Menu

Synology DS115j - osobný cloud ešte lacnejšie

Rozmýšľali ste už nad tým, že by nebolo na škodu mať všetky dáta na jednom mieste? A tak, aby boli prístupné doslova odkiaľkoľvek? Tak si nachystajte pevný disk, jednu stovečku a presurfujte eshopy. Synology ponúka nový model najnižšej triedy, jednodiskovú NAS DS115j, ktorá za dobrú cenu ponúka kopu muziky.

Aspoň na papieri to tak vyzerá. Nová DiskStation 115j, ktorá na trh prišla začiatkom septembra, je šikovná malá krabička, ktorá sprístupní možnosti prepracovaného systému DiskStation Manager. A je to rovnaký systém, aký ponúkajú najdrahšie modely značky. Takže ukrátení určite nebudete. Minimálne čo sa týka vlastností, ako to bude s odozvou systému na lacnom hardvéri sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Cloud je veľkým fenoménom poslednej doby a jedným z najrýchlejšie rastúcich segmentov IT biznisu. Ak napríklad používate smartfón, je veľmi veľká pravdepodobnosť, že aspoň nejaké dáta máte uložené v cloude. Priestor, ktorý dostanete zadarmo od niektorého z veľkých poskytovateľov distribuovaných služieb a úložísk síce stačí aj na zálohu fotiek z telefónu, no býva kapacitne limitovaný. Ak sa do takejto kapacity nevmestíte, môžete si postaviť vlastný, osobný cloud. A práve tu ponúka Synology jedno z najlepších riešení, ktoré sú momentálne na trhu k dispozícii pre koncového spotrebiteľa.

V dnešnej dobe rýchlych domácich sietí a mobilných zariadení už prenášať filmy na USB kľúči medzi televízorom, počítačom a tabletom nie je potrebné, stačí všetky potrebné dáta zhromaždiť na jednom mieste a potom k nim už len pristupovať z ostatných zariadení. Domáca hudobná knižnica, či archív fotiek takto môže byť dostupný bez toho, aby ste museli súbory kopírovať a vytvárať duplicity, rozmýšľať nad tým, čo je kde uložené a čo kde vymazať, aby ste uvoľnili nejaké miesto navyše.

Osobný cloud toto všetko rieši a v prípade systému DiskStation Manager aj veľmi elegantne. Synology ponúka kompletné riešenie vrátane mobilných aplikácií a webového rozhrania, pomocou ktorého sa dostanete ku svojim dátam z akéhokoľvek zariadenia a odkiaľkoľvek na svete, stačí prístup k internetu. A práve NAS DS115j je jedným z najlacnejších a na správu najjednoduchších riešení, ako si osobný cloud postaviť.

 

Dizajn a výbava 

Kapacitným limitom sú vlastne len možnosti 3,5“ diskov. DS115j podporuje najnovšie 6 TB disky a keďže sa jedná o jednodiskovú NAS, je práve 6 TB hornou hranicou. V súčasnosti je najvýhodnejšie zvoliť 4 TB disk, ktorý kúpite asi za 160 EUR. Samotná DS115j stojí necelú stovku. Za 260 EUR tak získate slušné úložisko, na ktoré sa vmestí okrem peknej kolekcie filmov a hudby aj kompletná záloha ultrabooku, tabletu, či smartfónu vo viacerých verziách. Ak chcete ušetriť a uspokojíte sa s dvoma terabajtmi priestoru, vmestíte sa do dvestoeurového limitu. A to nie je vôbec zlé.

Dizajn NASky sa nesie v čistých a jasných líniách predchádzajúcich modelov, pričom biela farba signalizuje príslušnosť k sérii s označením „j“. Kompaktné rozmery umožňujú DS115j postaviť kamkoľvek, stačí jej pripojenie k routru a relatívna blízkosť elektrickej zásuvky. Napájanie je riešené malým externým adaptérom s výkonom 36 W, ktorý je vzhľadom na celkovú spotrebu zariadenia značne predimenzovaný. To však nie je problém. V balení sa nachádza aj zopár skrutiek pre prichytenie pevného disku a dátový kábel, škoda že len typu cat 5e.

