Logo
Vytlačiť túto stránku

Obľuba zahraničných eshopov u nás rastie, vedie AliExpress

Obľuba zahraničných eshopov u nás rastie, vedie AliExpress

Slováci najčastejšie nakupujú na čínskom AliExpress, často a po malých čiastkach. Podľa analýzy mBank, uskutočnenej na takmer milióne internetových platieb kartou prináša zaujímavé zistenia. Počet transakcií na AliExpress sa za posledné tri roky zoštvornásobil a do novembra tohto roku bolo vykonaných toľko platieb, ako za celý minulý rok. A to ešte pred nákupným sviatkom Black Friday.

Priemerná výška jednej platby sa tento rok podľa prieskumu pohybuje okolo desaťeurovej hranice a postupne klesá. V roku 2015 to bolo 12 EUR a v roku 2014 dokonca až 16 EUR. Vysvetlením by mohla byť širšia ponuka a zvyšujúca sa konkurencia medzi výrobcami. Počet platieb smerujúcich na AliExpress je dokonca vyšší ako súčet úhrad cez platobné brány PayPal a GoPay, ktoré klienti využívajú pre nákup v európskych eshopoch. AliExpress má z hľadiska objemu v eurách menej než polovicu, čo potvrdzuje trend rastúceho počtu nákupov za menšie čiastky.

Z tohto pohľadu objemu viac ako tretinu, 36% platieb kartou na internete tvoria platobné portály ako PayPal či GoPay. Do elektronických obchodov smerovala takmer tretina platieb (31%), v minuloročnom rebríčku sa nachádzali aj domáce e-shopy ako Alza.sk či Mall.sk, do aktuálneho sa však už nedostali. Stránky s tipovaním a zábavou tvorili 26% objemu, lídrom je slovenský Tipos, Tipsport, Fortuna a B365.

Prieskum priniesol aj zaujímavé zistenia. Napríklad klienti mBank za rok minuli podobnú sumu za nákupy elektronických diaľničných známok ako za všetky priame platby na Amazon. Obraty na zľavových portáloch stúpajú v decembri na dvojnásobok ročného priemeru a podľa analýzy neexistuje nič také ako „slabý január“. Práve naopak, január je najsilnejším mesiacom v roku a v súvislosti s novoročnými výpredajmi ľudia minú o 15% viac ako v decembri. Najslabším mesiacom je júl a september, kedy nastáva 12% pokles internetových platieb kartou voči celoročnému priemeru.

Zdroj: TS mBank

© 2015 PCNews.sk