Logo
Vytlačiť túto stránku

Lenovo výrazne obnovuje ponuku herných zariadení Legion

Lenovo výrazne obnovuje ponuku herných zariadení Legion

Sú pred nami prázdniny, ktoré sa budú niesť v znamení menej intenzívneho cestovania a zrejme väčšina ľudí namiesto dovolenky pri mori ostane doma. Na druhej strane je to celkom dobrá príležitosť, ako dokončiť to množstvo rozohraných hier, či nájsť si čas na celkom nové herné tituly. A na to treba adekvátny hardvér. Čo ušetríte na dovolenke, môžete vraziť do herného stroja. Svoju ponuku na druhý polrok predstavila spoločnosť Lenovo.

Značka Legion je už na hernom trhu celkom dobre etablovaná. Lenovo vynakladá nemalé prostriedky aby pokrylo široké spektrum hráčov a to vrátane entry segmentu a kompletného príslušenstva. Ponuka na druhý polrok 2020 je bohatá a vyberú si desktopoví i mobilní hráči. Je však najmä o herných notebookoch, kde majú čo povedať aj modely postavené na platforme AMD.

Do ponuky pribudne až šesť modelov herných notebookov, dva desktopy, externá grafická karta BoostStation, jeden herný monitor, dve myši, herná klávesnica a jedna kombinácia tenkého notebooku a eGPU.

Nové hardvérové i softvérové vylepšenia

Nová generácia notebookov prináša viacero dôležitých vylepšení, ktoré majú hráčom pomôcť dosiahnuť vyšší počet FPS či spríjemniť herný zážitok. Ide pritom o hardvérové, ale aj softvérové zlepšováky, ktoré zlepšujú chladenie, odozvu klávesnice či zjednodušujú diagnostiku a starostlivosť o samotné zariadenie.

rgb keyboard

V Lenovo pokračovali na vývoji klávesnice a ich TrueStrike Keyboard má priniesť nielen vyššiu efektivitu v hrách, ale aj vyššiu produktivitu počas písania textov. TrueStrike klávesnice majú pohodlnejšie smerové šípky, dedikované multimediálne tlačidlá, plnohodnotný numerický blok a RGB podsvietenie na ktorom sa podieľal Corsair. Lenovo zužitkovalo skúsenosti jedného z popredných výrobcov herných periférií, vďaka čomu klávesy podporujú 100% antighosting. Dôležitejším prvkom sú však „Soft-Landing“ spínače s väčším priestor pre absorpciu úderu. Klávesy tak lepšie a citeľnejšie reagujú na stlačenie a hráčovi dávajú lepšiu spätnú odozvu, aj keď sa stále jedná o membránové spínače.

Legion Coldfront 2.0 je zasa prepracovaný systém chladenia, ktorý sa spolieha na spoluprácu hardvéru a softvéru. Fyzickým základom je chladič procesora a grafického čipu. Zatiaľ čo štandardné chladiče sa spoliehajú na celistvé kovové bloky, chladiče v notebookoch Legion majú v základni rovno nad čipom malú vyparovaciu komoru, v ktorej cirkuluje tekutina s nízkym bodom varu. Tá sa vo vyparovacej časti komory premení na paru a stúpa k jej vrchu, kde odovzdá svoje teplo do rebrovania chladiča, skondenzuje a po stranách komory stečie naspäť na dno.

coldfront

V zásade to funguje podobne ako heat-pipe trubice, ktoré poznáme z bežných desktopových, ale aj mobilných chladičov. Podľa Lenovo dokáže komora efektívne odviesť až 200 W tepla pri ploche základne zhruba štyroch štvorcových centimetrov. Samozrejme také TDP nemá ani zďaleka žiadny mobilný procesor, a teplo presunuté do rebier chladiča je potrebné vyhnať prúdom vzduchu vytvoreným ventilátormi, no pre lepšiu predstavu ako teplo v chladiči prestupuje z jedného konca na druhý je to veľmi zaujímavé číslo. Vapor Chamber nájdete v najvyšších modeloch notebookov Legion, v modeloch 7i a Y740Si.  

