Výstrahy
  • JUser: :_load: Nemôžem načítať používateľa s ID: 100
Menu

Káblovka je nuda, QNAP to vie lepšie

  • Napísal(a) 
  • Zverejnené v Ostatné recenzie
  • Čítať 4638 krát
  • veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma
  • Tlač
  • E-mail

Mediaplayer. Domáce multimediálne centrum v jednej malej škatuľke. Filmy vo vysokom rozlíšení na dosah jediného tlačidla. Na úkor HTPC sa malé multimediálne centrá udomácňujú pri televízoroch s veľkou i strednou uhlopriečkou.

 

HTPC to má v dnešnej dobe ťažké, minimálne pokiaľ celé jeho plánované využitie spočíva v sledovaní filmov. Výhody mediaplayerov sú jasné, pre bežného používateľa sú jednoducho konfigurovateľné, podpora formátov je široká, pripojenie k televízoru jednoduché a ovládanie prostredníctvom diaľkového ovládača pohodlnejšie. Ponuka mediaplayerov je na našom trhu už veľmi široká, a to aj čo sa týka cenového rozpätia. Tie najlacnejšie zoženiete už od 50 €, pokiaľ však chcete dostať zo svojho televízora maximum, sledovať filmy vo vysokom rozlíšení a využiť množstvo doplnkových sieťových služieb, sledujte radšej vyššie cenové kategórie.

Z rybníka vyššej triedy k nám na recenziu dorazil aj model NMP-1000P od spoločnosti QNAP. Tá sa síce špecializuje na NAS a sieťové kamerové systémy pre domácnosti a firmy, no svoje skúsenosti s diskovými zariadeniami sa rozhodli zúročiť aj v oblasti multimediálnych prehrávačov. NMP-1000P je nástupcom staršieho NMP-1000, oproti predchodcovi však ponúka veľa nových funkcií a možností.

NMP-1000P je postavený na procesore Sigma SMP8643, taktovanom na 667 MHz, ktorý pracuje s 512 MB pamäte. K dispozícii je i 256 MB flash modul, na ktorom je uložený operačný systém zariadenia.  Hardvérová výbava tak napovedá, že všetko čo výrobca zariadenia z hľadiska jeho funkčnosti sľubuje, bude naplnené.

Dobrý pocit prichádza aj po vybalení produktu zo škatule, výrobca myslel naozaj na všetko. Do filmov sa môžete pustiť ihneď, bez toho, aby ste museli utekať do obchodu po chýbajúci HDMI kábel. Okrem neho v balení nájdete aj ethernetový kábel, sieťový napájací adaptér, A/V RCA kábel a diaľkový ovládač.

qnap-nmp-1000p-media-player_2

Dizajn prehrávača sa síce vymyká vzhľadu klasických čiernych „set-top-boxovitých“ mediaplayerov, no nepúšťa sa ani do zbytočne smelých nápadov. Čelný panel s lesklým piano-efektom  prekrýva svetlomodrý VFD displej. Ten informuje nielen o zvolenom type média a aktuálnej pozícii na časovej osi, ale zobrazuje aj názov aktuálnej položky v menu, prípadne aktuálne nastavovaný atribút prehrávača. Navyše pôsobí veľmi štýlovo, a pripomína klasické staré settopboxy a videoprehrávače. Škoda len, že zobrazí len deväť alfanumerických znakov, mohol byť viac informatívny. Modrou farbou je podsvietené aj tlačidlo pre zapnutie prehrávača, solitérom celkového dizajnu je však modro podsvietený spodný okrej čelného panelu. NMP-1000P tak dostal jedinečný charakterizujúci prvok, komu by však nie príliš jasné modré svetlo vadilo, má v nastaveniach možnosť celkom ho vypnúť.

