Menu

Testovali sme herný headset ASUS ROG Delta

Značka ASUS už dávno nie je len o základných doskách či grafických kartách. Už roky pracuje na tom, aby k základným komponentom dokázala dodať aj široké spektrum periférií a príslušenstva. V poslednom čase výrazne posilňuje identitu hernej dcérskej značky ROG, ktorej nezameniteľné logo nájdeme aj na mušliach testovaného headsetu Delta.

Republic of Gamers je značka ASUS, zameraná výhradne na hráčov. ROG vznikla ešte v roku 2006, kedy sa po prvý krát objavilo logo ROG na základnej doske Crosshair, prvej doske od ASUS s čisto hernou DNA. Vývoj gamingového segmentu dal tomuto pokusu za pravdu a trend „profesionálnych“ herných komponentov začal naberať na sile. Celkom prirodzene, hráči túžili po ďalších a ďalších komponentoch, po grafických kartách, skrinkách či zdrojoch. Logo ROG sa spočiatku objavovalo na moddingových skriniach fanúšikov značky, no výrobca začal ponuku produktov rozširovať a dnes si už dokážete postaviť takmer celý herný počítač ROG aj so všetkými hračičkami naokolo.

ASUS ROG DELTA headset

No a k výbave hráča nepochybne patria aj poriadne slúchadlá s mikrofónom. Headsetov je v ponuke ASUS ROG aktuálne sedem, hovoríme však o modeloch. Samotná Delta existuje v dvoch prevedeniach – Delta a Delta Core, pričom Deltu môžete mať v bielej a čiernej farbe, ktorú sme testovali.

 

Balenie a príslušenstvo

Headset si domov donesiete v peknej a pevnej kartónovej škatuli, naladenej do čierno-červených farieb ROG. Vyobrazeniu na prednej strane dominuje RGB podsvietenie obrysu mušle tvaru písmena D a nezameniteľné logo ROG.

ASUS ROG DELTA box

Na zadnej strane sa našiel priestor pre prezentáciu všetkých dôležitých vlastností a funkcií headsetu. V minulom roku, kedy sa ROG Delta dostali na trh, sa jednalo o najpokročilejší herný headset značky, pochváliť sa je čím aj dnes. Najväčším ťahákom je Hi-Res quad-DAC prevodník pre dosiahnutie vysokej kvality zvuku s jemným rozlíšením do najmenších detailov. Nechýba zmienka o plne prispôsobiteľnom RGB podsvietení kompatibilnom s AURA Sync, či schéma, na ktorej je rozkreslená konštrukcia mušlí s exkluzívnymi ASUS Essence meničmi. Nuž, vyzerá to tak, že sa budeme mať na čo tešiť.

ASUS ROG DELTA acess

Samotný headset je v škatuli uložený vo výlisku z mäkčeného plastu, ktorý produkt dobre ochráni pri prenášaní. Pod ním sa nachádza papierová dokumentácia, krátke ramienko s pripojiteľným mikrofónom, redukcia z USB-C na USB-A a pár doplnkových náušníkov.

ASUS ROG DELTA pads

Na headsete sú už od výroby osadené kožené náušníky, ale pokiaľ preferujete o čosi pohodlnejšie textilné náušníky, ktoré zároveň menej izolujú okolité zvuky, máte možnosť rovno si ich vymeniť. Pri dlhých herných seansách sa vám pod tými textilnými budú menej potiť uši a ak by vás náhodou napadlo zobrať si headset ako slúchadlá aj do skutočného sveta, budete aspoň vedieť, čo sa okolo vás deje.

 ASUS ROG DELTA pads 2

Konštrukcia a prevedenie

Poďme už k samotnému headsetu. Už po vybalení zo škatule a prvom dotyku je jasné, že tu sa nikde nešetrilo. Ostatne, pri tejto cenovej kategórii by ste asi nechceli zažiť prekvapenie v podobe vŕzgajúcich plastov, či nezlícovaných dielov. Kvalita prevedenia je na ozaj dobrej úrovni, headset pôsobí tuho a aj kĺby vyzerajú, že čosi vydržia. ROG Delta pritom nevyzerajú mohutne, na hlave nepôsobia ako helma a kombinácia šedo-striebornej a čiernej farby len umocňuje dojem ľahkosti. Z hľadiska dizajnu sa určite jedná o jedny z najkrajších headsetov, ktoré aktuálne na trhu nájdete, aspoň podľa subjektívneho dojmu autora týchto riadkov.

