Menu

Malý podnikový pracant, na prácu i multimédiá

  • Napísal(a)  Helena Minaričová
  • Zverejnené v Notebooky
  • Čítať 4325 krát
  • veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma
  • Tlač
  • E-mail

Esprimo Mobile je rada notebookov, ktorá nahradila Amilo Pro. Zameriava sa najmä na podniky. Testovaný kus nesie označenie V5505, ktorý by sa dal definovať ako dobré riešenie pre často pracujúcich ľudí, ktorí chcú občas aj relaxovať.

V5505 je univerzálny notebook pre užívateľov, ktorým záleží na pomere cene a výkonu. Poskytuje rovnováhu medzi výkonom a mobilitou pri atraktívnej cene. Širokouhlý displej s uhlopriečkou 15,4 palcov spolu s ergonomickou klávesnicou zaisťujú maximálne pracovné pohodlie na cestách i v kancelárii. Vďaka bezdrôtovej konektivite môžete byť neustále produktívny, či už sa rozhodnete pracovať kdekoľvek.

Pevnosť šasi je dobré. Pri uchopení otvoreného notebooku za rok nie je ani náznak prehnutia a to sa vidí málokedy. Veko je málinko hrubšie, čo je len dobré. Napriek tomu som presvedčený, že ešte nejaké spevnenie by neuškodilo. Je zvykom, že malé notebooky nemajú veko istené žiadnym zámkom v zavretom stave. Ani tu tomu nie je inak. Kĺb je celkom tuhý, ale pri troche šikovnosti sa dá veko otvoriť jedným prstom. Čo do mobility je na tom notebook výborne a je vhodný predovšetkým pre tých, ktorí sú neustále v pohybe a potrebujú mať počítač stále po ruke.

2

Notebook ponúka všetky bežne osadzované konektory a rozhrania. Na ľavej strane je napájací konektor, dve USB 2.0, vstup a výstup audia, ExpressCard 34 slot krytý záslepkou a čítačka pamäťových kariet. Vzadu nájdeme ethernetový konektor RJ45, analógový výstup VGA, PS2 a jeden USB 2.0. Na pravej strane je optická mechanika a jeden USB 2.0 port. Na notebooku sú aj diódy. Všetky sú v rade na čelnom paneli notebooku a indikujú zapnutie počítača, nabíjanie batérie, prácu disku, zámky klávesnice (všetky tri) a zapnutý bezdrôtový vysielač. Diódy sú pomerne intenzívne, a ak si s notebookom ľahnete potrebné na posteľ, tak vám možno budú svietiť ostro do očí. Našťastie na tomto mieste nie je problém ich zakryť.

Umiestniť celú klávesnicu na plochu notebooku je vždy o kompromisoch. Keď k tomu pripočítame, že má Esprimo okolo nej hrubé okraje, o ktoré je ešte zúžená, je jasné, že tých kompromisov nebolo málo. Chýba tu numerický blok, čo je škoda. Popisy klávesy Fn sú natlačené rovnakou farbou a vyžadujú veľkú pozornosť pri hľadaní, pretože splývajú s ostatnými menovkami. Pomocou kombinácie Fn a horného radu klávesov možno využívať špeciálnych funkcií, menovite: regulácia hlasitosti reproduktorov, vypínanie touchpadu a integrovanej kamery, regulácia intenzity podsvietenia LCD, prepínanie výstupu grafickej karty a hibernácie. Odpor kláves je primeraný a nie je problém s rýchlym písaním. Hlučnosť kláves je na môj vkus celkom tichý. Tlačidiel okolo klávesnice je absolútne minimum. Je tu iba jedno nad klávesnicou, ktoré slúži na zapnutie notebooku.

3

Širokouhlý 15,4 "displej s rozlíšením WXGA (1280x800) má matný povrch. Pri maximálnej hodnote je nadpriemerne svietivý. Grafická karta Intel GMA X3100 je integrovaná v čipovej sade a má zdieľanú pamäť s hlavnou pamäťou počítača. Tým pádom je určená predovšetkým na kancelársku prácu (aj v 3D prostredí Windows Vista Aero) a multimédiá v podobe prehrávania filmov (vrátane HD).

