Logo
Vytlačiť túto stránku

Fujifilm má nový instantný fotoaparát SQUARE SQ1

Fujifilm má nový instantný fotoaparát SQUARE SQ1

V dobe digitálnej fotografie pôsobia analógové fotoaparáty skôr ako módny výstrelok. Navyše, ak dokážu hotovený záber rovno vyvolať a vytlačiť. Instatný fotoaparát od Polaroid bol v druhej polovici deväťdesiatych rokov veľkým hitom aj u nás. Doba však pokročila, trh ovládli digitálne fotoaparáty, no stále nájdete na trhu aj zábavný analóg. A vďaka Fujifilm pribudol na trhu ďalší model – instax SQUARE SQ1.

Ako sa dá už z názvu ľahko uhádnuť, instax SQUARE SQ1 zhotovuje fotografie štvorcového formátu s rozmerom 62×62 milimetrov. Od svojich starších konkurentov sa odlišuje aj pomerne decentným dizajnom, nevyzerá priveľmi detsky. Zachováva si však maximálnu jednoduchosť ovládania, takže používať ho zvládne aj dieťa.

instax square sq1 glacier

Fotoaparát sa zapína obyčajným pootočením objektívu, parametre expozície určuje automatika, ktorá v prípade nedostatku okolitého svetla použije blesk. Nič nie je potrebné nastavovať, stačí namieriť, stlačiť spúšť a v závislosti od okolitej teploty máte za zhruba 90 sekúnd v rukách hotovú fotografiu. Jedno balenie filmu obsahuje desať snímkov.

Dvojitým pootočením krúžku objektívu sa fotoaparát prepne do makro režimu, kedy objektív zaostruje v rozsahu od 30 do 50 cm. Tento režim sa dá použiť nielen na fotenie detailov, ale aj na zhotovenie selfie. Lepšej kompozícii fotografie pomáha malé zrkadielko umiestnené na prednej strane objektívu. Pri klasickom fotení využijete optický teleskopický hľadáčik.

Samotný objektív je pevný, má ohnisko 65,75 mm, svetelnosť F/12.6 a fixné ostrenie od 30 cm do nekonečna. Fotoaparát napája dvojica CR2 batérií, ktoré majú životnosť na zhruba 300 záberov. Pre úsporu energie SQ1 využíva automatické vypínanie po piatich minútach nečinnosti.

instax square sq1 colors

Instax SQUARE SQ1 veľmi parametrami neoslní, zato je však štýlový a zábavný. A ako to už býva, nie je ani tak celkom lacný. Výrobca si zaň pýta 129,99 EUR, za ochranné kožené puzdro si priplatíte 18,99 EUR. Novinka je na našom trhu k dispozícii v troch farebných verziách – v bielej, modrej a oranžovej.

Zdroj: TS Fujifilm

© 2015 PCNews.sk