ASUS ROG DELTA headset 2

Prsty sa pri dotyku stretávajú prevažne s pevným plastom, no vnútorný rám je určite urobený z ľahkého kovu, pravdepodobne hliníka, inak by headset nemohol pôsobiť tak tuho a robustne. Pekným detailom je aj povrchová úprava plastov či integrácia podsvieteného loga ROG na vonkajšom kryte slúchadla. Ak je podsvietenie vypnuté, je logo celkom nenápadne a celý headset pôsobí takmer až civilne, bez toho aby na všetky strany kričal, že sa jedná o herný produkt.

ASUS ROG DELTA headband

Vďaka vysokému a dobre polstrovanému hlavovému mostu, flexibilným kĺbom a výkyvným mušliam si ROG Delta našiel miesto na hlave na prvú ranu a od prvej minúty pôsobili pohodlne. Nikde netlačia a aj prítlak na boky hlavy je v poriadku. Nastavovanie výšky hlavového mosta má jasné krokovanie a dobre drží zvolenú pozíciu. S hmotnosťou menej ako 400 gramov patria slúchadlá medzi tie stredne ťažké, no neťažia ani pri dlhých herných seansách, ale ani po celom dni strávenom na online meetingoch. Vďaka dobre vymyslenej sústave kĺbov dokážu dobre pokryť aj rôzne široké hlavy a preto dobre padnú aj mladším hráčom.

ASUS ROG DELTA hinge

Headset sa konštrukčne spolieha na uzatvorené mušle, ktoré vďaka svojmu tvaru celkom dobre kopírujú ucho. Opierajú sa o lebku okolo neho, takže nehrozí problém „pokrčených“ uší a zároveň pevne sedia na hlave. Spolu s koženými náušníkmi výborne izolujú od okolitého hluku. Doma sa môžete naplno ponoriť do herných scén bez vyrušovania a pritom ani vy nebudete zvukmi zo slúchadiel rušiť ostatných. Meniče sa zároveň dostávajú bližšie ku ušiam a zvuk tak pôsobí plnšie, nízke tóny sú hutnejšie a explózie či napäté scény pôsobia intenzívnejšie.

ROG Delta sa pripája prostredníctvom pozláteného USB-C konektora, takže je kompatibilný aj s mobilnými zariadeniami, smartfónmi a tabletmi. V prípade desktopov USB-C ešte nie je tak rozšírené, v strednej triede dosiek ho majú len aktuálne generácie, v prípade skriniek je to ešte o čosi horšie a konektor na prednom paneli majú skôr tie drahšie modely. V balení však nájdete redukciu na USB-A konektor a tak si ROG Delta užijete v podstate na akomkoľvek PC, notebooku či hernej konzole.

Kábel je opletený a dlhý asi 150 centimetrov, je dostatočne pružný, aby nedržal tvar a zároveň neobmedzoval pri pohybe hlavy. Do ľavej mušle vstupuje cez mäkkú gumenú priechodku. Z hľadiska trvácnosti je to dobré riešenie, no predsa by sa nám asi viac páčil odpojiteľný kábel, tak ako to majú napríklad headsety od SteelSeries. ROG Delta však primárne nie sú určené pre prenášanie, ich miesto je na stojane vedľa herného monitora, ani v balení nenájdete žiadne ochranné puzdro.

ASUS ROG DELTA controls

Zatiaľ čo pravé slúchadlo je pomerne jednoduché, na tom ľavom sa nachádzajú všetky ovládacie prvky a vstupy. Vstupmi máme na mysli onen USB kábel a mikrofón, ovládacími prvkami zasa otočný regulátor hlasitosti a posuvný prepínač RGB podsvietenia. Ovládanie hlasitosti je veľmi intuitívne stačí siahnuť ľavou rukou na slúchadlo a palec ho ihneď nájde. Regulátor sa dá aj stlačiť, táto akcia však nestlmí zvuk, ale deaktivuje mikrofón. A to sa nám zdá ako celkom dobrý nápad. Regulácia hlasitosti totiž funguje veľmi promptne, stačí sekundu či dve podržať regulátor hlasitosti v krajnej polohe a ROG Delta stiahnu hlasitosť na nulu.

ASUS ROG DELTA mic 2

Samotný mikrofón je schovaný na konci krátkeho, pružného, aj keď nie veľmi ohybného ramienka. K ľavému slúchadlu sa pripája prostredníctvom štvorpólového jack konektora. To, že je mikrofón vypnutý signalizuje červená LED na konci ramienka. Polohovanie k ústam je bezproblémové, rovnako ako zachytávanie zvuku. Mikrofón je smerový a bol spoľahlivý pri komunikácií v hrách (má certifikácie Discord i TeamSpeak) i počas meetingov, no na nahrávanie videa či profesionálne streamovanie budete potrebovať niečo väčšie.

