Logo
Vytlačiť túto stránku

Sony DSC-HX100V – luxusný ultrazoom

Sony DSC-HX100V – luxusný ultrazoom

Obrovský rozsah objektívu, 16,2 Mpx, 3D panoráma, integrovaný GPS prijímač  a nahrávanie Full HD videa. Neutekajte pred množstvom parametrov, bola by škoda minúť jeden z najlepších fotoaparátov roka.

Pamätáte sa ešte na prvé ultrazoom fotoaparáty, ktoré prišli na trh približne 9 rokov dozadu? Na vtedajšiu dobu prevratné prístroje s obrovským rozsahom, končiacim až na 420 mm (alebo po ľudsky 12× zoom). Po niekoľko rokov sa tento parameter stal maximom a výrobcovia sa zaoberali skôr počtom megapixelov a zlepšovaním ostatných parametrov. Pred pár rokmi sa nakoniec dočkali 18-násobného priblíženia, nad ktorým množstvo užívateľov len neveriacky krútilo hlavou.

Čo by ste ale povedali na obrovský rozsah objektívu (27 – 810 mm), s ktorým prichádza spoločnosť Sony? Model Sony DSC-HX100V pristupuje megalomansky k väčšine svojich parametrov a predstavuje jeden z najlepších modelov kategórie superzoom. Nad ním sú už len zrkadlovky, ktoré by ale s objektívom daného rozsahu stáli niekoľkonásobne viac.

Ergonómia a spracovanie

Aj keď sa to na prvý pohľad nemusí zdať, je Sony HX100V pomerne ľahký ultrazoom. Jeho rozmery sú v porovnaní s klasickými digitálnymi fotoaparátmi neprehliadnuteľné a nie je až tak ďaleko od tých najmenších zrkadloviek. To na jednej strane prináša nutnosť dokúpenia mierne väčšej brašne, ale zase nesmieme opomenúť fakt, že sa v rukách drží veľmi príjemne. Celkovo je ergonómia ovládania vynikajúca a vďaka vystúpenému gripu je držanie pohodlné rovnako pre jedincov s väčšími rukami, ako aj pre slečny s malými prstíkmi.

Použité materiály sú pevné a majú zaujímavú povrchovú úpravu. Vďaka nej rýchlo nadobudnete dojem, že sa jedná o veľmi odolný prístroj. Tu by sme ale boli opatrní. Aj keď si dal výrobca skutočne záležať, tak pád z výšky na tvrdý povrch by sa mohol stať osudným hlavne pre samotný objektív.

Keďže sa fotoaparát pýši až 30-násobným priblížením, predstavuje objektív neprehliadnuteľnú časť tela. Vybavený je otočným prstencom, aký poznáme z klasických zrkadloviek. Funguje ale v dvoch režimoch – prvým je klasické približovanie, ktoré môžete rovnako ovládať aj prvkom nachádzajúcim sa pri spúšti. Na rozdiel od neho je prstenec viac presný, čo oceníte primárne pri makro fotografiách. Druhým režimom prstenca je manuálne zaostrovanie, ktoré využijú pokročilý užívatelia.

02

Na tele prístroja je dostupných množstvo ovládacích prvok, čo je určitá predzvesť širokých možností mastavenia. Môžete si byť istí, že sa nejedná o jednoduchý fotoaparát, určený len pre čistokrvných amatérov. Možnosti sú tu skutočne veľké a hanbiť by sa za ne nemusela ani základná zrkadlovka.

Hlavným ovládacím prvkom je otočný volič, ktorým si vyberáte mód fotenia. Na výber máte množstvo scénických režimov, panorámu, 3D fotografie (nielen 3D Sweep panorama, ale aj klasická 3D fotografia), priority času, clony a hlavne aj plne manuálny režim. Pri ňom si pomocou ďalšieho otočného voliča môžete jednoducho nastaviť hodnotu ISO, čas uzávierky a f číslo. Zmeny okamžite vidíte vo výsledku aj na displeji, čo je veľkou pomôckou hlavne pre začínajúcich fotografov.

Keď už sme pri tom displeji, tak k dispozícii je okrem neho aj elektronický hľadáčik, ktorý je veľkou výhodou hlavne pri fotení počas silného vonkajšieho svetla. Jeho rozlíšenie ale nie je vysoké a tak sa nehodí na manuálne zaostrovanie. Hlavný displej má 3“ uhlopriečku s celkovým počtom 921 600 bodov, prinášajúcich veľmi jemný obraz.

Jas je dostatočne silný aj na fotenie počas bežných svetelných podmienok, jedine extrémne silné vonkajšie svetlo mu robí problémy (ako inak aj každému fotoaparátu). Podanie farieb je vynikajúce, možno až mierne agresívne. Môže sa tak stať, že po prenesení fotografií do počítača budete mierne sklamaní zo straty sýtosti farieb, spôsobenej horšou kvalitou displeja vášho počítača, či notebooku. Veľkou výhodou je možnosť naklápania displeja, vďaka čomu môžete fotografovať aj z veľmi netradičných polôh.  

04

 

Ako to fotí?

Tým najzaujímavejším parametrom tohto fotoaparátu je bezpochyby jeho zoom. Rozsah od 27 mm do 810 mm je skutočne veľký a predstavuje lákadlo pre množstvo záujemcov. Na trhu síce máme ešte extrémnejšie riešenia, ale aj tak je 30-násobné priblíženie  nadštandardom. Výrobca tu musel bojovať s typickými problémami ultrazoomov a aj keď nevyhral boje na úplne všetkých frontoch, tak bol celkovým víťazom.

