Logo
Vytlačiť túto stránku

Logitech MX Master je snom každého pracanta

Logitech MX Master je snom každého pracanta

Myslíte si, že počítačový myš je len bežný doplnok k počítaču? Omyl, s ergonomicky a funkčne dokonalou myšou je práca, hranie, ale aj bežné používanie na úplne inej úrovni.

Pamätáte sa ešte na svoju úplne prvú počítačovú myš? Bola to ešte stará klasika s dvoma tlačidlami a guľôčkou na spodnej strane? Ak ste si svoj počítač kupovali ešte v minulom tisícročí a mali myš s kolieskom, boli ste vyvolení a pri práci asi aj výrazne efektívnejší. O dve dekády neskôr držíme v rukách najnovšiu myš od firmy Logitech a neveríme, ako sme bez nej mohli doteraz existovať.

Veľká a len pre pravákov

Logitech MX Master nie je malá myš, popravde, je to dosť veľká myš určená hlavne pre ľudí so stredne väčšími až veľkými dlaňami. Len oni budú mať z jej používania najlepší zážitok a využijú všetky dostupné funkcie. Ak teda patríte do tejto skupiny tak sa pripravte na špičkový ergonomický zážitok. S myšou sa pracuje veľmi pohodlne a ruka vás nebude bolieť ani po celodennej práci.

Ak si ešte pamätáte na legendárny model MX Revolution tak viete, čo máme na mysli. Táto myš bola svojho času synonymom pre špičkovú ergonómiu a priniesla dovtedy nevyužitý koncept otočného kolieska so zotrvačníkom. Výrobca si dal na nej záležať a jeden funkčný kus máme aj po ôsmych rokoch stále v redakcii, pričom ho denne používame.

MX Master je preto presne tým správnym nástupcom – má podobné rozmery, netradičný dizajn a prináša množstvo nových funkcií. A opäť je bezdrôtová, pričom si výrobca pripravil niekoľko výrazných vylepšení. Tým prvým je dlhšia výdrž na jedno nabitie – už svoju myš nebudete musieť nabíjať každý týždeň, ale len raz za mesiac. Udávaná výdrž je 40 dní, no veľmi tu záleží od konkrétneho využitia.

mx master hand2

Hlavne bezkáblovo

Myš môžete k svojmu notebooku alebo počítaču pripojiť dvoma spôsobmi. Ten prvý je s pomocou USB prijímača s označením Unifying Receiver. Ten je navyše tak malý, že ho môžete mať pokojne po celý čas v notebooku a nebáť sa o jeho poškodenie pri prenášaní. Prvotné spojenie je v tomto prípade extrémne jednoduché a problém s ním nebude mať ani počítačový analfabet.

V prípade, ak si nechcete zbytočne zapratať USB port, môžete myš pripojiť k notebooku aj s pomocou technológie Bluetooth. Tá je vhodným riešením aj v prípade notebookov od Apple, hlavne najnovšieho MacBooku, ktorý už nemá klasický USB port. Logitech ku všetkému pridal netradičnú funkciu, s ktorou si môžete myš pripojiť až k trom zariadeniam a jednoducho si určíte, ktoré má byť práve aktívne. Plne podporované sú systémy Windows a Mac OS X.

V reálnom živote tak môžete jednu myš používať s viacerými notebookmi, prípadne si ju prenášať domov k počítaču. Problém myši nerobí ani to, ak máte všetky zariadenia pri sebe a zapnuté. Na spodnej strane myši totiž nájdete tlačidlo, ktorým si jednoducho medzi nimi prepínate. Jednoduché a efektívne riešenie. Okrem tohto tlačidla na brušku myšky nájdete ešte tlačidlo pre vypnutie a zapnutie, tlačidlo pre spárovanie a je tu aj špičkový senzor. DO budúcna by potešilo umiestnenie tlačidla prepínania medzi zariadeniami na dostupnejšie miesto. Ergonómii veľmi nepridá potreba obracania myši hlavne v prípade, ak potrebujete  často prepínať medzi zariadeniami.

logitech mx master 3

Na každom povrchu

Logitech svoju myš vybavil firemným laserovým senzorom s označením Darkfield. Jeho prednosťou je fungovanie na prakticky akomkoľvek povrchu vrátane tých sklenených. Toto tvrdenie nájdeme v marketingových materiáloch a prekvapivo funguje aj v reálnom svete. S myšou môžete pokojne pohybovať po akomkoľvek pevnom povrchu, problematický budete hľadať len veľmi ťažko.

Minimálna hodnota DPI je 400, maximom 1600 - pre profesionálnych hráčov myš teda určená nie je. To samozrejme nie je problémom, keďže bežný víkendový hráč bude spokojný a ten profesionálny môže siahnuť napríklad po modeli G700S. MX Revolution svoje možnosti naplno ukáže hlavne pri práci s počítačom, kedy ponúka niekoľko špeciálnych funkcií.  

Tou najlepšou je úplne prepracované koliesko, pri ktorom znova nájdeme funkciu zotrvačníku. Po novom si ju už ale nemusíte manuálne prepínať, keďže funguje automaticky. Pri pomalom posúvaní funguje klasicky v krokovom režime, no keď sa pokúsite koliesko roztočiť, aktivuje sa zotrvačník. Elegantné a jednoduché riešenie zároveň. Samozrejme, dostupné je aj tlačidlo, ktorým si môžete na pevno nastaviť systém chovania posuvného kolieska.

Druhé koliesko nájdete pri palci, kde sú aj ďalšie dva tlačidlá. Táto trojica prináša veľké možnosti pri konfigurovaní zariadenia, môžete ním napríklad ovládať hlasitosť, alebo ho využijete pri horizontálnom posune webových stránok. Dvojicu tlačidiel si môžete nastaviť podľa potreby, no trochu nám vadila ich veľkosť a umiestnenie. Chvíľu sme si museli zvykať a aj tak sme sa občas správne netrafili.

mx master hand

Škoda vyššej ceny

Logitech MX Master je veľmi dobrá myš, s ktorou je radosť pracovať. Nie je síce úplne dokonalá, no ak vám nebude vadiť tých niekoľko drobností, odnesiete si domov veľmi dobrého pracovného pomocníka s ukážkovou ergonómiou a najlepším kolieskom, na aké môžete pri počítačovej myši naraziť.

Poslednou zastávkou je cena, ktorá je pomerne vysoká. Nie každý má totiž zvyšnú stovku na príslušenstvo k počítaču. No ak sa na MX Master pozrieme ako na pracovnú pomôcku, nehrá vysoká cena až tak vysokú úlohu. Za svoje peniaze totiž dostanete ergonomicky veľmi dobre zvládnutú myš, ktorá vám robotu skutočne uľahčí.

Logitech MX Master
CENA: 99,99 €
+-
Kvalita spracovaniaVysoká cena
ErgonómiaBočné tlačidlá
Množstvo funkcií
Výdrž na nabitie
Kvalita prevedenia95
Príslušenstvo a výbava90
Výdrž a mobilita90
Snímač95
Cena/výkon80
HODNOTENIE: 90/100
Skvelá myš určená hlavne pre profesionálov ako dokonalá pracovná pomôcka. Je síce drahá, no má vynikajúc snímač ktorý si poradí s každým povrchom a množstvo doplnkových funkcií.

tip silver

Aktuálna cena Logitech MX Master Wireless Mouse v slovenských e-shopoch: (Zdroj: Heureka.sk, )
© 2015 PCNews.sk