Menu

Tradičná kancelárska práca sa zmení. Bude flexibilnejšia

  • Napísal(a) 
  • Čítať 2022 krát
  • Tlač
  • E-mail

Proces transformácie kancelárie ako ju poznáme sa už začal meniť. Nenápadne a pomaly ale zmeny budú pribúdať. Zamestnanci nechodia celý život do jednej práce, nesedia za jedným stolom na tom istom mieste. Práca sa stáva menej závislou na fyzickom mieste a tento trend akceleruje napríklad aj koncept zdieľaného vlastníctva.

Pracujeme odkiaľkoľvek a už aj slovenské firmy čoraz viac presadzujú flexibilné pracovné prostredie. Na Slovensku v rôznej miere umožňuje prácu z domu či mimo až 70% firiem, ostatní zamestnávatelia prácu mimo firmu z rôznych dôvodov neumožňujú.

Intel realizoval prieskum na vzorke 252 firiem na Slovensku a v Českej republike počas februára 2016. Prácu z domu podporuje pre všetkých zamestnancov 11% firiem, vo vybraných profesiách a oddeleniach až 53%. V ďalších firmách (6%) je to možné za určitých okolností, napríklad v prípade ľahšieho ochorenia.

intel kanceleria 2

Zamestnanci  v súčasnosti nie sú tak viazaní k svojmu pracovnému stolu ako kedysi. Flexibilné pracovné prostredie svojim zamestnancom ponúka až 62% slovenských firiem. Medzi podporovateľov tohto trendu patria najmä veľké nadnárodné korporácie a firmy z oblasti IT s viac ako 500 zamestnancami, kde sa k možnostiam „home office" hlásia celé dve tretiny.

Prirodzenou podmienkou práce mimo kanceláriu ale stále v rámci priestorov firmy, napríklad v zdieľaných kanceláriách a konferenčných miestnostiach je potrebný adekvátny stupeň mobility. Už dávno to nie je o ťažkých písacích strojoch či desktopoch s CRT monitormi, no zbavenie sa káblov a adaptérov je stále relatívne novým trendom.  A pritom je to predpoklad efektívnejšej práce, technológia bezdrôtového prenosu obrazu do projektora či na väčšiu obrazovku, prepojenie ďalších periférií a pripojenie k lokálnej sieti, to všetko sú vylepšenia, ktoré sa javia riaditeľom IT oddelení ako perspektívne. Viac bezdrôtových technológií by vo svojej firme chcelo mať až 73,5% respondentov.  Spoločne s bezdrôtovým nabíjaním tak ide o jeden z najatraktívnejších korporátnych technologických trendov posledných rokov.

intel unite

Zo štatistiky vyplýva, že telekonferencie začínajú v priemere so sedem a pol minúty dlhým meškaním v dôsledku technických záležitostí ako je hľadanie vhodného kábla k projektoru, redukcie či napájacieho adaptéra. Bezdrôtová technológia Intel Unite umožní projektor pripojiť bezdrôtovo a verifikovať zadaním PINu a skrátiť pritom potrebný čas na dve minúty. Ušetrených päť minút sa tak dá využiť produktívnejšie a prínosnejšie aj z hľadiska firemných financií.

Slovenských používateľov firemných IT technológií však najviac trápia pomalé počítače. Podľa prieskumu spoločnosti Intel čaká za svojím pracovným počítačom až 64,3% respondentov. Ďalšie veci, ktoré nám vadia je hlučnosť a padajúci systém, najmenej nám prekáža dizajn počítača.

intel kancelaria 3

Na vine je vo väčšine prípadov vek firemných technológií a ich nedostatočná obmena. 55% desktopov v slovenských firmách má štyri roky a viac, a nachádza sa teda vo veku, kedy už hardvér a zlá údržba má negatívny dopad na výkon a spoľahlivosť. Nemenej dôležitým faktorom je i spotreba, najmä ak zamestnanci svoje počítače pri odchode z práce nevypínajú, ale len prepínajú do režimu spánku. Nevhodne nastavený, prípadne celkom chýbajúci cyklus obmeny desktopov a notebookov sa týka približne 8 z 10 slovenských firiem, rovnaký prístup prevláda aj v prípade firemných serverov.

Podľa globálneho prieskumu spoločnosti Techaisle pre Intel je často lacnejšie starý počítač nahradiť ako ho opravovať. Oprava štyri a viac rokov starého PC stojí spoločnosti v priemere 42 hodín, pri zariadeniach mladších ako štyri roky je to 21 hodín. 84% firiem na Slovensku v prieskume uviedlo že priemerná oprava počítača v priestoroch firmy prebehne ešte počas toho istého dňa, keď dôjde k jeho poruche. Napriek tomu až v 34% firiem strávi zamestnanec v priemere dlhšie ako dva dni čakaním na opravený počítač. Odhliadnuc od nákladov na samotnú opravu, príde firma len kvôli strate produktivity zamestnanca vyčíslenej jeho priemernou hrubou mzdou o takmer 90 EUR.

intel kancelaria 1

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013