Synology použilo i tu puzdro zložené z dvoch do seba sa zasúvajúcich pozdĺžnych častí, pričom jedna z nich slúži len ako kryt a v druhej sa nachádza pozícia pre pevný disk a plošný spoj s elektronikou zariadenia. Takýto typ konštrukcie umožňuje vytvoriť pomerne zaujímavý detail predného panelu. Jedna jeho polovica je mierne odsadená, zatiaľ čo na druhej sa nachádzajú všetky aktívne časti. Tých nie je veľa, chýba tu napríklad USB port a tak sa miesto ušlo len spínaciemu tlačidlu s integrovanou modrou LED a trojici stavových LED signalizujúcich činnosť pevného disku, sieťového adaptéra a napokon celej NAS.

Zadný panel obsahuje len to najnevyhnutnejšie; napájací konektor, otvor pre kensington zámok, konektor gigabitového sieťového adaptéru a dvojicu USB portov. Malé resetovacie tlačidlo mohlo byť umiestnené vhodnejšie, takisto USB porty sú natlačené pod ethernetovým konektorom, ale raz darmo, cena a dizajn plošného spoja vo vnútri NAS nepustí. O chladenie sa stará ventilátor s priemerom 60 mm, o tom si však povieme bližšie neskôr. Pre pripojenie k domácej sieti je takáto výbava plne postačujúca; nasadenie v tomto prostrední nepredpokladá zálohované internetové pripojenie či dva oddelené zdroje napájania. Kto takéto niečo má/potrebuje doma, asi si nekúpi NAS za 100 EUR.

Po oddelení ľavej polovice krytu sa ukáže jednoduché vnútro DS115j. Keďže sa jedná o jednodiskovú NAS, nebolo treba špekulovať so žiadnymi šachtami, stačí disk nasunúť do S-ATA konektora a priskrutkovať k vnútornej kovovej priečke. Práve ona je základný nosný prvok, na ktorom držia nielen plastové kryty, ale aj PCB s celou elektronikou. Bočné kryty sú podobne ako na vyšších modeloch opatrené perforovaným logom výrobcu, ktoré zabezpečuje prestup okolitého vzduchu do vnútra NAS. Ventilátor vytvára vo vnútornom priestore podtlak a ohriaty vzduch od pevného disku je vyfukovaný smerom dozadu a von cez zadnú stranu.

Ventilátor s priemerom 60 mm sa dá v prípade potreby alebo poruchy vymeniť za iný. Podstatne zjednodušujúcim prvkom pri takomto úkone je štandardný trojpinový konektor nachádzajúci sa na hlavnom plošnom spoji NAS. Motiváciou na výmenu môže byť aj dosiahnutie nižšej hlučnosti, no použitý ventilátor má automatickú reguláciu otáčok a jeho zvukový prejav je celkom kultivovaný. Problém s hlučnosťou bude inde, najväčším hriešnikom bude pevný disk. Pri inštalácii do šachty sa používajú bežné skrutky, k rámu NAS je preto prichytený napevno bez akejkoľvek redukcie vibrácií. Pri testovaní sme použili disk WD Red Pro, ktorý má pomerne hlučný seek a vibrácie sa prenášali aj na plastové kryty, ktoré sú pevne prichytené na kovovú priečku. Pomohli by aspoň gumené podložky, ak už v tejto cenovej kategórii nemôžeme očakávať sofistikovanejšie riešenia. Na druhej strane je efektívnejší prestup tepla z pevného disku do rámu, aj keď pri bežnej prevádzke v domácnosti toto nezohrá významnejšiu úlohu.

Z druhej strany je na rám priskrutkovaná doska zariadenia s pomerne jednoduchým návrhom, stačí jeden SoC s doplnkovou pamäťou, zálohovacia batéria, napájací segment, zopár stavových LED, výstupy pre pripojenie predného panelu a je to.


