Logo
Vytlačiť túto stránku

ZOTAC uvádza minipočítač na platforme VIA Nano X2

ZOTAC uvádza minipočítač na platforme VIA Nano X2

Kompaktné počítače má momentálne pod palcom Intel Atom, svoj podiel na trhu, aj keď malý, má AMD s Athlon Neo a spolieha najmä na procesory Zacate. A o svoje miesto sa znovu hlási VIA.

Riešenie od VIA, konkrétne procesor Nano X2 U4205 použil vo svojom novom minipočítači ZBox (šasi bolo pôvodne vyrobené pre platformu Intel Atom, v ponuke je AMD Zacate). Dvojjadrový procesor taktovaný na 1,2 GHz a postavený na x86 architektúre je vhodnou alternatívou procesorom Intel Atom, kde by mal víťaziť pomerom jednotky výkonu na Watt.

Zbox s VIA Nano X2 bude dostupný v dvoch prevedeniach, ako barebone a ako hotový počítač s 320 GB pevným diskom a 2 GB DDR3 pamäte. V oboch prípadoch je použitý čipset VIA VX900H s integrovanou grafikou S3. Podporované sú maximálne 4 GB pamäte a jeden 2,5“ pevný disk. Predná portová výbava okrem 3,5 mm konektorov pre slúchadlá a mikrofón obsahuje už len čítačku pamäťových kariet s podporou šiestich formátov.

zotac_zbox_via2

Zadná strana útlej škatuľky je už na tom o poznanie lepšie, nechýba USB 3.0, gigabitový sieťový konektor ale ani Wi-Fi 802.11 b/g/n či Bluetooth 3.0. Z obrazových výstupov tu nájdete aj HDMI a DisplayPort.

Dostupnosť je ohlásená na koniec tohto mesiaca, európsky trh však bude nasledovať až po japonskom, reálne dostupný tak môže byť až v októbri. Veľmi zaujímavá bude cena, a to predovšetkým pri barebone prevedení, ktoré vás vyjde na 130 USD.  ZBox Nano s 320 GB diskom a 2 GB DDR3 pamäte dostanete za dvojnásobnú sumu.

Zdroj: engadget.com

© 2015 PCNews.sk