ASUS ROG DELTA mic 1

Prepínač RGB podsvietenia má jasne odlíšené obe polohy a vypnúť ten farebný cirkus na vašej hlave dokážete aj poslepiačky. Aký zmysel ma 16 miliónov farieb na slúchadlách, na ktoré počas hrania aj tak nevidíte, je otázkou na dlhšiu debatu, no je treba uznať, že to vyzerá fantasticky. Navyše podporuje ASUS Aura Sync, takže si farby môžete zladiť s tými na základnej doske, klávesnici, či myši. Je to pekný efekt, najmä keď máte slúchadlá odložené na stojane vedľa skrinky či monitora. Počas hrania hier či sledovania filmov je však reálny význam minimálny. Nie všetko však musí mať nejaké praktické využitie a RGB je jednoducho trendovou záležitosťou a parádnym prvkom výbavy.

 

Zvuk

Poďme však k tomu, čo robí dobré slúchadlá dobrými slúchadlami. Základom sú až 50 mm meniče ASUS Essence s neodymiovými magnetmi, doplnené nie o jednoduchý, ani dvojitý, ale hneď o štvoritý DAC prevodník. ROG Delta je prvý herný headset, ktorý používa ESS 9218 Quad-DAC. Prevodník dokáže spracovať zvuk bez strát a vo vysokom rozlíšení. Každý DAC venuje svoj výkon istej frekvenčnej skupine a výsledný zvuk vzniká kombináciou štvorice výstupných signálov. Výsledkom by tak mala byť vysoká presnosť a umiestnenie zvuku v priestore a vynikajúca hodnota parametra SNR až 127 dB. Lacné headsety majú túto hodnotu niekde okolo hranice 100 dB, a tie lepšie sa pohybujú v intervale 110-120 dB. Papier však znesie kadečo a tak si poďme ROG Delta konečne vypočuť.

ASUS ROG DELTA driver

Meniče majú veľmi slušný výkon a pri počúvaní hudby sa vedia poriadne rozhýbať. Pôsobia dynamicky a ak budete chcieť, natlačia vám do uší poriadnu dávku zvuku. Uberte však na hlasitosti, posaďte sa do tichého kúta a oceníte jemnosť a plasticitu sláčikov, drobné detaily gitarového sóla i široký rozsah klavírnej sonáty. Reprezentácia tónov je prekvapivo dobrá a na svoje si prídu nielen fanúšikovia tvrdších žánrov. A vlastne akýchkoľvek žánrov, potenciál headsetu je vskutku široký.

Ak vám ich zvuk pri základnom naladení z továrne nesadne, dá sa kadečo dohnať ekvalizérom. A Delty naň reagujú veľmi ochotne. Akokoľvek budete frekvenčnú krivku ohýbať, meniče budú stíhať a naplno sa prejaví sila štvorice prevodníkov. Zvuk je bez počuteľných skreslení a všetky frekvenčné pásma zostávajú zastúpené presne tak, ako si to zvolíte. Herné headsety zväčša v hudobných žánroch pokrivkávajú, pretože sú nastavené tak, aby poskytli buď dobrú priestorovú orientáciu, alebo mohutné hĺbky a basy zanechávajúce silný dojem pri streľbe, výbuchoch či vypätých herných situáciách. ROG Delta si však pokojne nechajte na hlave aj po tom čo sa dohráte, a pustite si svoju obľúbenú hudbu.

ASUS ROG DELTA lifestyle

V hrách sme čakali prvotriedny výkon a skutočne sme sa žiadneho sklamania nedočkali. Zvuky znejú reálne, sú presne umiestnené v priestore, umožňujú tak lepšiu orientáciu v hrách a znižujú reakčnú dobu hráča. Výbuchy sú presvedčivé a majú potrebnú hutnosť, nechýbajú im však detaily a štekanie samopalu na opačnej časti zvukového spektra prednesú slúchadlá bez zaváhania. Pri RPG hrách si zasa užijete podmanivú podkladovú hudbu, dotvárajúcu tak dôležitú atmosféru hry.

Pri bežných USB headsetoch má jeden DAC na starosti celú šírku pásma, tu si ASUS dovolil rozdeliť ho na basy, stredy, výšky a ultravysoké pásmo a dopriať každému z nich luxus vlastného DAC. Navyše je na slúchadlách prítomné prstencové RGB podsvietenie, a tak si musel dať ASUS sakra záležať aj na odtienení a konštrukcii PCB, aby nedochádzalo k elektrostatickému rušeniu zvuku. ASUS spôsob tienenia PCB nazval celkom skromne, Hyper-Grounding. Ešte aj taký detail akým je naklonenie zvukovej komory o 12°, aby lepšie zodpovedal prirodzenému uhlu uší a zvuk viedol priamo do zvukovodu, vylepšuje celkový dojem zo slúchadiel.

