Menu

Hrali sme sa na špičkovom monitore ASUS ROG Swift PG258Q

Čo sa ešte dá vymyslieť pri hernom monitore, aby bol čo najlepší? Asus má v ponuke špičkový model s G-Sync technológiou, ktorý zvláda 240 Hz obnovovaciu frekvenciu.

Dobre si pamätám, keď som si pred mnohými rokmi kúpil svoj prvý 19-palcový LCD monitor. Po obrovskej 17-palcovej CRT ohave to bol výrazný krok vpred, teda čo sa týka kvality obrazu a rozmerov. Dnes už v obchodoch CRT monitory nenájdete, no LCD stále bojuje s obmedzeniami technológie, ktorá nie je úplne najlepšou pre hranie počítačových hier.

Asus sa ich pri novom modeli pokúsil odstrániť, pričom si ale za svoj model pýta aj adekvátne peniaze. My sme monitor zapojili k nášmu hernému počítaču a vyskúšali, či je skutočne hodný danej investície.

Krásny dizajn a dobrá ergonómia

Musíme uznať, že nový monitor ASUS ROG Swift PG258Q vyzerá veľmi pekne. Dizajn sa jednoducho podaril a presne pasuje k svojej cieľovej skupine náročných hráčov. Nečakajte preto klasický stojan, tu použité riešenie má tri netradičné nohy, navyše doplnené o štýlové červené LED svetlo.

To nesvieti len tak, ale na stôl pod displejom zobrazuje logo Asus ROG. V balení nájdete celkovo 5 špeciálnych krytov, z čoho dva obsahujú logo ROG a tri sú číre. Tie si môžete upraviť sami a napríklad namiesto loga ROG vám monitor bude na stole zobrazovať logo vášho klanu.

PG258Q cable management

Ergonómiou sa pokojne vyrovná profesionálnym riešeniam pre náročných firemných zákazníkov. Môžete si nastaviť jeho výšku, naklopiť ho od +20 do -5 stupňov, otáčať a dokonca tu je aj funkcia pivot. Mimoriadne tenký rámik zase zaistí, že režim troch monitorov nebude pôsobiť neprirodzene kvôli veľkým medzerám medzi jednotlivými panelmi.

Chválime aj netradične bohaté balenie. Okrem klasiky v podobe rýchlej príručky a napájacieho kábla s adaptérom je v krabici aj niekoľko káblov. Jeden typu USB 3.0 slúži na spojazdnenie dvoch USB portov, pričom je škoda, že sa tu výrobcovi nepodarilo umiestniť aj čítačku pamäťových kariet.

Káble pre prenos obrazu sú dva, jeden HDMI a druhý DisplayPort. Ak môžete, určite použite ten druhý. HDMI vo verzii 1.4 je tu len ako núdzové riešenie pre počítače so staršími grafickými kartami, keďže pre plnohodnotné využitie monitora staré rozhranie HDMI nestačí.

PG258Q Front

Škoda nižšieho rozlíšenia

Stačí Full HD rozlíšenie pre 24,5-palcovú uhlopriečku? Záleží, čo na tomto monitore bude najčastejšie robiť. Ak si ho kupujete vyslovene len na hranie hier, budete určite spokojní. Pri zapnutí vyhladzovania hrán je totiž obraz stále dostatočne ostrý.

Iná situácia nastáva, ak tento monitor chcete používať aj na bežnú prácu, či spracovanie multimediálneho obsahu. Tu už veľmi rýchlo narazíte na obmedzenia dané nízkou hustotou bodov. Chýba tu ostrosť, hlavne ak ste predtým pracovali na 4K monitore.

Cieľovou skupinou pre tento monitor sú ale čistokrvní hráči, ktorým Full HD rozlíšenie stačí a skôr ocenia iné parametre. ASUS ROG Swift PG258Q má totiž jedinečný TN panel, schopný zobraziť obraz pri frekvencii až 240 Hz. Keď k tomu prirátame rýchlu 1 ms odozvu  a technológiu Nvidia G-Sync, máme na stole jeden z najzaujímavejších herných monitorov súčasnosti.

cableman

S adekvátnym hardvérom v podobe výkonného procesora a poriadnej grafickej karty od Nvidie je výsledok špičkový. Tak maximálnu plynulosť obrazu totiž pri iných monitoroch nedosiahnete. Akurát sa pripravte, že na začiatku strávite nejaký čas nastavovaním parametrov.

Po vybalení z krabice je totiž obraz nastavený skôr na výstavku do obchodov ako pre normálne používanie. Silný jas bol po chvíli nepríjemný a trochu sme sa museli pohrať aj s nastavením teploty farieb, ktoré boli zbytočne studené. Po úpravách bol výsledok veľmi dobrý aj na bežnú prácu, no stále netreba zabúdať, že máte na stole TN panel a nie IPS.

settings

Množstvo bonusov

Pod označením Gameplus pripravil Asus niekoľko vylepšení a bonusov, ktoré ocenia hlavne nároční hráči počítačových hier. Prvým je Crosshair, čo je vlastný zameriavač pre akčné hry. Nahrádza tu ten klasický, ktorý ponúka hra. Na výber máte z celkom štyroch verzií, ktoré sa líšia farbou a svojim tvarom.

Maniaci do výkonu hardvéru ocenia funkciu pre zobrazenie aktuálnej hodnoty fps. Nejaké špeciálne možnosti tu nečakajte, jednoducho uvidíte, ako rýchlo vám ide práve spustená hra. Časovač je dosť špecifická pomôcka pre určité druhy hier a ak sa chystáte na systém s viacerými monitormi, tak ich zarovnanie bude jednoduchšie vďaka 12 čiaram.

Kupujeme alebo nie? ASUS ROG Swift PG258Q je špecifický monitor a veľmi záleží, na aký účel ho potrebujete. Problém je, že máloktorý monitor je celý čas využívaný jedine a výhradne na hranie hier. Ak by tomu tak bolo, tak si monitor od nás odnesie zlatý tip. No keďže od monitoru očakávame trochu lepší výsledok aj pri bežných aktivitách, tak nakoniec skončil so stále dobrým strieborným tipom. Našou srdcovkou tak aj naďalej ostáva Asus ROG SWIFT PG348Q.

ASUS ROG Swift PG258Q
CENA: 599 €
+-
Špičkový herný panelLen Full HD rozlíšenie
Kvalitné spracovanie
Množstvo funkcií
Kvalita prevedenia95
Príslušenstvo a výbava95
Kvalita obrazu90
Herné funkcie100
Cena/výkon80
HODNOTENIE: 92/100
Vynikajúci herný monitor, ktorý je určený hlavne pre zábavu. Nečakajte pri ňom dokonalý výsledok pri náročnej práci, na to má nízke rozlíšenie. No keď si spustíte hry, dostanete sa do úplne iného sveta.

tip silver

Monitor nájdete v ponuke eshopu alza.sk

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013