Logo
Vytlačiť túto stránku

Vyskúšali sme špičkový ultrabook ASUS Zenbook

Vyskúšali sme špičkový ultrabook ASUS Zenbook

Jeho presné označenie je Zenbook UX303LA a hoci je kovový a výkonný, nezruinuje vašu peňaženku. V tej najlepšej výbave má navyše špičkový displej a grafický čip od Nvidie.

Ešte nikdy nebol lepší čas na kúpu nového notebooku ako teraz. Ceny neustále klesajú, výkon stúpa a výrobcovia konečne pochopili, že aj cenovo dostupný notebook musí vyzerať inak, ako bežná nudná čierna krabica. Asus preto pripravil zaujímavý koncept ultrabooku, ktorý ponúka v rôznych konfiguráciách.  

Už za 599 eur

Tá základná začína na cene 599 eur. Tento model je vybavený dvojjadrovým procesorom Intel Core i3-4030U, má 4 gigabajty operačnej pamäte a 500 gigabajtový pevný disk. Zaujímavosťou je displej s HD+ rozlíšením, čo je pri 13,3 palcovej uhlopriečke veľmi dobrá hodnota. Procesor je veľmi slušný, pracuje na frekvencii 1,9 GHz a vďaka technológii Hyperthreading dokáže súčasne spracovať až štyri vlákna. 

Ďalšie konfigurácie sa líšia použitým procesorom, množstvom operačnej pamäti, pevným diskom a rozlíšením displeja. Podľa hrúbky vašej peňaženky si tak môžete domov doniesť 6 alebo 8 gigabajtov pamäte, klasický pevný disk vymeníte za rýchle SSD, rozlíšenie displeja zjemníte na Full HD, pridáte ovládanie dotykom, prípadne skončíte pri extréme v podobe QHD+ rozlíšenia 3200x1800 bodov.

Nám sa do redakcie dostala asi najrozumnejšia konfigurácia, pozostávajúca z procesora Intel Core i5-4210U, 6 GB pamäti (4 GB sú na doske), hybridného 500 gigabajtového disku, Full HD displeja a chuťovky, grafickej karty Nvidia GeForce GT 840M. Nie je to čip určený zrovna pre náročného hráča, no pre bežné hry postačuje s prehľadom.

cgpu

 

Špičkové spracovanie

Asus Zenbook UX303LA je aktuálne jeden z najkrajších a zároveň aj najlepšie spracovaných ultramobilných zariadení. Výrobca sa nesnažil zbytočne šetriť a väčšinu tela notebooku preto tvorí pevný a odolný kov. V tej najvyššej časti sme namerali len dva centimetre, váha ukázala dokonca menej ako jeden a pol kilogramu.

Už na prvý dotyk si notebook zaľúbite, spracovanie je perfektné, nič sa neprehýba a všetko spolu pevne sedí. A hoci je kov výrazne odolnejší ako plast, odporúčame si dokúpiť obal na nosenie. Notebook nie je tvorený len jednou farbou - rám okolo displeja je tmavý, zvyšok pripomína farbu šampanského. Podľa nášho názoru veľmi pekná kombinácia.

Pri konektoroch sme boli milo prekvapení, keďže sa výrobcovi podarilo do tak tenkého tela vtesnať tri USB 3.0 konektory, HDMI, mini DisplayPort a jeden univerzálny zvukový konektor. Trochu sme sa obávali ako dopadne klávesnica a touchpad, no aj napriek veľmi malej výške prednej časti notebooku je touchpad veľký a na klávesnici sa píše veľmi príjemne. 

asus-ux303l-2

 

Zahráte sa aj náročnejšie hry

Nvidia GeForce 840M síce nie je extrémne výkonný grafický čip, no pre občasné hranie graficky trochu náročnejších hier poslúži veľmi dobre. Čip GM108 je vyrobený 28 nm výrobnou technológiou a má 384 výpočtových jednotiek. Ich počet nie je až tak nízky, najväčšou brzdou je v tomto prípade 64-bit široká pamäťová zbernica, spájajúca čip s 2 gigabajtami DDR3 pamäte.

Použitý procesor Intel Core i3-4030U nie je výkonnostný rekordér, no stačí nielen na aktívnu prácu, ale dobre dopĺňa aj použitý grafický čip od Nvidie. Procesor má dve jadrá, spracuje štyri vlákna súčasne a jeho pracovná frekvencia je maximálnych 1,9 GHz. Dynamické zvýšenie pracovnej frekvencie tento procesor nepozná. Jeho TDP je stanovené na 15 wattov, čo je dobrá hodnota s ohľadom na požadovanú dlhú výdrž na jedno nabitie.

Zvyšok výbavy je zvolený dobre. Šesť gigabajtov operačnej pamäte stačí, trochu je ale problém s jej výmenou, keďže štyri gigabajty sú vo forme čipov pripojené priamo na základnú dosku a k dispozícii je len jeden slot, aktuálne obsadený 2 GB modulom. Našťastie nároky systému Windows 8.1 nie sú prehnané a pokiaľ nezvyknete mávať otvorených viac ako desať záložiek v prehliadači, mali by ste byť spokojní.

Chválime aj displej, ktorý má pri uhlopriečke 13,3 palca vysoké Full HD rozlíšenie. Zobrazenie je skutočne jemné a ak by sa vám málilo, môžete si priplatiť za QHD+. Pre reálne používanie a hranie hier odporúčame maximálne Full HD, keďže všetko vyššie je už extrémne náročné na výkon hardvéru. Samotný displej má veľmi dobré farby, páčila sa nám aj rovnomernosť podsvietenia a pozorovacie uhly.

PCM8-Home

 

Cena je slušná

Nový ultrabook od Asusu ukazuje, že kvalitné ultramobilné zariadenie nemusí byť vždy extrémne drahé. Začína totiž na cene 599 eur, pričom aj tá základná konfigurácia je dobrá a nebude vás obmedzovať pri práci. V prípade najlepších konfigurácií si ale pripravte minimálne tisíc eur, špičkový displej, SSD disk a grafický čip od Nvidie nie je zadarmo.

Nami testovaná konfigurácia bola veľmi slušná a až na výkon pevného disku nemáme žiadny výhrady. A aj táto jedna malá kritika je spôsobená hlavne tým, že SSD disky používame vo všetkých zariadeniach. Takže ak na notebooku plánujete skutočne aktívne pracovať, pokojne si vyberte našu konfiguráciu s tým rozdielom, že namiesto hybridného disku použijete rýchle SSD.

hodnotenie

gold small

 

Graf ceny produktu Asus UX303LA-R4258H poskytuje server Heureka.sk

Parametre

Intel Core i3-4030U, 2x 1,9 GHz
6 GB DDR3
500 GB HDD, hybridný s 8 GB SSD
Nvidia GeForce 840M
13,3” Full HD 1920x1080, dotykový
3x USB 3.0, HDMI, mini DisplayPort
323 x 223 x 20 cm
Hmotnosť 1,45 kg
Windows 8.1 Pro

 

© 2015 PCNews.sk