205046

Zadný panel je veľmi slušne obsadený vstupno-výstupnými portami, a nájdete tu vlastne čokoľvek čo budete potrebovať. Pre priame pripojenie k PC je možné použiť okrem USB 2.0 aj rýchlejšie e-SATA. Po vložení kábla do portu počítača sa prehrávač tvári ako bežný externý disk a máte prístup na všetky partície pevného disku. Prítomný je i Kensington zámok, v prípade, že by ste potrebovali zariadenie použiť v rámci prezentačných účelov. Základným obrazovým výstupom je HDMI 1.3a, ktorý sa nachádza pod systémovým ventilátorom. Jeho hlučnosť je napriek malým rozmerom (40 mm) veľmi príjemná, otáčky sú regulované a ani pri podvečernom sledovaní filmu nebude rušiť. Okrem integrovateľného pevného disku tu je i možnosť pripojenia externých diskov a USB kľúčov, k čomu slúži jeden e-SATA a dva USB 2.0 host porty. Využiť ich môžete aj pre pripojenie externých CD/DVD/BD mechaník, a mediaplayer využiť ako bežný prehrávač. Zariadenie dokonca rozpozná aj pripojenú klávesnicu, pomocou ktorej je možné zadávať najmä textové reťazce podstatne jednoduchšie. Video a obraz z mediaplayera môžete pustiť aj cez kompozitné výstupy, YPbPr komponent a optický S/PDIF.

qnap-nmp-1000p-media-player_6

Škoda, že aspoň jeden USB port nie je aj na čelnom paneli. Externé dátové zariadenie však pri domácom použití nemusíte nevyhnutne potrebovať, pohodlnejšie je nahrať obsah na integrovaný disk priamo prostredníctvom domácej siete. Ethernetový konektor umožňuje zariadenie pripojiť aj k internetu a službám ako Flickr, Picasa, či YouTube, pripojíte sa však len rýchlosťou do 100 Mb/s. Gigabitový adaptér by QNAP-u rozhodne svedčil viac. Podporované je aj bezdrôtové pripojenie. USB Wi-Fi adaptér však budete musieť zakúpiť osobitne.

QNAP NMP-1000P podporuje vloženie jedného 3,5“ S-ATA pevného disku. Ak si vyberiete prevedenie bez pevného disku, máte väčšiu voľnosť výberu a inštalácia je veľmi jednoduchá. Stačí otvoriť dvierka na ľavej strane prehrávača, vysunúť rámček pre pevný disk, naskrutkovať disk do rámčeka a ten vložiť nazad do šachty. Prehrávač nemá problém s viacerými partíciami disku v NTFS, FAT32 a EXT3 súborovom systéme. Ak by sa vám aj maximálne podporované 2 TB málili, môžete využiť buď ďalší externý disk v USB porte, alebo zdieľané sieťové úložisko (vďaka podpore UPnP aj možnosť priameho prehrávania). Tu však počítajte s pomalšou odozvou systému a menu, nakoľko musí pracovať so vzdialenými dátami a je obmedzený štruktúrou siete.

qnap_NMP1000P_inside_2

*.Vnútro NMP-1000P. Procesor Sigma Designs SMP8643 sa ukrýva pod malým pasívnym chladičom, obklopený je štyrmi Hynix pamäťovými modulmi. Systém je uložený na fyzicky väčšom, 256 MB Flash od Samsung. Pevný disk sa inštaluje do rámčeka, ktorý sa zasúva do plastovej šachty. Tá je potom súčasťou horného krytu.


Široké možnosti použitia sa ponúkajú aj v úlohe NAS. Do tohto režimu je možné zariadenie prepnúť namiesto prechodu do stand-by módu. Funkciu zdieľaného sieťového disku NMP-1000P zvláda veľmi dobre,  a ťaží zo skúseností QNAP v tejto oblasti. Pripojenie k domácej sieti dôrazne odporúčame, ak hľadáte obyčajný mediaplayer, poobzerajte sa po niečom lacnejšom, čo z hľadiska prehrávania videa uspokojí vaše potreby rovnako. NMP-1000P je totiž all-in-one zariadenie, do ktorého stačí vložiť jediný dostatočne veľký pevný disk. Okrem bežných NAS funkcií ako je zdieľanie súborov pre operačné systémy môže fungovať aj ako fileserver pre UPnP zariadenia, ale aj ako download manažér pre P2P i HTTP protokoly. Nič nepotrebujete kopírovať či presúvať, hľadané video stiahnete priamo do prehrávača. A pokojne nechajte manažér pracovať aj cez noc, nízka hlučnosť a spotreba len 12 W určite prekážať nebude.

 qnap_nmp_1000P_ovladac
*.Diaľkový ovládač sa po dizajnovej stránke na nič nehrá. Dobre sadne do ruky, a vďaka vykrojeniu zadnej časti sa dostane do takej polohy, kedy palcom pohodlne obslúžite všetky potrebné ovládacie prvky. Tie sú sústredené v strednej časti okolo piatich navigačných tlačidiel. Všetky funkcie sú zrozumiteľné, tlačidlá pre ovládanie hlasitosti však mohli byť odlíšené aj veľkosťou. Krémovo biele tlačidlá sú z fosforeskujúceho materiálu a aj v úplnej tme sú dobre čitateľné.


