Menu

Budúcnosť patrí ultrabookom

  • Napísal(a) 
  • Čítať 3216 krát
  • Tlač
  • E-mail

Notebooky sú veľké a ťažké. Netbooky zasa málo výkonné. Budúcnosť patrí ultrabookom. Minimálne podľa Intel, ktorý na jesennom IDF 2011 predstavil koncept mobilného počítača blízkej budúcnosti.

Tak ako v roku 2008 ukazoval na rovnakom podujatí Intel všetky možné zariadenia s procesorom Intel Atom, a v podstate sa mu podarilo zaviesť celkom novú kategóriu zariadení na trh, tak nejako podobne by to mohlo dopadnúť aj s ultrabookmi. Nová predpona dáva tušiť, že nové „notebooky“ by mali byť ľahšie, mobilnejšie a užívateľsky pohodlnejšie. Podľa Intel sa totiž správanie používateľov počítačov mení, a od počítača viac očakávajú pohodlie užívania aplikácií a hardvéru, ako hrubý výkon zariadenia. Mobilita a prístup k dátam odkiaľkoľvek je jedným z dôvodov, prečo by sa ultrabooky mali presadiť, na rozdiel od tabletov však ako zariadenia, na ktorých obsah tvoríte a nie len konzumujete.

*.hrúbka do 21 mm, tenký displej s LED podsvietením, nízka celková spotreba, vysoká výdrž pri práci na batériu, pokročilé spôsoby štartu a hibernácie systému a široké možnosti konektivity by mali charakterizovať novú kategóriu počítačov označovanú ako ultrabook. 

Rovnako ako pri netbookoch, aj pre ultrabooky sú stanovené isté kritériá, ktoré by mali splňovať určený koncept. Základnou vizuálnou charakteristikou je hrúbka šasi. Tá by nemala prekročiť 21 mm, v prípade ultrabookov menších ako 13,3“ by to malo byť maximálne 18 mm. Tešiť sa tak môžeme na štýlové telá týchto ultrabookov v dizajne MacBook Air alebo Dell Adamo, niekoľko zaujímavých riešení bolo možné vidieť v stánkoch výrobcov priamo na IDF. S kompaktnými rozmermi by mala byť spojená aj nízka hmotnosť, z hľadiska konštrukcie sa budeme stretávať s ľahkými zliatinami a hliníkom, aby bola zabezpečená dostatočná tuhosť pri malej hrúbke.

ultrabook_intel

*.ultrabook - ultratenký, ultrabezpečný, s ultra odozvou i výdržou. Čo všetko na nich ešte bude "ultra" uvidíme už čoskoro, budúci rok by mal patriť práve tejto kategórii počítačov

Ďalším faktorom mobility je aj výdrž batérie, ktorá by mala byť minimálne 5 hodín. Je otázne ako sa bude výdrž merať, keďže toto číslo závisí od mnohých faktorov a spôsobu využívania zariadenia. Veľa bude závisieť aj od osadeného hardvéru, napríklad 3G alebo WiMAX adaptéra. USB 3.0 a ThunderBolt môžeme pri ultrabookoch očakávať. Jedným z kritérií ultrabooku však bude podpora technológie Rapid Start, ktorá urýchľuje načítanie systému.

Rapid Start nie je úplne novou technológiou, Intel ju predstavil v máji tohto roka. V podstate sa jedná o ukladanie hibernačného súboru na SSD disk, čas obnovenia systému zo stavu hibernácie je tak otázkou niekoľkých sekúnd, a zapnutie ultrabooku bude výrazne rýchlejšie.

Po uvedení novej generácie procesorov Haswell, vyrábaných 22 nm procesom, a uvedení operačného systému Windows 8, bude podmienkou pre ultrabooky s týmto systémom aj dotykový displej.

idf2011_day2_Mooly-Keynote15

*.jedným z prvých modelov, ktoré na trhu ultrabookov uvidíme je Toshiba Portege Z835. Svoje želiezka prinesie i ASUS v podobe dvojice UX21E a UX31E, Acer predstaví Aspire S3 a Lenovo IdeaPad U300s.

Ultrabooky prvej generácie, budú postavené na súčasných mobilných procesoroch Intel Sandy Bridge. Grafické jadro integrované v procesore ponúka aj celkom slušný grafický výkon, a tak ani mainstreamové hry nebudú pre ultrabooky cudzie. Samozrejmosťou je prehrávanie videa vo vysokom rozlíšení a možnosť pripojenia na internet aj pomocou širokopásmového pripojenia. SSD disky zasa zlepšia odozvu systému a aplikácií a zlepšia pocit práce so zariadením. Ultrabooky v pravom slova zmysle však asi uvidíme na trhu na budúci rok, kedy prídu úspornejšie a výkonnejšie procesory Intel Ivy Bridge so spotrebou pod 20 W.

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013