Logo
Vytlačiť túto stránku

Úspech slovenských študentov na súťaži mladých vedcov Intel ISEF

Úspech slovenských študentov na súťaži mladých vedcov Intel ISEF

Minulý piatok vyvrcholilo finále celosvetovej študentskej súťaže Intel ISEF. Absolútnym víťazom sa stal Ionut Budisteanu z Rumunska, no nestratili sa ani siedmi nadaní slovenskí študenti.

Intel ISEF (Intel International Science and Engineering Fair) je najväčšia a jediná celosvetová súťaž pre študentov stredných škôl. Ide o program patriaci pod „Spoločnosť pre vedu a verejnosť“ a jeho cieľom je inšpirovať študentov k riešeniu náročných otázok vedy a problémov blízkej budúcnosti.

Aktuálny ročník veľtrhu sa konal v Phoenixe a zúčastnilo sa ho viac ako 1 500 študentov stredných škôl z približne 70 krajín, s viac ako 1 200 projektmi. Motivácia bola veľká, súťažilo sa o takmer 4 milióny amerických dolárov.

Najlepšie z nich obstál Michal Račko s tretím miestom v kategórii Matematika a fyzika. Okrem ocenenia získal i odmenu 1 000 dolárov za projekt Konštrukcie Farnsworthovho fúzora. Spoločná technologická korporácia ohodnotila projekt Michala Račka cenou tejto korporácie, medailou a odmenou 3 000 dolárov. Michal Račko prezentoval svoj projekt ako maturant gymnázia a od septembra má začať študovať na State College v Londýne vo Veľkej Británii.

Farnsworthov projekt opisuje zariadenia, v ktorom je možné dosiahnuť jadrovú reakciu medzi jadrami ťažkého vodíka - deutéria. Ide v podstate o jadrový reaktor. V projekte sa snažil zmerať závislosť počtu neutrónov, ktoré vzniknú pri zrážke jadier od napätia, ktorým jadra urýchľujeme.

Špeciálnymi cenami Priscilla and Bart Bok, ocenila Pacifická astronomická spoločnosť a Americká astronomická spoločnosť, projekt X-ray merania dynamiky vybraných pozostatkov supernov, ktorého autorkou je 16-ročná Michaela Brchnelová z Bratislavy. Umiestnila sa na 2. mieste a okrem ceny získala odmenu 500 dolárov a lístok a letenku na udeľovanie týchto cien, ktoré sa bude konať vo Washingtone začiatkom budúceho roka.

Zdroj: TS Intel

 

© 2015 PCNews.sk