Menu

Koľko stojí najznámejšia zlá hra sveta? Viac než si myslíte

  • Napísal(a) 
  • Čítať 3036 krát
  • Tlač
  • E-mail

Na trh sa konečne dostali hry zo skládky Atari nachádzajúcej sa v meste Alamogordo v Novom Mexiku. Tisícky hier vykopaných začiatkom tohto roku sú vystavené v aukciách na eBay, kus hernej histórie si tak môžete zadovážiť aj vy. Akurát to nebude vôbec lacné.

Ak túžite po niektorej z vykopaných hier, ich aktuálnu ponuku, v ktorej okrem titulov ako Asteroids, Warlords, Missile Command a Defender nájdete aj jednu z najhorších hier sveta, E.T: The Extra Terrestrial, si môžete pozrieť na aukčnom portáli. Jednoznačným favoritom je práve azda najväčší marketingový omyl histórie herného priemyslu. Cena vykopaného originálu E.T. sa týždeň pred ukončením aukcie pohybuje okolo hranice 600 USD.

E.T: The Extra Terrestrial vyšla pred Vianocami roku 1982 a mala naviazať na úspech rovnomenného filmu Stevena Spielberga. Atari zaplatilo kvantum peňazí za práva na vydanie hry (20 – 25 miliónov USD, v dnešnej dobe by to bolo len po zohľadnení inflácie asi 45-50 miliónov). Rokovania sa naťahovali a v snahe zachytiť predvianočný trh dostali vývojári len päť a pol týždňa na vytvorenie komerčne úspešnej hry. Hra tak nestihla byť ani poriadne otestovaná, výsledkom je čosi, čo sa považuje za jednu z najhorších hier na svete a produkt, ktorý naštartoval pád spoločnosti Atari na finančných trhoch o rok neskôr.

Atari nútilo predajcov predobjednať kópie hry na celý rok dopredu, čo viedlo k priveľkému skresleniu dopytovaného počtu kusov a neskôr k masovému rušeniu objednávok zo strany predajcov. Napriek tomu, že E.T. sa s 1,5 miliónom kusov stal ôsmou najpredávanejšou hrou pre Atari, veľký marketingový hit sa nekonal a nadprodukcia 2,5 milióna vyrobených hier bola pochovaná do zeme v blízkosti mesta Alamogordo. Po tridsiatich rokoch boli tieto hry znovu vykopané, časť z nich sa dostane do múzeí na celom svete, no niektoré kúsky pustilo mesto do internetových aukcií.

Ak neviete čo s peniazmi a podarí sa vám jednu z hier vydražiť, dostanete aj certifikát potvrdzujúci autenticitu tejto „vykopávky“ a brožúrku s fotkami z roku 1983 a obrázkami zhotovenými počas hľadania tohto takmer strateného pokladu z jari tohto roku.

Zdroj: Gamespot

Foto: Wikipedia

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013