Vďaka lepšiemu chladeniu tak zvládne procesor i grafická karta vyššie napätie, vyššie pracovné frekvencie a ponúkne tak hráčovi viac výkonu a viac FPS v hrách. Zároveň prináša dlhšiu životnosť komponentov. Dôležitým prvkom chladenia je aj sústava viac ako desiatich teplotných senzorov, ktoré dodávajú softvéru presnejšie dáta o teplote jednotlivých častí notebooku a uľahčujú tak automatický výber politiky chladenia. Prepínať medzi režimami chladenia je možné aj manuálne, nástrojom Q-Control 3.0. Používateľ môže klávesovou skratkou vyberať medzi tromi nastaveniami úrovní napájania komponentov a výkonov ventilátora (tichý režim, vyrovnaný a vysoký výkon).

Akumulátory s rýchlonabíjaním

Pre herný notebook je nemenej dôležitým kusom hardvéru aj akumulátor. Aj herný notebook musí byť úsporný a poslúžiť ako pracovný nástroj s dlhou výdržou na jedno nabitie. Súčasťou nástroja na správu notebooku Lenovo Vantage je Hybridný režim, ktorý umožňuje manuálne vypnúť dedikovanú grafickú kartu a používať výhradne grafický adaptér integrovaný v procesore. Nechýba ani automatické prepínanie medzi integrovanou a dedikovanou grafikou prostredníctvom technológie Advanced Optimus od NVIDIA.

refreshrate

Už aj pri notebookoch sa čoraz častejšie stretávame s technológiami umožňujúcimi rýchle nabíjanie akumulátora. Modely Legion zvládnu pomocou Rapid Charge Pro natlačiť do prázdneho akumulátora polovicu jeho kapacity v priebehu len tridsiatich minút. Zaujímavým je režim akumulátora, z ktorého tečie do notebooku len obmedzený, no konzistentný prúd energie. Systém prispôsobí svoj výkon tak, aby s obmedzenou dodávkou energie dokázal fungovať a odmenou mu bude dlhšia životnosť akumulátora, ktorý sa vybíja rovnomernejšie.

S vybranými hernými notebookmi dostanete aj nadštandardný balík podpory Lenovo Legion Ultimate Support. V prvom roku života zariadenia bude poskytovaný bezplatne. Okrem riešenia hardvérových a softvérových problémov bude jeho úlohou aj prinášať aj optimalizácie nastavenia hardvéru tak, aby notebook podával v hrách vždy čo najvyšší výkon.

Herné notebooky

Základná zostava herných notebookov od Lenovo je pomerne silná a pokrýva široké výkonové i cenové spektrum. Na vrchole stojí Legion 7i, nasledovaný „päťkovými“ modelmi Legion 5i, Legion 5 a Legion 5Pi, najnižšiu triedu pokryje Lenovo IdeaPad Gaming 3i a IdeaPad Gaming 3. Vylepšenia sa dočká aj model Y740 v podobe aktualizovanej verzie Y740Si.

Legion 7i

Ak nechcete robiť pri výbere herného notebooku kompromisy, nemáte na výber. Siahnite po konfiguráciách, ktoré ponúkajú dva najvyššie modely Legion 7i a Legion Y740Si. Prvý menovaný je postavený okolo pätnásťpalcového displeja s rozlíšením 1920×1080 bodov, so 100% pokrytím farebného Adobe sRGB priestoru a VESA DisplayHDR 400. Vďaka celokovovej konštrukcii je Legion 7i tenký a pritom nemá príliš vysokú hmotnosť. Vo svete herných notebookov je váha 2,1 kilogramu skvelou hodnotou. Dostupný bude v konfiguráciách s procesormi Intel Core desiatej generácie a to vrátane procesorov i9 H-série. Vnútorné úložisko postavené na rýchlych SSD diskoch ponúkne až 1 TB priestoru, horná hranica pre kapacitu operačnej pamäte je 32 GB.

Lenovo Legion 7i

Na výber budú aj displeje s obnovovacou frekvenciou 240 Hz a podporou NVIDIA G-Sync technológie. Celkom logický výber, v súvislosti s grafickými kartami, kde si budete môcť vybrať aj GeForce RTX 2080 SUPER Max-Q, takže grafického výkonu v hrách bude mať Legion 7i na rozdávanie. Herný zážitok doplnia reproduktory s Dolby Atmos. Chýbať nebude ani TrueStrike klávesnica a samozrejme konfigurovateľné RGB podsvietenie so systémom Corsair iCUE. Svietiť bude klávesnica, logo, výduchy chladenia i obrysy notebooku. Lebo sa to dá, tak nech to svieti. Akumulátor vydrží notebook napájať po dobu do osem hodín, výhodu by mal byť aj pomerne kompaktný napájací adaptér.