 

Srdcom NAS je SoC od Marvell, čip s označením 88F6-BM12 v sebe ukrýva jedno jadro Armada 370 taktované na 800 MHz a potrebné vstupno-výstupné rozhrania. Pozdĺžny čip vedľa je 256 MB DDR3 pamäťový modul od Samsung. Hardvérová výbava tak papierovo nevyzerá veľmi pozitívne, uvidíme však ako si s týmito zdrojmi poradí pomerne nenáročný DiskStation Manager.

Pravá polovica krytu je z vnútornej strany celkom jednoduchá, vyvedený je tu len mikrospínač pre zapínacie tlačidlo s LED podsvietením a plastové svetlovody stavových LED, ktoré sú osadené priamo na hlavnom PCB zariadenia.

Pre testovanie sme vybrali pevný disk od Western Digital. Ide o štvorterabajtový model novej série Red Pro, ktorá má za úlohu priniesť vysoký výkon enterprise diskov aj do NAS a úložísk v SOHO segmente trhu. DS115j podporuje pevné disky s kapacitou do 6 TB a je dôležité použiť disk určený práve pre NAS systémy. WD Red Pro určite nebude pri testovaní predstavovať úzke hrdlo, o jeho výkone sa viac dočítate v jeho samostatnej recenzii.

Inštalácia disku je skutočne jednoduchá, stačí ho nasadiť na S-ATA konektor a priskrutkovať k rámu. Po tomto úkone stačí nasadiť druhú polovicu krytu, poistiť v zadnej časti skrutkou a DS115j je pripravená na prvé spustenie.

Po prvom zapnutí je treba vykonať inicializáciu NAS, ktorá je vďaka prehľadnému sprievodcovi rýchla a priamočiara. Keďže nie je potrebné konfigurovať diskové pole, základné nastavenia pozostávajú predovšetkým zo stiahnutia najnovšej verzie systému DiskStation Manager (aktuálne už vo verzii 5.1), a vytvorenia účtu pre využívanie služieb Synology, ktoré sprístupnia NAS aj pre pripojenie zvonku cez internet. Inštalácia systému trvá vzhľadom na možnosti procesora trochu dlhšie než obyčajne, počas prípravy disku sa vytvorí štvorica partícií, z ktorých tri sú výhradne k dispozícii systému.

Synology DS115j je síce primárne určený pre domácnosti, no dá sa využiť nielen ako lokálne či vzdialené dátové úložisko, ale aj ako host pre súkromnú webstránku, tlačový, databázový, či emailový server. Možnosti vydareného DiskStation Managera sú široké a na najlacnejšej NAS od Synology je zastúpený v plnohodnotnej verzii. Jediným obmedzením tak bude samotný hardvér, ktorý výkon na hostovanie vlastného e-shopu síce nemá, môžete si však vyskúšať veľa vecí ešte pred tým, než ich nasadíte do reálnej prevádzky.

Veľkou výhodou DSM je množstvo balíčkov aplikácií, ktoré sa dajú do systému doinštalovať a zmeniť tak funkcionalitu DS115j podľa vlastnej potreby. Vďaka aplikácii Surveilance Station môže slúžiť na sledovanie objektov (v základe sú licencie pre dve kamery, ďalšie treba dokúpiť). Zaujímavejšie a asi aj najčastejšie využívané nasadenie NAS však bude do úlohy domáce mediaservera a osobného cloudu. DS115j s veľkým diskom sa tak môže stať miestom, kam budú pravidelne smerovať zálohy vybraných adresárov či celých obrazov systému, centrom kde budú sústredená zbierka filmov či zdrojom hudby pre UPnP prehrávače.

Vďaka širokej ponuke mobilných aplikácií, ktoré existujú pre všetky tri najdôležitejšie platformy je možné mať svoje dáta kdekoľvek na svete. DiskStation Manager dokáže veľmi jednoducho nakonfigurovať zabezpečený prístup k dátam z internetu, takže pustiť si obľúbenú hudbu zo svojej niekoľkostogigabajtovej hudobnej zbierky a počúvať ju v mobile na pracovnej ceste v hoteli na opačnom konci sveta nie je žiadny problém. Rovnako si môžete pozrieť aj film, či pochváliť sa s fotkami z dovolenky v práci. Všetky dáta sa dajú jednoducho a bezpečne zdieľať, takže každému ukážete len to, čo je jeho očiam určené.