V bežnej reči to znamená, že výsledné fotografie sú veľmi dobré v celom rozsahu zoomu. Pripraviť sa ale treba na jemnú chromatickú aberáciu, ktorá sa ale nevyskytuje úplne všade a je viditeľná primárne len pri väčších výrezoch. Maximálne priblíženie produkuje menej ostrý obraz, ktorý je nutné doostriť buď priamo vo fotoaparáte, alebo následne počas softvérového spracovania fotografií v počítači.  

Pri snímači výrobca siahol po CMOS riešení Exmor R s fyzickým rozlíšením 16,2 Mpx. Našťastie snímač nie je veľkosti špendlíkovej hlavičky a jeho 7,75 mm v uhlopriečke dokáže zachytiť dostatok svetla a priniesť dobrý per pixel detail. V porovnaní s klasickou zrkadlovkou je to stále horšie, ak sa pozrieme na obrazový výstup bežných kompaktov / ultrazoomov, tak je výsledok nadštandardný.

100%-ný výrez pri ISO 100

100%-ný výrez pri ISO 100

 

Hodnota ISO sa dá nastaviť v rozmedzí od 100 do 3200, pričom je tu dostatok jednotlivých medzikrokov a vy si môžete zvoliť napríklad aj hodnotu 125. Čo sa týka viditeľného šumu, tak ten sa síce začína objavovať pri hodnote ISO 400, avšak pokiaľ zo záberov neplánujete tlačiť fotografie v ohromnej veľkosti, tak sa nemusíte báť ísť až do ISO 2000. Celkovo je výstup fotoaparátu pri horšej svetelnosti prekvapivo dobrý a ak ste doteraz používali len bežný lacný kompakt, budete príjemne prekvapení.

iso_2000

Nočná fotografia pri ISO 2000 - po zmenšení plne použiteľná, bez výrazných vád spôsobených šumom.

 

Spolu s nízkou hladinou šumu sa otvárajú možnosti pre nočné fotenie. Sony vybavilo tento model duálnou stabilizáciou (digitálna aj optická), vďaka čomu je možné použiť aj dlhší čas uzávierky. V manuálnom móde je maximom až 30 sekúnd, na čo samozrejme treba statív. Ak ale máte pevné ruky, môžete ísť pokojne aj na jednu sekundu – výsledné fotografie sú stále dostatočné ostré a po následnej softvérovej úprave nikto nespozná, že ste to fotili z ruky.

1s

Fotografia spravená z ruky pri čase 1s.

 

Sony má dobrý recept aj na fotenie pri silnom protisvetle, kde ponúka citeľné zvýšenie dynamického rozsahu. Ako môžete vidieť z nasledujúcich fotografií, je výsledok nadmieru dobrý.

 

hdr1

Prvá možnosť pri fotení so silným zdrojom svetla – objekty v izbe sú síce viditeľné, avšak v oblasti okna je fotografia preexponovaná a nepoužiteľná.

 

hdr2

Druhým prípadom je zníženie preexponovania pri okne, ale zároveň je zvyšok izby tmavší a je nutná následná softvérová úprava.

 

hdr3

Pri aktivácii zvýšenia dynamického rozsahu je výsledkom dobrá fotografia, pri ktorej sú viditeľné objekty v izbe a okno nie je preexponované.

 

Jeden z najlepších?

Sony DSC-HX100V môžeme s čistým svedomím označiť za jeden z najlepších ultrazoom fotoaparátov na našom trhu. Obrovský rozsah od 27 do 810 mm umožňuje fotografovať rovnako dobre uzavreté priestory a krajinky, ako sa aj vyblázniť pri špehovaní vzdialených objektov. Pri fotení rýchlo sa pohybujúcich objektov oceníte okamžité zaostrovanie (0,1 s), či sekvenčné snímanie rýchlosťou až 10 snímok za sekundu.

Použitý snímač so 16 Mpx je doplnený o výkonný procesor BIONZ, ktorý sa stará o následné spracovanie a odstránenie šumu. Ide mu to veľmi dobre a pri horšom osvetlení sa nemusíte báť ísť až do hodnoty 800, či v prípade následného zmenšenia fotografie pokojne až do ISO 2000. Možnosti nastavenia sú veľmi veľké a na svoje si prídu aj pokročilí amatéri, pre ktorých je pripravený plný manuálny režim so zaostrovacím prstencom na objektíve.

Nadmieru sme boli spokojní aj pri zázname videa, za čo by sa nemusela hanbiť ani drahšia videokamera. Maximom tu je rozlíšenie 1920×1080 bodov pri 50 fps, pričom kvalita je skutočne vysoká. Pri nahrávaní videa sa nám páčila zmena reakcie ovládania priblíženia, ktorá sa síce spomalila, ale na oplátku ponúkla zmenu maximálne plynulú.

Ak by sme mali nájsť negatíva, tak to bude veľmi ťažké a jediné čo nás napadá, je vyššia cena. Skoro 400 Eur nie je práve málo, keďže sa v tej cene dá zohnať aj základná digitálna zrkadlovka.

 

hodnotenie

 

Technická špecifikácia

Typ snímača: Exmor R CMOS, 16,2 Mpx
Optické priblíženie: 30×
Ohnisková vzdialenosť: 27 – 810 mm
ISO: 100 až 3200
Stabilizácia obrazu: Áno, digitálna aj optická
LCD displej: 3,0“, 921k
Hľadáčik: Áno, elektronický
Sériové snímanie: 10 snímok / s
Záznam videa: Až do 1920×1080 50p
Pamäťové médiá: MS, SD
Batériá: NP-FH50, približne 300 záberov
Hmotnosť: 577 g
Rozmery: 121,6×86,6×93,1 mm
© 2015 PCNews.sk