Legion Y740Si

Ak vám je aj 2,1 kilogramu priveľa, skúste to s modelom Y740Si. Váži len 1,7 kila a ponúka 4K IPS panel. Aj tu je základom desiata generácia Intel Core procesorov s Core i9 stojacom na vrchole ponuky. Tenké telo však so sebou nesie jeden veľký kompromis a to je absencia dedikovanej grafickej karty. Riešenie je však veľmi jednoduché a vyskúšané v minulosti už aj samotným Lenovom. Keď je čas na zábavu, stačí pripojiť Legion BoostStation s externou grafickou kartou a dostatočným výkonom na plynulé rozhýbanie aj náročných hier.

Lenovo Legion Y740Si Intel Facing Right

Kompaktná krabička, do ktorej sa vmestí štandardná desktopová grafická karta sa bude predávať za cenu 249 EUR. To rozhodne nie je zlá cena a môže sa stať zaujímavým príslušenstvom aj pre notebooky iných výrobcov, podmienkou bude Thunderbolt 3 port. Osadiť si do nej môžete grafickú kartu NVIDIA GTX 9 a 10 série, a Radeony R9 a RX podľa vlastného výberu. Lenovo bude ponúkať BoostStation aj predkonfigurovaný s Radeonom RX 5700 XT alebo GeForce RTX 2060.

Lenovo Legion BoostStation

Legion 5Pi

Pätnásťpalcový 5Pi je nasmerovaný viac do stredného segmentu, no výbavou bude strednej triede dominovať. Pri konfiguráciách bude aj tu na výber Full HD IPS displej s 240 Hz obnovovacou frekvenciou a jasom 500 nitov. Ponuka procesorov bude vrcholiť pri Core i7 H-série, v prípade grafickej karty to bude GeForce RTX 2060. Chýbať nebude TrueStrike klávesnica so zónovým RGB podsvietením.

Lenovo Legion 5Pi

Novinkou v tejto triede bude prítomnosť nových Intel Wi-Fi 6 adaptérov, ktoré zefektívnia streamovanie hier a zvýšia priepustnosť pri online hraní. V konfiguráciách nachádzame aj rýchle 1 TB SSD, reproduktory od Harman Kardon a 80 Wh akumulátor s výdržou až 8 hodín a možnosťou rýchleho nabíjania.

Legion 5i a Legion 5

Táto dvojica bude pravdepodobne tvoriť najväčší podiel z objemu predaja herných notebookov Legion. Vyvážené konfigurácie v rámci strednej triedy sa objavia v 15 aj 17 palcových uhlopriečkach, takže na svoje si prídu aj hráči, ktorí pred mobilitou uprednostňujú väčší displej.

Lenovo Legion 5i 17

Notebooky s označením 5i budú postavené na desiatej generácií procesorov Intel Core, notebooky Legion 5 zasa na platforme AMD. Legion 5 tak bude prvým notebookom od Lenovo, ktorý dostane pod kapotu procesor AMD Ryzen série 4000. Všetky konfigurácie budú podporovať Wi-Fi 6, Dolby Atmos a rýchle nabíjanie akumulátora.

Lenovo Legion 5i

Konfigurácie s AMD budú len v pätnásťpalcových telách s najvyšším procesorom Ryzen 7 4800H a grafickým adaptérom GeForce RTX 2060. K dispozícii budú aj panely s obnovovacou frekvenciou 144 Hz.

Lenovo Legion 5 AMD

Pätnásťpalcové konfigurácie s procesormi od Intel budú používať aj 240 Hz panely pripojené ku palete grafických kariet, na ktorých vrchole bude stáť GeForce RTX 2060. V prípade sedemnásťpalcových modelov budú použité displeje s obnovovacou frekvenciou 144 Hz. Obe veľkosti zužitkujú maximálne 16 GB RAM, spoločný bude SSD s kapacitou do 1 TB aj True Strike klávesnice so štvorzónovým RGB podsvietením. Legiony 5i s menšou uhlopriečkou budú vážiť 2,5 kilogramu, sdemnásťpalcové sa tesne vmestili pod trojkilogramovú hranicu (2,98 kg).

IdeaPad Gaming 3i a IdeaPad Gaming 3

Na konci ponuky sa nachádza notebook IdeaPad Gaming 3i, ktorý sa od modelov Legion výrazne odlišuje nielen konfiguráciami hardvéru, ale už na prvý pohľad aj svojím dizajnom. Aj tu však budú dostupné procesory Intel Core i7, Full HD displeje s obnovovacou frekvenciou 120 Hz, ponuka grafických adaptérov končí pri GeForce GTX 1650 Ti.

