Logo
Vytlačiť túto stránku

TOSHIBA Satellite A200-23W

TOSHIBA Satellite A200-23W
Tento notebook je z rady Satellite A200, ktorý v čase uvedenia na trh 2007-2008 (poz.: ja ho vlastním od r. 2008) patril cenou málo cez 37 000 Sk (1250€) do vyššej strednej triedy.
 
 
Parametre a špecifikácie: na svoju dobu s výkonným dvoj-jadrom Intel (Intel Core2Duo T7500) s frekvenciou 2,2 Ghz a 4 MB L2 cache a zbernicou (FSB) 800 Mhz (poz.: za svoj výkon sa nemusí hanbiť ani na konci r.2012), čipset Intel 965PM Expres. Bol pôvodne osadený 2 GB DDR2 (667 MHz) operačnou pamäťou, ktorú som rozšíril na možné maximum čiže 4GB RAM. Jednou vynikajúcou prednosťou tohto modelu sú dva samostatné pevné disky čiže 2x200GB (Serial ATA s certifikáciou S.M.A.R.T.), ktorých platne sa točia 5400 ot./min. Ďalej je osadený Grafickou kartou ATI Mobility Radeon HD 2600 s podpornou technológie HyperMemory 512MB, ktorá svojho času zvládla skoro všetko čo som od nej chcel (poz.: dnes maximálne od nej vyžadujem (srdcia, solitér, ale hlavne externý monitor). Notebook komunikuje zo svetom prostredníctvom Ethernet LAN 10/100 Mbit/s, Wireless (Wi-Fi 802.11a/g/n), BlueTooth 2.0 a pokaľ sa nemýlim Modemom V.92, 23 Kbit/s (ktorý som živote nevyužil).
O multimédia sa stará Toshiba Bass Enhanced Sound Systém s technológiou Dolby Sound Room 16-bit stereo, vstavané reproduktory Harman Kardon (ktoré sú trošku slabšie, ale vyriešené zaujímavo /viď obr./) a nezabudnem ešte na 1,3 Mpx kameru integrovanú do rámčeka nad displejom. Hold na najdôležitejšiu vec by som skoro zabudol je ním 15,4“ WXGA display s technológiu TruBrite LCD a s rozlíšením 1280x800. Ďalej jeho špecifikácie rozširujú: 1x TV-out (S-video), 4x USB 2.0 (2x po oboch stranách), 1x FireWire, 1x ExpressCard slot, 1x vstup na slúchadla,
1x mikrofón a čítačka kariet 6in1 Bridge Media slot (SD, MS, MS Pro, MMC, xD, SD IO) a CD/DVD dvojvrstvová mechanika z dielne firmy Pioneer.
 
Rozmery sú šírka: 362mm, dĺžka: 267,8mm, výška: od 33,5mm vpredu do 39,5mm vzadu a s hmotnosťou 2,72kg.
 
Operačný systém: Pôvodne bol predinštalovaný MS Windows Vista Home Premium 32bit, teraz MS Windows 7 64bit. všetky dôležité ovládače sú k dispozícii ako pre Vistu, XP samozrejme aj pre Win 7.
 
Index hodnotení používateľských skúseností: CPU RAM Grafika Graf.pri hraní hier HDD
Windows Vista Home Premium 32 bit: 5,1 4,8 4,7 4,8 4,8
Win 7 Service Pack1 64 bit (4GB RAM) 5,5 5,5 4,8 6,0 4,8
 
Prečo práve tento notebook (Toshiba Satellite A200_23W)? Tak táto otázka ma mátala asi pred 5r. pri výbere môjho prvého notebook-a (jedeným z hlavných kritérií bola cena/výkon), hlavne cena veď ani dnes asi nie je problém vybrať najvýkonnejší stroj, ale skôr je problém si vybrať to najlepšie a najspoľahlivejšie v medziach svojho rozpočtu. Prvým krokom bolo prečítať čo najviac používateľských a odborných recenzii, ja som sa hlavne zameral aby boli čo najmenšie nedostatky v oblasti konštrukcie (kvalite spracovania) a ochotu a možnosti reklamácii, nakoľko akú takú predstavu o hardwari som už mal. Paradoxne z toho hľadania som nenašiel konkrétny model či značku, ale naopak vylúčil všetkých „nezodpovedných“ nevyhovujúcich výrobcov, ktorých nešťastný majitelia nešetrili. Nakoniec som vyberal medzi 3-4 z ktorých som vyhadzoval síce podľa mňa kvalitné značky, ale s nevyhovujúcim pomerom HW/cena. Po čase padla voľba na Toshibu a jej produktovú radu Satellite.
 
