Menu

Štýlová trojka pre štýlovú zábavu

Prev
Next »

Plazmový televízor sa oplatí, ak je drahý. Toto všeobecné tvrdenie je dosť relatívne, najmä v jeho druhej časti. Samsung PS51D8000 našťastie medzi lacné plazmy nepatrí.

Model PS51D8000 patrí do najvyššej triedy plazmových televízorov od Samsung a hoci sa nejedná o niekoľkotisícový produkt, kvalitu spracovania budete cítiť v každom detaile. Na začiatok zhrňme základné charakteristiky testovaného televízora. S PDP uhlopriečkou 51“ a pri Full HD rozlíšení poskytuje kvalitný zážitok predovšetkým pre filmových maniakov, ktorí si navyše môžu svoj film vychutnať aj v 3D. Televízor dorazil na testovanie aj s BD prehrávačom BD-D6900 a kamerou s mikrofónmi pre sprístupnenie funkcie Skype.

Začnime samotným televízorom. Čierny panel displeja je orámovaný svetlošedým rámčekom schovaným pod tenkým priehľadným akrylátovým krytom a celý televízor stojí na štyroch pochrómovaných nôžkach. Pri malých televízoroch s uhlopriečkou do 32 palcov tento stojan vyzerá veľmi príjemne, pri 130 centimetrovej uhlopriečke budete prvé dni čakať kedy to na vás spadne. Stojan je však veľmi stabilný a dodáva vzhľadu produktu vzdušnosť, ktorú nie je ľahké pri tak veľkej uhlopriečke dosiahnuť. Svoju zásluhu má na tom iste aj malá hrúbka displeja, ktorá je do 30 mm. Iba v oblasti ukotvenia stojanu je televízor o čosi hrubší.

frontside

Spracovanie je na vysokej úrovni, a v tejto cenovej kategórii nemôžete čakať žiadne chyby. Stojan je už tradične tuhý a stabilný, zadný kovový kryt je bohato perforovaný pre účinný odvod tepla. Pre možnosť montáže na stenu a kompatibilné rámy nájdete na zadnej strane VESA otvory pre uchytenie. Pri hmotnosti 23,2 kg bez stojana budete musieť investovať do kvalitnejšieho držiaka.

Možnosti pripojenia zariadení, obrazových a zvukových vstupov a výstupov sú veľmi široké. Štvorica HDMI 1.4 konektorov bude univerzálnym rozhraním pre pripájanie. Na portovom paneli na zadnom kryte ďalej nájdete optický digitálny výstup, výstup pre slúchadlá (ten mohol byť skrytý napríklad na ľavej bočnici rámu), 3,5 mm linkový zvukový vstup, D-Sub pre pripojenie počítača, dvojicu konektorov pre DVB T/C/S tuner, združený konektor pre komponentný obrazový YPbPr  a zvukový vstup, gigabitový sieťový konektor a dvojicu USB portov.

PDP8000back

USB porty sa dajú použiť na pripojenie pamäťových, ale aj ďalších zariadení, napríklad Skype kamery, ktorej sa budeme venovať nižšie. Okrem Ethernetového portu televízor obsahuje aj zabudovaný Wi-Fi adaptér, ktorý výrazne uľahčuje pripojenie k sieti, a je dosť možné, že klasické káblové pripojenie ani nebudete nikdy využívať. Pripojenie k bezdrôtovej sieti bolo veľmi rýchle, a sprístupnilo všetky zdieľané prostriedky siete a pripojenie na internet. Sieťovým službám sa budeme venovať nižšie.

Napriek malej hrúbke ponúka PS51D8000 veľmi dobrú kvalitu zvuku i priestorový dojem, a nechýbajú ani nižšie frekvencie, samozrejme, s domácim kinom strednej triedy dosiahnete lepší efekt. Nie je to však nevyhnutné, a napríklad pre večerné sledovanie, kedy nechcete vyrušovať sa oplatí zapnúť nočný režim. Zvuk síce stratí na dynamike, no budete počuť stále veľmi dobre a susedia vám neprídu buchotať na dvere.

