Menu

Pracujeme z domu. Má tradičná kancelária svoje dni zrátané?

  • Napísal(a) 
  • Čítať 2393 krát
  • Tlač
  • E-mail

Aj slovenské firmy čoraz viac presadzujú flexibilné pracovné prostredie. Na Slovensku zatiaľ neumožňuje prácu z domu či mimo kancelárie 30% firiem, ostatní však v rôznej miere prácu mimo firmu umožňujú.

Intel realizoval prieskum na vzorke 252 firiem na Slovensku a v Českej republike počas februára 2016. Prácu z domu podporuje pre všetkých zamestnancov 11% firiem, vo vybraných profesiách a oddeleniach až 53%. V ďalších firmách (6%) je to možné za určitých okolností, napríklad v prípade ľahšieho ochorenia.

Zamestnanci tak už nie sú tak výrazne viazaní k svojmu pracovnému stolu ako kedysi. Flexibilné pracovné prostredie svojim zamestnancom ponúka až 62% slovenských firiem. Medzi podporovateľov tohto trendu patria najmä veľké firmy a nadnárodné korporácie s viac ako 500 zamestnancami, kde sa k „home office" hlásia celé dve tretiny.

Prirodzenou podmienkou práce mimo kanceláriu ale stále v rámci priestorov firmy, napríklad v zdieľaných kanceláriách a konferenčných miestnostiach je potrebný adekvátny stupeň mobility. Zbavenie sa káblov a adaptérov je prvotný predpoklad efektívnejšej práce, technológia bezdrôtového prenosu obrazu do projektora či na väčšiu obrazovku, prepojenie ďalších periférií a pripojenie k lokálnej sieti, to všetko sú vylepšenia, ktoré sa javia riaditeľom IT oddelení ako perspektívne. Viac bezdrôtových technológií by vo svojej firme chcelo mať 73,5% respondentov.  Spoločne s bezdrôtovým nabíjaním tak ide o jeden z najatraktívnejších korporátnych technologických trendov posledných rokov.

Zo štatistiky týkajúcej sa spoločnosti Intel vyplýva, že telekonferencie v priemere začínajú o sedem a pol minúty neskôr v dôsledku technických záležitostí ako je hľadanie vhodného kábla k projektoru, redukcie či napájacieho adaptéra. Bezdrôtová technológia Intel Unite umožní projektor pripojiť bezdrôtovo a verifikovať zadaním PINu a skrátiť pritom potrebný čas na dve minúty. Ušetrených päť minút sa tak dá využiť produktívnejšie a prínosnejšie aj z hľadiska firemných financií.

Zdroj: TS Intel

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013