Menu

Testovali sme Bluetoooth reproduktor Creative Nuno

Azda najvychytenejšie príslušenstvo k smartfónu je powerbanka, no medzi najobľúbenejšie kúsky rozhodne patria aj mobilné reproduktory. Doháňajú to čo nie je v smartfóne fyzicky možné a rozširujú možnosti hlasitého počúvania hudby, sledovania filmov či telefonovania na inú úroveň. A keď sa k tomu pridá aj nápaditý dizajn, ako v prípade Creative Nuno, nemuselo by to dopadnúť zle.

So značkou Creative máme dobré skúsenosti a za tie dlhé, dlhé roky čo pôsobí na našom trhu priniesla veľa zaujímavých produktov. Skúseností so zvukom má veľa a ponuku malých reproduktorov pre smartfóny či tablety za posledných pár rokov obmieňa pravidelne. Veľmi sa nám páčil Muvo Mini,  kompaktný a odolný reproduktor, dizajnovo zaujímavejší no zvukovo slabší bol Woof 3, lenže bol oproti Muvo aj o niečo lacnejší. Nový Nuno je výbavou i tvarom podobný ako Muvo, no za cenu lacnejšieho Woof 3. Začína sa vám z tých názvov motať hlava? Aj nám, poďme radšej k samotnému Nuno.

Dizajn a konštrukcia

creative nuno 01

Už na prvý pohľad je jasné, že Nuno sa budú snažiť zahrať predovšetkým na dizajnovú strunu. Svedčí o tom už samotné balenie, nápadito rozdelené na dve časti; samotný reproduktor je vystavený v celej svojej kráse za priehľadným plastovým krytom, všetko príslušenstvo je ukryté v podstavci puzdra. Vmestí sa tam pohodlne, nie je ho totiž mnoho. Zopár papierových dokumentov, príručka rýchleho spustenia a asi 30cm dlhý microUSB kábel. Čo viac by ste k takému bezdrôtovému reproduktoru potrebovali.

creative nuno 02

Nuno zaujme nielen na prvý pohľad, ale aj na prvý dotyk. Na jeho povrchu sa strieda dvojica materiálov, ak nepočítame tlačidlá a konektory. Po celom svojom obvode je obalený do hrubej látky, ktorá skvele zapadne do moderného i retro interiéru. Vyzerá celkom odolne, no Nuno by ste asi nechceli vláčiť na dne ruksaku, ktovie ako bude časom textília vyzerať na hranách zaobleného kvádrika. Škoda že výrobca nepribalil jednoduché látkové puzdro, ktoré by „mobilite“ reproduktora len prospelo. Takto budete chcieť Nuno vystaviť na pracovný stôl, ale na cesty si ho už nevezmete.

Látke sekunduje horná a spodná plocha potiahnutá tvrdou umelou „kožou“. V skutočnosti sa jedná o plast, lenže to zistíte až na dotyk a ilúzia je dokonalá. Vytvára pekný kontrast a výrobcovi dávame ďalšie plus za to, že neostal pri obyčajnom hladkom plaste. Creative ponúka Nuno v dvoch farebných prevedeniach, čiernej a sivej. V sivej, ktorú sme testovali sa nám páči viac, vyzerá nápaditejšie a medzi ostatnými zariadeniami na pracovnom stole či na nočnom stolíku bude viac vyčnievať. Fabrické spracovanie je v poriadku, všetky diely k sebe pekne doliehajú a to aj tam, kde sa stretáva látka s telom reproduktora. Netradičný výber materiálov pomáha vyvolať dojem, že Nuno je drahší produkt, než v skutočnosti je. A to je v záplave lacných plastových BT reproduktorov len dobre.

creative nuno 03

Samotný dizajn je jednoduchý, podobne ako pri predošlých modeloch podobného zamerania od Creative. Hranol so zaoblenými rohmi, tlačidlá vo vrchnej časti, konektory v tej zadnej, na tom azda nie je čo pokaziť. Nuno váži 390 gramov pri rozmeroch 185×60×63 mm takže ak na to príde, v batožine priveľa miesta nezaberie a pritom je dostatočne pevný aby zvládol aj cestu mimo stola.

Funkcie a ovládanie

Základné tlačidlá pre ovládanie sú umiestnené na hornej strane a je fajn, že je ich až päť. Žiadne kombinácie dlhého a krátkeho podržania pre presun na ďalšiu skladbu, či uberanie hlasitosti. Mali sme tu už aj reproduktory s jediným tlačidlom, ktoré presne takto fungovali, no viac tlačidiel dáva viac pohodlia. Pätica zvláda reguláciu hlasitosti, spustenie a pozastavenie prehrávania a posun v playliste, rovnako ako párovanie s bluetooth zariadeniami. Nuno sa dá použiť aj ako hlasité handsfree, takže po spárovaní so smartfónom s ním vybavíte aj prichádzajúci hovor. Ovládanie je vďaka veľkým tlačidlám s dobrou odozvou na stlačenie a výrazným tvarom možné aj poslepiačky. O stave zariadenia informuje nenápadne schovaná viacfarebná LED.