3D_glasses

*.pribalená bola dvojica štandardných aktívnych 3D okuliarov Samsung. Nevýhodou je však nie celkom lacná batéria, ktorá sa nedá nabíjať a budete ju musieť vymnieňať. Ak to myslíte s 3D vážne, zaobstarajte si dobíjacie okuliare.

PS51D8000 samozrejme podporuje aj 3D, o jeho kvalitách si povieme neskôr. V balení nájdete aj aktívne okuliare, komunikujúce s televízorom prostredníctvom BT technológie. Kladne hodnotíme, že na rozdiel od niektorých podobných konkurenčných modelov tu nájdete hneď dvoje okuliare, ak chcete sledovať 3D vo dvojici, nemusíte tak ďalej investovať. Majú slušný dosah a oproti predošlým IR okuliarom aj takmer nulovú citlivosť na interferencie predmetov a svetla. Okuliare sú s hmotnosťou len 35 gramov veľmi ľahké a pohodlné aj pre sledovanie celovečerného filmu. Napájanie je riešené jednou 3V batériou, ktorá nie je nabíjateľná, a tak budete musieť po každom vybití okuliarov zainvestovať do novej. Ak to myslíte s 3D obrazom vážne, zaobstarajte si nabíjateľné okuliare, ktoré Samsung predáva ako voliteľné príslušenstvo.

Rozloženie a grafika použitého menu je typická pre modelovú radu 2011. Biele písmo na modrom pozadí je dobre čitateľné, listová štruktúra s kartami výsuvnými na stranu dostatočne prehľadná. Základné prvky sú reprezentované ikonami, citlivosť na pohyb posuvníkov (napríklad pri zmene kontrastu alebo farebného vyváženia) by mohli reagovať o čosi rýchlejšie.  Možnosti nastavení sú veľmi široké, a obraz si môžete dokonale prispôsobiť svojim potrebám, alebo sa spoľahnúť na kalibráciu obrazu.

A ak máme na mysli široké možnosti nastavení, ani zďaleka nemyslíme úrovne jasu, kontrastu a farebného tónu. PS51D8000 umožňuje prispôsobovať gamma krivku,  odtiene šedej, alebo dokonca svietivosť samotného plazmového panelu. Zapnutie funkcie Cell Light dokáže vylepšiť kontrast medzi tmavými a svetlými miestami scény, čím dosiahnete lepšiu dynamiku obrazu a kvalitnejšiu bielu farbu. Aj toto je výhoda drahších plazmových televízorov, pri LCD by ste tento efekt mohli dosiahnuť napríklad dynamickým a lokálnym podsvietením pod každým bodom matrice, avšak pri nižšej odozve.

porty_tuner

*.do PS51D8000 môžete pustiť v podstate čokoľvek. Prítomný je DVB-T / C / S2 tuner, a ak by vás omrzelo vysielanie, cez USB port alebo cez DLNA si môžete urobiť vlastný program.

Kvalita  obrazu v 2D bola veľmi dobrá,  treba sa však trochu pohrať s nastaveniami. Pri štandardnom Auto nastavení bol obraz zbytočne prejasený a mal trochu vyblednuté farby, nič čo by ste nevyriešili zmenou farebného módu na  „Native“.  Podsvietenie bolo veľmi rovnomerné, v šedej farbe sa nájde tendencia unikať do modrej, no farebné prechody boli bezproblémové aj pri rýchlych scénach. Spomínali sme veľmi dobrý kontrast a podanie čiernej farby, milovníci Hviezdnych vojen a akčných filmov „tmavého“ žánru si určite prídu na svoje. Trochu agresívna je však redukcia šumu, najmä pri menej kvalitnom zdroji obrazu. Pozorovacie uhly sú vynikajúce v horizontálnom i vertikálnom smere.