Konštrukcia a skúsenosti: cele telo je plastové, čierny lesklý plast s nápisom Toshiba na vrchu displeja (nevýhoda je že zanecháva otlačky, ale pozitívum je že ešte teraz vyzerá „luxusne“) vnútri okolo klávesnice a klávesy sú strieborné nepodsvietené (v r. 2008 ma ani nenapadlo že by v mojich požiadavkách mohla byť figurovať podsvietená klávesnica). Klávesnica obsahuje 87 štandardných kláves bez samostatnej numerickej klávesnice, ale výhodou sú plnohodnotné kurzové klávesy (šípky), ktoré ani dnes nie sú štandardom a niektoré modely dostanú polovičnú veľkosť pre šípku UP/DOWN (veľkou nevýhodou je že klávesnica je z nie veľmi pevného materiálu a prehýba sa (po 5r. a cviku sa píše obstojne, ale je pravda že vždy keď som mal možnosť som používal a aj používam externú). Nad klávesnicou je umiestnené zapínacie tlačidlo a 6 multimediálnych kláves ako je: web prehliadač, spúšťač mechaniky, play/pauza, stop a pretáčanie. Po stranách pod displejom sú prieduchy dvoch reproduktorov. Zaujímavým riešením prišla Toshiba s touch padom, ten síce neposkytuje multitouch, ale dva režimy; po kliknutí do pravého horného rohu touch padu sa celý podsvieti na modro a poskytne 6 nastaviteľných funkcií plus reguláciu hlasitosti /viď obr./. Display je 15,4“ WXGA (rozlíšenie 1280x800), najväčším nedostatkom je nerovnomerné podsvietenie a lesklé prevedenie, ale aj tak je to štandard aký by každý očakával. Konektorová výbava na pravej bočnej strane 2x USB 2.0 (nakoľko verzia USB 3.0 bola hotová až o vyše roka a do masové rozšírenia sa pomaly dostáva od roku 2010 ani dnes nie je štandardom, čiže 2.0 bolo to najnovšie čo USB ponúkalo) a konektor RJ-11 a kryt DVD mechaniky (ktorá podotýkam funguje bez zaváhania dodnes, aj keď je pravda že už nie je využívaná ako voľakedy, pravdepodobne môj ďalší notebook už by ju nepotreboval a privítal by som buď extra dávku batérie). Na opačnej strane je nádielka ďalších dvoch USB 2.0 a konektor RJ-45, 1x FireWire, 1x ExpressCard slot a výstup na monitor. Na prednej strane je na modro podsvietený názov produktovej rady Satellite a pätica blikajúcich indikátorov (el. sieť, stav On/Off, stav batérie, činnosť pevného disku a info. o prítomnosti kariet), ďalej hardvérový regulátor hlasitosti, čítačka kariet 6in1, výstup na slúchadla a mikrofón a vypínacie/zapínacie tlačidlo Wi-Fi a bluetooth. Zospodu je už len batéria ktorá ma kapacitu 4000 mAh a v časoch svojej najväčšej slávy dokázala poháňať MS Windows Vistu „až“ „neuveriteľných“ 1hod. 40min, ale po preinštalovaní na Windows 7 už bezproblémovo utiahla notebook v pohode aj 2 hod (môj osobný rekord bol asi 2:15), čiže po troch rokoch som mohol na batériu pozerať celovečerný film (až raz jeden krásny deň to nedokázala prv spadla kapacita na cca z 100% = 1:40 min a potom mam podozrenie že odišiel jeden článok, keď pri 100% nabitom stave po dvadsiatich minútach spadne percento na 80% čo by bolo v norme, ale následne po 2-3 min. sa stratí aj tých zvyšných 80% a je po zábave).
 
Aktuálny stav je 100% funkčný trošku viac hlučný ako by mal byť, to je realita veď má nato svoje roky čiže to sa dá odpustiť prvý dojem je celkom zachovalý nik by mu nehádal 4 a ¾ roka dennodenného používania z toho 3 roky na internáte, vo vlaku, na cestách..., žiaden škrabanec až na jednu vlasovú skoro neviditeľnú prasklinu pri konektore na externý monitor, kde som asi raz trochu viac dotiahol skrutky a bolo... Zatiaľ je po jednom úspešnom servisnom zásahu, ktorý ako už raz býva pri spotrebnej elektronike sa pritrafil asi 1 mesiac po skončení 24 mes. záručnej dobe, chyba bola v chladený grafickej karty ktorá sa prehrievala a notebook sa z bezpečnostných dôvodov automaticky vypol čiže 2-3x sa vypol a šiel do servisu, musím zaklopať potom sa už nič neprihodilo a dúfam že ani nič neprihodí a dožije mi na stole vedľa externého LG monitora ako stolný počítač, ktorý sa už na prenášanie nehodí (batéria nevydrží a kúpa novej sa už nevyplatí), ale na bežné použitie stále vyhovuje a pravdepodobne ešte dlho bude.
 
Zhrnutie: Jednoznačne by som ho odporučil každému, kto potrebuje všestranný pracovný nástroj s dostatočným výhonom, ktorý svojim výpočtovým výkonom neurazí ani dnes (aj keď dnes je na trhu nespočetne viac a kvalitnejších produktov s lepšou výbavou a cenou), ale za výhodnú bazárovú cenu cca do 200 € by som ho mohol jedine odporučiť.
 
Foto galéria:
 
rmiskar3
 
rmiskar2
© 2015 PCNews.sk