creative nuno 05

Na zadnej strane sa nachádza hlavný prepínač, páči sa nám poctivé hardvérové riešenie, ktoré kladie dostatočný odpor, takže k náhodnému zapnutiu niekde na dne kufra určite nedôjde. A keby aj, Nuno sa po desiatich minútach nečinnosti sám vypne. Vo výbave nechýba ani linkový 3,5 mm vstup pre pripojenie k starším zariadeniam, ktoré nie sú vybavené bluetooth adaptérom a microUSB konektor pre dobíjanie akumulátora s kapacitou 1050 mAh. Ten má podľa výrobcu vydržať na jedno nabitie asi šesť hodín, my sme sa dostali na rovných päť, lenže veľa závisí od toho, ako reproduktor budete používať a na akej hlasitosti budete hudbu počúvať.

creative nuno 04

Nuno komunikuje s mobilnými zariadeniami cez Bluetooth 2.1 + EDR, starší a energeticky náročnejší štandard ako napríklad v prípade modelu Muvo 2, ktorý používa Bluetooth 4.2. Aj to sa podpisuje na nižšej výdrži akumulátora, no treba povedať, že dosah bezdrôtového pripojenia bol v poriadku a dosiahol desať metrov, ktoré deklaruje výrobca. A asi sa aj priaznivo podpísal na cene.

creative nuno 06

Na spodnej strane sa nachádza dvojica jednoduchých nožičiek z mäkkej gumy, ktoré majú na starosti eliminovať prenos vibrácií na podložku. Nuno to vie totiž celkom dobre rozbaliť a vie zahrať aj poriadne nahlas.

Zvuk

Podobne ako pri iných reproduktoroch od Creative, aj tu je prítomná hlasová odozva základných funkcií. Nuno stavia na dvojici bližšie nešpecifikovaných meničov, pasívny radiátor, ktorý poznáme z vyšších modelov výrobcu tu chýba. Basy sú preto dosť plytké a hranaté, zvuk je naladený s dôrazom na stredné pásmo, ktoré je prekvapivo dobré no a výšky opäť trochu pokrivkávajú a medzi nimi a stredmi je citeľná diera. To však v tejto cenovej lige nie je vôbec problém a ak hľadáte vyváženejší zvuk, jednoducho musíte zatriasť prasiatkom silnejšie.

Nuno dokáže zahrať prekvapujúco hlasito a až pri maximálnom výkone sa začína zvuk deformovať a zlievať do jednej masy. Pre ozvučenie menšej miestnosti či bežné počúvanie hudby popri práci to celkom stačí a reproduktor bude príjemným spoločníkom. Oknami pohne jedine v prípade, že by ste ho do nich hodili, ale to sa od zariadenia s takýmito rozmermi nedá očakávať. Iste, taký Muvo mini z rovnakej stajne má vyváženejší a hutnejší zvuk, no je aj o čosi drahší a ani náhodou nevyzerá tak atraktívne.

creative nuno 07

V poriadku bola aj kvalita telefonovania,  reproduktor je dobrým doplnkom pri počúvaní hudby popri práci či sledovaní videa na tablete.

Záver

Cenu sme v predošlých riadkoch spomenuli niekoľkokrát, no až teraz si ju skonkretizujeme. Creative Nuvo stojí 35 EUR, o dosť menej než by ste na prvý pokus skúsili hádať. Kvalitou zvuku síce neoslní, no pri tejto cenovke nemôžeme nič také ani čakať. Predsa však svoju úlohu zastane a ako doplnkové ozvučenie smartfónu či tabletu poslúži veľmi dobre. Jeho najväčšou devízou je však atraktívny dizajn.

V kope plastových reproduktorov s viac či menej nápaditým dizajnom zaujme jednoduchým tvarom a atypickou povrchovou úpravou, vďaka ktorej dobre zapadne do interiéru a bude pôsobiť hodnotnejšie, než dvojnásobne drahšie modely. V ponuke je aj vo verzii Micro, ktorá stojí len 20 EUR a má menšie rozmery, len jeden menič a samozrejme slabší zvuk. No nápaditý dizajn ostáva.

Páčila by sa nám vyššia výdrž na jedno nabitie, hutnejší zvuk a možno aj podpora rýchleho párovania cez NFC, ale to by sme už boli príliš prísni. V tejto cenovej triede môžeme Nuvo len máločo.

tip

Creative Nuno
CENA: 35 EUR
+-
Nápaditý dizajnChýbajúce basy
Kvalita spracovaniaSlabšia výdrž batérie
Kompaktné rozmery
Kvalita prevedenia88
Príslušenstvo a výbava77
Výdrž a mobilita74
Kvalita zvuku72
Cena/hodnota94
HODNOTENIE: 81/100
Dizajnovo netradičný BT reproduktor, ktorý rýchlo zapadne do akéhokoľvek interiéru. Nemá síce dychberúci zvuk, no vzhľadom na svoje rozmery a predovšetkým nízku cenu ide o príjemného spoločníka smartfónu.

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti:

CREATIVE BLACK logo

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013