Menu

Vyskúšali sme notebook od Asusu, razom ho zmeníte na tablet

Volá sa Asus Transformer Book Flip a jeho displej môžete preklopiť o 360 stupňov, kedy sa z notebooku razom stane tablet.

Príchod operačného systému Windows 8 zmenil veľa vecí, hlavne čo sa mobilných zariadení týka. Po prvý krát sa nám do rúk dostali použiteľné Windows tablety a výrobcovia notebookov začali skúšať, čo všetko náš trh znesie. Spojenie nízkych nárokov na výkon a podpora ovládania dotykom nakoniec umožnila vzniknúť takzvaným hybridným modelom, ktoré v sebe kombinujú notebook a tablet. 

Do tejto kategórie patrí aj testovaný Asus Transformer Book Flip TP300LA. Na prvý pohľad to je bežný notebook, akých na trhu nájdete desiatky. No jeho displej neodklopíte len do určitého uhlu, dokonca sa nezastaví ani na 180 stupňoch. Môžete ho preklopíť úplne, kedy sa svojim vekom dotkne spodnej časti tela notebooku a razom sa z neho stane tablet.

 

Trochu hrubší tablet

Hneď na začiatku si treba uvedomiť, že tento typ riešenia zatiaľ neumožňuje vytvoriť extrémne tenké zariadenia. Asus skončil pri hrúbke 2,2 centimetra, čo je hodnota pre bežný notebook. Taktiež hmotnosť 1,75 kilogramu sa niekomu môže zdať vysoká, no nezabúdajte, že toto nie je tablet, ale plnohodnotný pracovný nástroj s výkonným procesorom.

Navyše výrobca tu nepoužil len bežný plast, ale väčšinu tela tvorí pevný a odolný kov. Plast nájdete len na spodnej strane notebooku, veko displeja ako ak okolie klávesnice a touchpadu je kovové. Vďaka tomu je všetko dostatočne pevné a notebook vydrží aj menej šetrné zaobchádzanie. Celá konštrukcia je vydarená, pánty spájajúce displej s telom sú pevné a pôsobia dojmom, že ich neskončia rovno so zárukou.

Po preklopení displeja sa stane spodnou časťou zariadenia klávesnica. Asus preto upravil jej konštrukciu tak, aby bola odolnejšia a hlavne aby sa po preklopení okamžite vypla spolu aj s touchpadom. Z rovnakého dôvodu nájdete tlačidlo vypnutia na ľavom boku, kde je spolu s nastavením hlasitosti dostupné rovnako v režime notebooku, ako aj v režime tabletu.

tp300ld-1

 

Má slušný výkon

Asus ponúka viacero konfigurácií, takže sa nemusíte obávať prehnane vysokej ceny. V základnej verzii to je dvojjadrový procesor Intel Core i3-4010U, 4 gigabajty operačnej pamäte a 500 gigabajtový pevný disk s rýchlosťou 5400 RPM. Nemôžeme zabudnúť na samostatnú grafickú kartu Nvidia GeForce GT 820M, ktorá pri niektorých modeloch poteší aspoň víkendových hráčov počítačových hier. Ak si vystačíte s integrovanou grafickou kartou, zaplatíte za toto hybridné mobilné zariadenie necelých 540 eur.  

Plná verzia s 8 gigabajtami operačnej pamäti, 128 gigabajtovým SSD diskom, Full HD displejom a s grafikou od Nvidie stojí 859 eur. Stále to nie je prehnaná suma, keďže procesorom je výkonný model Intel Core i7-4510U. Tento notebook už zvládne skutočne všetko - od bežnej kancelárskej práce, cez úpravu videa až po hranie graficky stredne náročných hier. Naša testovacia verzia bola s tou plnou totožná, jediný rozdiel predstavovala absencia dedikovanej grafickej karty od Nvidie.

Notebook sme aktívne používali dva týždne a musíme povedať, že sme boli nadmieru spokojní. Výkon je vynikajúci aj v prípade, ak bežne máte otvorených viac ako desať záložiek v prehliadači, k tomu kancelársky balík, niekoľko IM aplikácií, počúvate hudbu a zároveň upravujete fotografie. Verzia bez Nvidia grafickej karty si s hrami poradí tiež, dokonca väčšina menej náročných ide úplne bez problémov. 

hwinfo

 

Displej je veľmi slušný

Displej má uhlopriečku 13,3” a rozlíšenie 1920x1080 bodov. Pozor si dajte na lacnejšie konfigurácie, tie majú displej s klasickým HD rozlíšením a nie sú vyrobené IPS technológiou. Ovládanie dotykom je príjemné a presné, povrch displeja nie je drsný a zvládne aj trochu mokré prsty. Vrchnou vrstvou je odolné sklo, ktoré ho ochráni aj pred nešetrným zaobchádzaním.

Kvalita displeja je veľmi dobrá. V reálnej prevádzke sa tešte na skutočne živé farby, široké pozorovacie uhly a minimum chýb. Farby nemiznú ani pri pohľade z extrémnych uhlov, čo je dôležitý parameter hlavne v režime tabletu. Rýchlosť odozvy je taktiež dobrá, rovnako aj rovnomernosť a intenzita podsvietenia. Full HD verzia displeja má IPS technológiu, podľa technologických špecifikácií je základný displej bez IPS, čo mierne zhoršuje jeho kvalitu.

Zvyšok hardvérovej výbavy je bežný - nájdete tu bezdrôtovú komunikáciu v podobe Wi-Fi, Bluetooth vo verzii 4.0. Počet konektorov nie je veľký, nájdete tu jeden univerzálnu zvukový vstup/výstup, jeden obrazový HDMI výstup, jeden USB 2.0, dva USB 3.0 konektory a čítačku pre SD konektory. Klávesnica spracovaná veľmi slušne, píše sa na nej dobre a okrem malého Shiftu nám chýbalo len podsvietenie.

tp300ld-2

 

Skoro bez výhrad

Transformer Book Flip je zaujímavým oživením portfólia spoločnosti Asus. Nie je to revolučné zariadenie keďže podobný koncept nájdeme aj pri iných výrobcoch, no spracovaním si určite zaslúži pochvalu. Výrobca sa dokázal vyhnúť väčšine problémov a tak si za svoje peniaze domov odnesiete kvalitné mobilné zariadenie, ktoré sa šmahom ruky premení z notebooku na tablet.

Výhrad máme len pár, pričom tou hlavnou je absencia podsvietenej klávesnice, čo nám chýbalo hlavne pri nočnej práci. Tichšie mohli byť aj ventilátory, hlavne keď je notebook trochu vyšší ako jeho konkurencia. Chladenie budete počuť hlavne počas večernej práce, cez deň sa stratí v hluku okolia. 

hodnotenie

tip-silver

 

 

Graf ceny produktu Asus TP300LA-C4062H poskytuje server Heureka.sk

 

Parametre

Intel Core i7-4510U
8 GB RAM
Intel HD Graphics 4400
500 GB HDD
13,3” IPS Full HD, dotykový
Wi-Fi, BT 4.0
SD, HDMI, 1x USB 2.0, 2x USB 3.0
326x232x22 mm
1,75 kg
Windows 8.1

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013