DiskStation Manager si môžete vyskúšať v živom deme priamo na stránke výrobcu. Už štandardnými prvkami NAS, ktoré nechýbajú ani v tomto prípade je možnosť zdieľania USB tlačiarne pre počítače pripojené v sieti, DS115j zastane úlohu DHCP servera a s podporovaným 3G/4G modemom môže poskytnúť aj mobilné dátové pripojenie. Do USB portu sa dá pripojiť aj ďalší externý disk a sprístupniť tak do siete ďalší úložný priestor.

 

Pomalší procesor nie je na prvý pohľad veľmi cítiť

Odozva systému vo webovom prehliadači je prekvapujúco dobrá, najmä ak sa pripojíte v rámci lokálnej siete. Pri vzdialenom prístupe sa to veľmi nezhorší, výkonnostné limity procesora je však cítiť napríklad pri indexovaní súborov, tvorbe náhľadov fotografií do fotoalbumov, vytváraní playlistov či inštalácií aktualizácií kedy dostane procesor poriadne zabrať. Pri kopírovaní veľkých súborov v rámci lokálnej gigabitovej siete sme sa pohybovali tesne nad hranicou 100 MB/s pre čítanie a 60 MB/s pre  zápis, čo je veľmi slušná hodnota. Pri kopírovaní väčšieho množstva malých súborov dostane procesor i radič disku viac zabrať a tu klesla rýchlosť pri čítaní približne na 65 MB/s a pri zápise až na 35 MB/s. Najväčšou nevýhodou však ostáva prítomnosť jediného disku, DS115j preto nie je práve najvhodnejším cieľom na zálohu, keďže disk nie je pri zlyhaní nijak zálohovaný. Avšak s tým do kúpy takéhoto typu zariadenia predsa idete.

Prevádzkové vlastnosti NAS sú v poriadku, hlučnosť ventilátora nie je obťažujúca, jediným problémom je prenos vibrácií pevného disku na rám, ktoré sme spomínali už vyššie. DS115j si tak občas zahrkoce, napríklad pri prehľadávaní adresárov. Nie je to však priveľký problém a ak ju schováte do skrinky pod televízor, ani o nej nebudete vedieť. Jednoducho bude tam a ventilátor obslúži nenáročný procesor i výkonnejší pevný disk bez problémov tak, aby jeho teplota neprekročila 35° hranicu.

 

Vstupenka do sveta osobného cloudu

Cenu DS115j sme spomínali už v úvode a práve oných 95 EUR môže byť silnou motiváciou na to, aby ste si pohodlie domáceho cloudu vyskúšali na vlastnej koži. Možno sa časom rozhodnete pre vyšší model s aspoň dvoma šachtami pre disky, ktorý poskytne redundanciu diskov a lepši ochranu dát. No jednodisková NAS sa dá aj potom použiť ako mediaserver a miesto, kde môžete uložiť ľahko nahraditeľné dáta, alebo také, pri ktorých vás nebude mrzieť, keď ich pri poškodení disku stratíte.

Hardvérová výbava síce môže byť len základná, no najsilnejším prvkom celkovej výbavy je vydarený DiskStation Manager, ktorý je pravidelne aktualizovaný a vďaka množstvu balíčkov aplikácií sa dá s NAS od Synology prispôsobiť podľa konkrétnych potrieb. Je prehľadný, nestratíte sa v ňom a keby aj, vždy je po ruke praktický pomocník. Experimentovať samozrejme môžete len v rámci možností procesora, takže priveľa servisov a snaha streamovať video vo vysokom rozlíšení bude viesť k podstatne horšej odozve systému, než by ste boli ochotní tolerovať. Avšak tu sa už treba poobzerať po podstatne výkonnejšom riešení, na takéto využitie DS115j nemá ambície, hoci softvér jej na to nechýba.


 

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti

Graf ceny produktu Synology DS115j poskytuje server Heureka.sk

 

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013