Pri generovaní 3D obrazu je niekedy problémom umelé dopočítavanie snímok, následkom čoho trpí plynulosť obrazu neprirodzeným zrýchľovaním scén. PS51D8000 ponúka možnosť Cinema Smooth, ktorá zobrazuje snímky presne tak, ako ich máte uložené na vstupnom zdroji, bez akejkoľvek interpolácie, a bez dopočítavania medzisnímok. Ak máte kvalitný 3D zdroj, napríklad z Blu-ray disku túto funkciu určite oceníte. Najväčším problémom pri 3D zobrazovaní však býva crosstalk, a teda tvorba zdvojených hrán a „duchov“ pri prehrávaní 3D obsahu. Samsung sa pri tohtoročnom modeli s týmto neduhom popasoval veľmi dobre, a ani pri rýchlejších scénach nie je crosstalk rušivý.

stand

Kvalitný upscaling SD videa na Full-HD panel je stále veľmi dôležitý, keďže HD vysielanie na Slovensku ešte stále nie je ani zďaleka štandardom. Plazma D8000 nemá s obsahom v nižšom rozlíšení žiadny problém a pokiaľ doň nepustíte video z päť rokov starého mobilného telefónu, dosiahnete veľmi dobrý výsledok. Najlepšie si samozrejme poradí s animovaným obsahom, ale aj bežné 720p vysielanie zvláda vynikajúco. Pri svetlejších častiach obrazu je však opäť vidieť redukciu šumu, ktorá môže ubrať na kvalite detailov, aj keď interpolovaných do väčšieho rozlíšenia.

Pri najvyššej rade televízorov Samsung samozrejmosťou aj bohatá aplikačná a systémová výbava, preto aj tu nájdete Samsung Smart Hub. V prehľadnom menu nájdete nielen doplnkové funkcie televízora, ako napríklad internetový prehliadač, priame odkazy na YouTube, Facebook, Twitter, G-Talk alebo na Skype, ale aj možnosť inštalácie aplikácií z internetového marketu. Na 51“ uhlopriečke sa tak môžu vaše deti zahrať jednoduché hry, alebo si z televízora urobíte dažďové okno, kozub, alebo súkromnú galériu s dielami najväčších svetových autorov.

smarthub

Televízor stačí pripojiť do domácej siete cez ethernetový konektor, alebo ešte pohodlnejšie, pripojiť na bezdrôtovú sieť vďaka vstavanému adaptéru. Vďaka podpore allshare nájdete v zozname vstupných zdrojov aj zapnutú počítače alebo NAS. Takto zároveň sprístupníte aj zdieľané multimédiá v sieti, prehrávať tak môžete pomocou DLNA protokolu filmy napríklad z NAS, ktorá sa nachádza v celkom inej miestnosti. A problém nebol ani s „bezdrôtovým“ prehrávaním 1080p videa, záleží však na štruktúre siete a priepustnosti, ktorú dosiahnete pri konkrétnej vzdialenosti televízora od bezdrôtového routra.

Pripojenie ďalších zariadení je jednoduché vďaka dostatočnému počtu HDMI konektorov, pre priame prehrávanie médií však stačí použiť aj integrovaný prehrávač, ktorý si poradil s väčšinou ponúknutých formátov. Vďaka USB je prístupná aj funkcia TimeShift a PVR, vysielanie zachytávané digitálnym tunerom tak môžete ukladať priamo na disk v MPEG-2 a MPEG-4 formáte. Pripravte si však rýchly disk, ktorý zvládne zapisovať rýchlosťou aspoň 30 MB/s, s bežnými USB kľúčmi nepochodíte.

PDP8000back

Spomeňme aj spotrebu, tá síce dosť závisí od aktuálne zobrazovaného obsahu, no v 2D režime a pri zapnutom Cell Light sme namerali pri bežnej prevádzke okolo 220 W, v 3D to bolo necelých 300 W. Príjemná je spotreba v pohotovostnom režime, ktorá bola nižšia ako 1 W.

Okrem samotného televízora sme spomínali aj príslušenstvo, do trojky z úvodu nám chýbajú ešte dva kusy. Kvalitný Blu-ray prehrávač a prostriedok pre efektnú komunikáciu s vašimi známymi.

Prev
Next »
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013