Lenovo IdeaPad Gaming 3i

Dostupné budú aj konfigurácie s AMD Ryzen procesormi. Hráčov potešia klávesnice so zdvihom až 1,5 mm, plnohodnotný numerický blok, veľké smerové šípky a modré podsvietenie. Hmotnosť týchto pätnásťpalcových notebookov je 2,2 kg.

Herné desktopy

Pre desktopových hráčov je pripravený Legion Tower 7i, Legion Tower 5, Legion Tower 5i a lacnejší IdeaCentre Gaming 5i a IdeaCentre Gaming 5. Herné počítače prichádzajú s novým dizajnom skriniek, dobre namiešaným hardvérom a doplnkovými službami, ktoré pri bežných domácich zostavách nenájdete.

Lenovo Legion Tower 5i

Lenovo Legion Tower 5, 5i a 7i je výkonný herný tower s hardvérom, ktorý uspokojí aj náročného hráča. Vo výbave bude vodné chladenie, grafická karta GeForce RTX 2080 SUPER, modré podsvietenie skrinky a voliteľne aj vnútorné RGB podsvietenie v prípade systémov s priehľadnou bočnicou. Priestranné skrinky s objemom 28 litrov majú upravený systém chladenia a podobne ako pri notebookoch označený Coldfront 2.0. Modely bez prívlastku „i“ budú postavené na AMD Platforme s desktopovými procesormi Ryzen a dočkáme sa ich neskôr v tomto roku.

Lenovo IdeaCentre Gaming 5i

IdeaCentre Gaming 5i aje zacielený na menej náročných hráčov, ktorí ani nechcú do herného desktopu investovať priveľa. Dizajn je už trochu obyčajnejší, aj keď čelo skrinky s efektom Chameleon Blue vyzerá na prvý pohľad zaujímavo, no konfigurácie stále budú mať čo ponúknuť. Na výber bude široká paleta Intel Core a neskôr v tomto roku aj AMD Ryzen procesorov, vrcholom ponuky grafických kariet bude GeForce RTX 2060. Ani tu nechýba na mieru ušitý systém chladenia komponentov a efektívneho prietoku vzduchu.

Herné príslušenstvo

Žiadna herná zostava nemôže byť kompletná bez odpovedajúceho herného náradia. Ešte na tohtoročnom CES bol predstavený v rámci radu Legion jeden monitor, jedna klávesnica a dve myši. Lenovo Legion Y25-25 Gaming Monitor ponúka IPS panel s uhlopriečkou 24,5 palca a zobrazovacou frekvenciou až 240 Hz. Dizajnovo ladí s desktopmi Legion a vďaka tenkým rámčekom bude na stole pôsobiť veľmi štýlovo.

Lenovo Legion Y25 25

Herná myš je pre mnohých hráčov tou najdôležitejšou perifériou, ktorá často rozhoduje medzi priemerným a výborným výkonom hráča. Lenovo posiela do bojov o virtuálne vavríny hneď dvojicu modelov.

Legion M600 Wireless Gaming Mouse je prozaický názov pre bezdrôtovú hernú myš, ktorá sa vyznačuje dlhou výdržou na jedno nabitie. Bez kábla by mala fungovať až 200 hodín, v prípade potreby sa dá rýchlo nabiť prostredníctvom UBB-C kábla. Minimálnu latenciu bezdrôtovej komunikácie s počítačom zabezpečuje 1000 Hz polling rate.

Lenovo Legion M600 Mouse

Rozlíšenie 8000 DPI a milisekundovú latenciu prináša aj káblová Legion M300 RGB Gaming Mouse. Jej symetrické telo je vhodné pre pravákov i ľavákov a pre rôzne spôsoby držania v ruke. Nechýba konfigurovateľné RGB podsvietenie a nízka cena.

Lenovo Legion K300 with M300 Mouse

M300 tvorí dizajnovú dvojičku s klávesnicou Legion K300 RGB Gaming Keyboard. Štandardné rozloženie kláves a plná veľkosť vyhovie širokému spektru hráčov. Tí ocenia aj 24 programovateľných kláves, či prispôsobiteľné päťzónové RGB podsvietenie s voliteľnými svetelnými efektmi a membránové spínače s výdržou až 20 miliónov stlačení. Nechýba ani zvýšená odolnosť voči poliatiu, vlastnosť, ktorá sa do herných brlohov rozhodne hodí.

© 2015 PCNews.sk