Hardvérový základ tu tvorí Intel 965GM a dvojjadrový procesor Intel Core 2 Duo T7300, ktorý neobsahuje technológiu HyperTreading. Je tu použitá operačná pamäť typu DDR2 zo základnou frekvenciou 667 MHz, čo poskytuje minimálne dobrý základ pre cieľovú skupinu užívateľov. I keď pri grafickej karte výrobca siahol po integrovanej grafickej karte Intel GMA X3100, vďaka čomu pocítite nižší výkon najmä pri hrách, ide o energicky nenáročné riešenie.

CPU-Z_-_1_-_CPU

Jedná sa však o pomerne výkonný procesor, ktorý je možné osadiť. V ponuke konfigurácií sa väčšinou vyskytujú slabšie modely. Výsledky výpočtových testov ukazujú, že možno tento notebook použiť aj na náročné výpočty a nie je odsúdený len na písanie v textovom editore. Aby procesor mal nejaké uplatnenie, tak je doplnený o 2 GB RAM zložené z dvoch 1GB DDR2-667 modulov. Zvyšnú hardvérovú výbavu tvorí 250 GB disk s 5400 otáčkami.

CrystalDiskMark_3.0.1

Poteší možnosť pripojenia externého monitora pomocou analógového VGA konektora. Ostrosť obrazu cez VGA je veľmi dobrá a možno tak notebook používať i s väčším LCD. Studený vzduch sa nasáva rebrovaním na spodku a ohriaty je vyháňaný masívnym výdychom ventilácie na ľavom boku. Celý obeh je poháňaný jedným malým ventilátorom. Ten je pri bežnej kancelárskej práci takmer nepočuteľný. Všetko sa zmení v prípade, že budete vykonávať nejaké veľmi náročné výpočty, alebo hrať hry. Potom sa ventilátor nezaprie a dá dosť o sebe vedieť. Na vysokú rýchlosť sa ventilátor rád spúšťa pri štarte a hibernácii.

Prime_Benchmark

Nový rad Esprimo je dôstojnou konkurenciou už zabehnutým produktom v biznis sfére. V mnohých podnikoch sa dnes tlačí na cenu a najmä pre radových zamestnancov nie je chuť robiť príliš drahé notebooky v podobe rady Lifebook. Pri nižšej cene sú však zachované charakteristické rysy pre podnikové notebooky - možnosť konfigurácie na mieru a zodpovedajúce možnosti záruky. Vo výslednom efekte predstavuje Fujitsu Siemens Esprimo Mobile V5505 zaujímavé riešenie z kategórie kancelárskych notebookov. Jediná chyba krásy je výdrž pri práci na batériu. Výsledok presahujúci hranicu tri hodiny kancelárskej práce nie je extrémne veľa.

Po piatich rokoch pri neustálom prenášaní a nešetrným zaobchádzaním môžem konštatovať, že konštrukcia notebooku je na dobrej úrovni. Za ten čas si to odnieslo veko v podobe škrabancov a pánt na ľavej strane displeja má menšiu voľnosť, čo však nijako extra neprekáža pri práci či prenášaní.

PARAMETRE:

Procesor: Intel Core 2 Duo T7300 @ 2 GHz, 4 MB L2 cache
Čipset: Intel 965GM
Grafická karta: Intel GMA X3100, 256 MB zdieľaná
Displej: 15,4“ 1280 × 800, matný povrch
Kamera: nie je
Pamäť: 2 x 1 GB DDR2, 667 MHz
Pevný disk: 250 GB, 5400 rpm
Audio: Conexant High Definition Audio
Výbava: LAN 100 Mbit ethernet, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 2.0, 4 x USB 2.0, CardReader 4v1, ExpressCard 34, VGA, audio vstup/výstup, napájanie
Kapacita batérie: 5200 mAh
Rozmery: 36,4 × 25,8 × 3,7 cm
Hmotnosť: 2,7 kg
Operačný systém: Predinštalovaný Windows Vista Business Slovak 32-bit, Dodávané inštalačné DVD Windows XP Professional Slovak 32-bit

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013