 

Ovládací softvér

Správa a konfigurácia slúchadiel prebieha prostredníctvom osvedčeného nástroja Armoury Crate. Je dobré, že sa ASUS nepustil do vytvorenia ďalšej obslužnej aplikácie, a tak máte všetky periférie, základnú dosku či grafickú kartu pod palcom v jedinom okne. Armoury Crate má graficky jednoduché a dobre čitateľné rozhranie i rýchlu odozvu.

ASUS ROG DELTA Armoury Crate sound

V aplikácii je možné upravovať nastavenia zvuku a takisto meniť charakter RGB podsvietenia. Headset pozná aj niekoľko svetelných efektov – statický, pulzujúci, blikajúci, prechody medzi farbami, dúhový efekt a svietenie podľa rytmu práve prehrávanej hudby. Navyše sa dá zosynchronizovať so systémom Aura Sync a svietiť rovnako ako napríklad základná doska či ďalšie periférie.

ASUS ROG DELTA Armoury Crate Aura

V nastaveniach zvuku nájdete všetko potrebné, od základných nastavení prehrávania a mikrofónu, cez preddefinované zvukové profily až po detailný ekvalizér. Zaujímavosťou je aj voliteľný efekt ozveny so šiestimi profilmi. Samostatný posuvník dostal aj Bass Boost, noise gate pre mikrofón či efekt vyčistenia hlasu. Všetky nastavenia zvuku sú viditeľné na jednej obrazovke, nie je potrebné otvárať žiadne doplnkové panely a preklikávať sa medzi záložkami aplikácie.

ASUS ROG DELTA Armoury Crate fwupdatejpg

Armoury Crate ma na starosti aj aktualizáciu firmvéru, počas nášho dvojmesačného testovania sme sa dočkali dvoch nových aktualizácí v priebehu júna a začiatkom augusta.  

 

Záver

ASUS ROG Delta je bezpochyby jeden z najlepších herných headsetov, aký sme testovali. Naposledy sme mali tak všestranný zážitok azda len pri modeloch Arctis od SteelSeries, ktoré obstáli nielen v hrách, ale aj pri počúvaní hudby. Nechceme tvrdiť, že ROG Delta je ideálne riešenie aj pre audiofilov, tam sa pohybujú celkom iné značky, no má aj k tejto časti trhu sakra blízko. Ak máte dobrý sluch, Delty určite nesklamú a aj v hrách vám ponúknu presne to, na čo ste zvyknutí od svojich Hi-Fi slúchadiel. Štvorica DAC jednoducho robí skvelú prácu.

ASUS ROG DELTA summary

Navyše sú konštrukčne veľmi dobre postavené a je predpoklad, že vám budú dobre slúžiť mnoho rokov. Navyše nie sú ťažké, sú pohodlné a výmenné náušníky ponúkajú dobrý komfort ale aj kvalitnú pasívnu izoláciu od okolitého prostredia. Ak vám záleží aj na štýle, kruhové RGB podsvietenie dáva možnosť zladiť si slúchadlá so zvyškom hernej výbavičky, ideálne ak je od značky ASUS. Cez USB-C kábel ich pripojíte k akémukoľvek modernému zariadeniu a pre tie staršie použijete pribalenú redukciu. Do smartfónu s USB-C portom ich stačí priamo pripojiť a Android hudbu presmeruje okamžite do nich. Funguje aj RGB podsvietenie a tak vás aspoň bude večer na ulici lepšie vidieť.

Iste, sú drahé, zaplatíte za ne 200 EUR, no s odstupom času pochopíte, že stoja za každý jeden cent. Navyše ich môžete mať aj v bielej farbe, ktorá je v poslednom období v prípade herných periférií čoraz atraktívnejšou.

gold small

ASUS ROG Delta
CENA: 199 EUR
+-
Dobrá ergonómiaVyššia cena
Kvalitný zvukový prednesMikrofón mohol byť
Výborné dielenské spracovaniezasúvací
Kvalita zvuku v hrách
Kvalita prevedenia95
Softvér a výbava90
Ergonómia93
Kvalita zvuku95
Cena/hodnota75
HODNOTENIE: 90/100
Kvalitný herný headset, ktorý vďaka štvorici prevodníkov dokáže poskytnúť nielen skvelú orientáciu v hrách, ale aj výborný zážitok pri počúvaní hudby. Chválime kvalitu spracovania a rovnako dobre zvládnutú ergonómiu.

Herný headset ASUS ROG Delta nájdete v ponuke eshopu alza.sk

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti:

asus logo

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013