Menu

Razer predstavil svoju prvú klávesnicu s opto-mechanickými spínačmi

  • Napísal(a) 
  • Čítať 2363 krát
  • Tlač
  • E-mail

O snímačoch rýchlejších ako tie mechanické, s variabilnejšou odozvou a zvukovým prejavom, ktorý nebude závisieť predovšetkým od typu spínačov. Optické snímače mali v Razer nakreslené už dlhšiu dobu, no dočkali sme sa až teraz, v podobe dvoch klávesníc Huntsman.

Razer Huntsman a Razer Huntsman Elite sa od seba odlišujú v niekoľkých detailoch. Verzia Elite je samozrejme vybavená lepšie, dostanete k nej mäkkú koženkovú opierku na zápästia, podsvietenie Chroma aj okolo obvodu klávesnice a sadu multimediálnych tlačidiel navyše. Hneď na začiatok si povedzme ceny; základná verzia stojí 159,99 EUR a Huntsman Elite 209,99 EUR. Nájdete ich na oficiálnom obchode výrobcu, dobrá správa je, že aspoň za poštovné už platiť netreba. Rozhodne to nie sú malé sumičky, no Razer si za svoje novinky vždy nechá zaplatiť. Navyše ak ide o niečo revolučné.

razer huntsman elite gallery08

Základnou novinkou a najväčším lákadlom sú totiž opticko-mechanické spínače. Razer ich volá Opto-Mechanical Switches a ich ideou je nahradenie mechanického, či membránového spínača optickou bránou. V jednoduchosti sa jedná o prúd infračerveného svetla, ktoré „svieti do“ do stojky klávesu. Ak sa kláves zatlačí, pohne sa smerom dole aj stojka, ktorá svojím otvorom prepustí svetlo k senzoru a ten „zopne“ kláves. Samotná stojka je uchytená mechanicky stabilizátorom a zospodu naráža na pružinu, ktorá ju vracia späť do hornej polohy. Výsledkom je tak presný kláves s priamym vedením, citeľnou odozvou podobnou z mechanických klávesníc a pritom s minimálnou reakčnou dobou. Pocitovo by tak klávesnica mala byť rýchla a ľahká na stláčanie, s jasnou hmatovou odozvou.

razer opto mechanical switch black bg

V porovnaní s mechanickými klávesnicami vyžaduje Opto-Mechanical spínač menšiu silu na stlačenie, dráha zdvihu po zopnutie je len 1,5 mm oproti zhruba dvom milimetrom pri mechanických spínačoch a dvojnásobne vyššiu životnosť. Zopnutie klávesu  trvá len dve milisekundy oproti ôsmim milisekundám pri štandardných spínačoch. A tento parameter je to, čo by malo hráčom priniesť najväčší benefit, nehovoriac už o tých, ktorí prejdú ma opticko-mechanické spínače z membránových.

razer huntsman elite 1

Nová konštrukcia a použitie stabilizátorov kláves má pomôcť dosiahnuť rovnomernejšie stlačenie klávesu bez ohľadu na to, kam ho trafíte. Stabilizátor s pružinou sú vlastne jediné mechanické časti nových spínačov, takže životnosť bude dlhšia. Zapuzdrenie spínačov vyzerá veľmi dobre, takže by sa do ich vnútra nemal dostať prach či nečistoty, brániace správnemu prechodu svetla.

razer huntsman elite 2

O tuhosť sa stará masívny hliníkový plát, ktorý tvorí vrchnú stranu klávesnice. Klávesy nie sú zapustené a majú pomerne vysoký profil, takže svetlo z podsvietenia presvitá aj po bokoch kláves. Samozrejmosťou je už podpora plne konfigurovateľného systému LED podsvietenia Chroma a kompatibilita s nástrojom Synapse 3. Huntsman Elite navyše dostal trojicu mutlimediálnych tlačidiel a koliesko pre ovládanie hlasitosti.

Uvidíme, ako sa v novinka ujme, problémom bude nielen vysoká cena, ale zdá sa že spočiatku aj horšia dostupnosť, najmä v prípade drahšieho modelu Elite.

Zdroj: Razer

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013