intel Sandy Bridge, konkrétne sa jedná o čipset Intel HM65 a výkonný štvorjadrový procesor Intel Core i7 2630QM.

cpuz

Jeho základná frekvencia je 2,00 GHz, avšak vďaka technológii TurboBoost sa podľa vyťaženia jednotlivých jadier dokáže zvýšiť až na 2,90 GHz. Procesor dokáže celkovo spracovať až 8 vlákien, čo oceníte primárne pri skutočne aktívnom využívaní viacerých aplikácií, či hraní tých najnáročnejších hier.

Operačnú pamäť tvoria dva DDR3 moduly s celkovou kapacitou 8 GB. To postačuje na skutočne plnohodnotné využívanie notebooku nielen na hranie, ale aj na aktívnu prácu. Operačnú pamäť si môžete rozšíriť až na maximálne 32 GB. Model vybavený procesorom rodiny Core i7 má pamäťové sloty štyri, lacnejší vybavený Core i5 ich má len dva.

Pevný disky sú tu dva – zhodne s kapacitou 750 GB, ktorá je dostatočne veľká aj pre náročných užívateľov. Potešilo nás zapojenie diskov do systému RAID, ktorý prináša výrazné zvýšenie ich výkonu. V dnešnej dobe cenovo dostupných SSD diskov môžete siahnuť aj po kombinácii 120 GB SSD a 750 GB klasického pevného disku.

cdm

Grafika pre hráčov

Pre náročných hráčov počítačových hier je tu pripravená grafická karta vyššej strednej triedy – NVIDIA GeForce GTX 560M s 1,5 GB operačnej pamäte. Podporuje všetky štandardy vrátene DirectX 11, CUDA, PhysX a DirectCompute.

GeForce GTX 560M je aktuálnym zástupcom série kariet od NVIDIE. Základné parametre má však prakticky úplne zhodné s jej predchodkyňou GeForce GTX 460M – nájdeme tu totiž rovnako 192 Stream procesorov, 24 ROP jednotiek, 192-bit širokú zbernicu a aj GDDR5 pamäť. Pracovné frekvencie MSI stanovilo na 814 MHz pre jadro, CUDA cores idú na 1627 MHz a pamäte na 2600 MHz.

gpuz

O zobrazenie sa stará 15,6“ LCD displej s LED podsvietením a vysokým rozlíšením 1920×1080 bodov. Obraz je skutočne jemný a pri mnohých hrách preto nie je potrebné aktivovať vyhladzovanie hrán. Kvalita samotného displeja je na daný segment nadpriemerná a ponúka živé farby, rýchlu odozvu a podsvietenie s len mierne problematickými krajmi.

Celkový výkon notebooku je vhodný aj na hranie sa najnovších hier v natívnom Full HD rozlíšení, avšak pri aktivovanom vyhladzovaní hrán sa zníženiu detailov niekedy nevyhnete. To dobre vidno pri hre Alien vs Predator, ktorá má s aktivovanými DirectX 11 efektmi pomerne vysoké nároky.

3dmark_7

Oplatí sa?

Aktuálne sú na našom trhu dostupné rôzne verzie notebooku s viacerými procesormi a aj výkonnejšou grafickou kartou NVIDIA GeForce GTX 570M. Tá by mala zvládnuť prakticky všetky dostupné hry a preto si dobre zvážte výber – kartu už neskôr nevymeníte.

Najlacnejší model stojí približne 1000 Eur a ponúka dvojjadrový procesor Core i5 2430M, 6 GB RAM, GTX 560M a jeden 500 GB disk.  Za príplatok 300 Eur si domov donesiete model so štvorjadrovým procesorom, 8 GB operačnej pamäti, 1 TB úložným priestorom a výkonnou grafikou GeForce GTX 570M.

Tento notebook samozrejme nie je určený na dennodenné prenášanie, ale šasi by malo zniesť občasný presun a hmotnosť 3,5 kg nie je až tak vysoká pre danú kategóriu. Ak sa obzeráte po výkonnom hernom notebooku, je MSI GT683R určite zaujímavou voľbou. Nejedná o to najvýkonnejšie riešenie, ale určite si na ňom zahráte každú novú hru. Zaslúžene si od nás odnáša strieborný Tip redakcie.

 

hodnotenie


 tip-silver

 

Technická špecifikácia

Procesor: Intel Core i7 2630M (2,00 – 2,90 GHz, 6 MB L3)
Čipset: Intel HM65
Grafický adaptér:  NVIDIA GeForce GTX 560M, 1,5 GB GDDR5
Displej: 17,3” 1920×1080, lesklý povrch
Pamäť: 2× 4 GB DDR3, 1333 MHz
Pevný disk: Seagate 2× 750 GB, 7200 RPM
LAN, Wi-Fi, BT 2.0, 2× USB 2.0, 2× USB 3.0, D-SUB, HDMI, e-SATA, CardReader 7in1, WebCam
Kapacita batérie: 5200 mAh
Rozmery: 39,5×26,5×4,6 cm
Hmotnosť: 3,5 kg
Operačný systém: Windows 7 Home Premium 64-bit

vysledky

© 2015 PCNews.sk