Podpora formátov je veľmi slušná, detaily nájdete v tabuľke. Podčiarknime azda podporu pre FLAC, pri videu si prehrávač poradí so všetkými najpoužívanejšími kodekmi a kontajnermi, a aj s DVD a BD obrazmi diskov. Systém si pamätá kde ste prezeranie jednotlivého videosúboru prerušili a ponúkne vám možnosť pokračovania prehrávania aj po tom, čo ste zdrojové médium od prehrávača odpojili a neskôr znovu pripojili. Problém nebol ani s titulkami, ani v prípade podpory formátov, ani z hľadiska diakritiky a správnosti zobrazovania. Pochváliť musíme zvukovú kulisu, ktorú NMP-1000P dokáže vytvoriť. QNAP osadil kvalitné D/A prevodníky Wolfson WM8524, s odstupom signálu od šumu na 106 dB a 24 bitovým samplingom do 192 kHz.

qnap_nmp_1000p_formaty

Grafické a logické spracovanie menu je v poriadku, dobre adresuje s ovládačom, drvivá väčšina príkazov je realizovaná hlavným krížovým ovládačom. Odozva systému je slušná, len o trocha dlhšie si počkáte pri práci so starším externým USB diskom. Pohyb v štruktúre vloženého 3,5“ pevného disku a výber súborov je už v poriadku.


V rámci nastavení nechýbajú všetky možnosti pre správne odladenie zvukovej i obrazovej stránky mediaplayera, v nastaveniach siete môžete napevno mapovať sieťové disky. S pripojením do internetu dostávate možnosť vstúpiť do archívu CNN a CBS, prezrieť si fotografie na svojom Flickr a Picasa účte, pozrieť si video z YouTube, alebo počúvať internetové rádio. HTTP a BT manažér je možné ovládať aj z grafického rozhrania systému, nechýba ani položka, kde si pozriete štvordňovú predpoveď počasia vo vašom meste.

qnap_nmp_1000p


QNAP NMP-1000P predstavuje kvalitné multimediálne centrum s rozšírenými možnosťami využitia. Ak plánujete sledovať na televízore len video a zvuk, a na hranie máte konzolu, zabudnite na HTPC. NMP-1000P je vynikajúcou voľbou, a počas prevádzky s integrovaným 2 TB diskom sme namerali spotrebu 17 W. A k tejto hodnote sa žiadne HTPC klasickej konštrukcie nepriblíži. Kladne hodnotíme i podporu pre e-SATA, škoda že v balení sa nenachádza potrebná kabeláž. Kvalita prehrávania videa a audia je vynikajúca, veľmi slušná je odozva systému a podpora formátov. QNAP však nepatrí medzi lacných výrobcov, a za svoje produkty a podporu si nechá dobre zaplatiť. Na trhu nájdete aj lacnejšie alternatívy, no kvalita spracovania a možnosti NMP-1000P si zaslúžia tých pár desiatok eur navyše. Najmä ak to myslíte so sedením pred televízorom vážne.

qnap_nmp_1000P_hodnotenie

Za zapožičanie ďakujeme spoločnosti:

QNAP_logo

gearŠPECIFIKÁCIA

 

Procesor: Sigma Designs SMP8643 / Pamäť: 512MB DDR II SDRAM, 256MB Flash / Podpora pre HDD: 1× 3,5“ S-ATA I/II, do 2 TB / Pripojenie k sieti: RJ-45 Ethernet 10/100 Mbit, USB 802.11n / Displej: VFD 9 znakov, jednoriadkový / USB: 2× USB 2.0 host, 1× pre pripojenie k PC / e-SATA: 1× Host, 1× pre pripojenie k PC /  A/V výstupy: HDMI 1.3a, komponent YPbPr, kompozit video, analog stereo výstup, S/PDIF optický výstup / Rozmery: 204×176×62 mm / Hmotnosť: 700g

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013