Menu

Testovali sme malý reproduktor na leto

Leto je už tu a aktívne strávený čas, alebo len také to obyčajné sladké povaľovanie dokáže ešte spríjemniť obľúbená hudba. No a ak sa s ňou radi podelíte, neostaňte len pri reproduktore smartfónu. Pribaľte si na cestu malý Creative Muvo Mini. Oplatí sa zobrať ho so sebou.

Creative to s bezdrôtovými reproduktormi ťahá už dlhšiu dobu a skúseností má v tejto oblasti viac než dosť. Z objemovo malého reproduktora sa nedá dostať bohatý zvuk, fyzika zatiaľ platí aj pre výrobcov elektroniky, no dá sa postaviť tak, aby hral dobre. Ak si chcete ušetriť tento cenný letný čas, spomenieme to už vopred. Creative Muvo Mini hrá prekvapivo dobre, nahlas a každé euro ktoré doň investujete vám štedro odmení. A teraz už utekajte von.

creative muvo mini 3D

Ak ste ostali a ste zvedaví, alebo vonku prší, alebo tam je už napríklad december, čítajte ďalej a dozviete sa viac. Hodnotenie sa v závere nezmení, len pribudne zopár informácií a detailov navyše. A možno aj obrázkov.

 

Dizajn a konštrukcia

Načo vymýšľať vymyslené, keď to funguje. Guľa je síce vzhľadom na svoj povrch objemovo najbohatším telesom, lenže skúste to vysvetliť svojmu batohu. Creative Muvo Mini sa z nápaditého vysúvacieho balenia nevykotúľa, ani zďaleka. Jeho hranolovité telo so zaoblenými okrajmi pôsobí vďaka mäkčeným plastom na dotyk veľmi príjemne a svoju úlohu zohráva aj solídna konštrukcia. Muvo Mini je pevným kusom hardvéru, ktorý bez obáv hodíte k batožine. V škatuli nájdete len krátky kábel s microUSB konektorom pre nabíjanie, na pohľad chudobné príslušenstvo však má svoje opodstatnenie. Nabíjačku predsa máte pri telefóne a prepojovací linkový kábel je pri primárne bezdrôtovom riešení teoreticky málo používaným doplnkom.

creative muvo mini back

Jednoduchá konštrukcia bez výčnelkov a rozdielnych materiálov sa podpisuje na celkovej tuhosti, nič sa nekrúti a neprehýba, stanový kolík s tým síce nezatlčiete, ale náhodný pád to prežije. Zo stola na terasu a keď sa naň vyleje pivo, nevadí. Stačí ho opláchnuť pod vodou, Muvo Mini je certifikovaný na krytie IP66, čo znamená, že je odolný voči malým tuhým časticiam (prachu) ale aj proti silne striekajúcej vode. Takže áno, berte ho do plaviek a k bazénu (aj keď pobyt pod hladinou sa mu asi páčiť nebude). Alebo na lyžovačku, v závislosti od toho, koľko stupňov máte aktuálne za oknami.

creative muvo mini farby

Dizajn je jednoduchý ba priam až minimalistický, najvýraznejším, a azda aj jediným, prvkom je predná mriežka, ktorá tvorí jednu celú stranu hranolu s rozmermi 190×37×59 mm. Pri štandarndej orientácii na začiatku večera to je tá predná, na hornej strane sa nachádza štvorica tlačidiel, na zadnej konektory pod gumenou krytkou. A to je celé. Pre niekoho možno až príliš jednoduchý dizajn Creative zachraňuje farebnými prevedeniami. Okrem, dovolíme si tvrdiť, že až elegantnej čiernej, ktorú sme testovali si môžete vybrať modrú, červenú a bielu.

 

Funkcie a ovládanie

Muvo Mini pokračuje v už zabehnutej sérií bezdrôtových reproduktorov Muvo od Creative a preto ani tu nesmie chýbať pripojenie prostredníctvom Bluetooth. V tomto prípade je používaný A2DP profil s AVRCP (priama podpora diaľkového ovládania prehrávača) a aj profil HFP, takže s pomocou reproduktora si aj zavoláte. Pri prehrávaní sa používa SBC kodek, preto aj s relatívne obmedzenou šírkou pásma, ktorú Bluetooth má, môžeme čakať dobrú kvalitu zvuku. Rýchle párovanie so smartfónom zabezpečí podpora NFC, takže telefón stačí k reproduktoru priložiť. No a pretože je anténa stále aktívna, netreba Muvo Mini ani zapínať; po priblížení telefónu sa zapne sám. A to už si ho začíname predstavovať aj na pracovnom stole.

creative muvo mini tlacidla

Základné ovládanie dostala na starosť štvorica tlačidiel. Asi by sa dalo prežiť aj s menším počtom, no za cenu kadejakých troj a päťsekundových stlačení a podobných kombinácií, ktoré sa nikto učiť nebude. Preto tu máme tlačidlo pre zapnutie/vypnutie zariadenia, aktiváciu a deaktiváciu Bluetooth a dvojicu pre reguláciu hlasitosti. Dvojica nenápadných LED informuje o aktivite BT adaptéra a stave zariadenia a akumulátora. Tlačidlá sú pogumované a majú dosť výrazný reliéf, aby sa dali nahmatať aj poslepiačky.

creative muvo mini krytka

Guma chráni aj konektory na zadnej strane reproduktoru. Pod malou a pevne tesniacou krytkou sa nachádza 3,5 mm linkový vstup a micro USB konektor. Ten slúži na nabíjanie zariadenia a vstavaný akumulátor ho vydrží poháňať zhruba desať hodín. Celková hmotnosť Muvo Mini je pritom len 258 gramov. Škoda len, že pod krytkou sme nenašli štandardný USB port, z ktorého by sa dali nabiť ďalšie zariadenia, so svojou šťavou sa tak reproduktor nepodelí. Aj keď 2200 mAh, ktoré akumulátor má, by priemerný smartfón vysal veľmi rýchlo.

creative muvo mini konektory

Zvuk

Prvé, čo budete z Muvo Mini počuť sú slová „Powering On“. Tlačidlá majú nielen vizuálnu odozvu, ale aj zvukovú a hlasovú. Pripojenie smartfónu cez NFC bolo bezproblémové a spoľahlivo fungovalo aj manuálne párovanie. Už prvé sekundy prehrávaného zvuku nás zaujali. Od malého a lacného reproduktoru sme nečakali veľa, takže prekvapenie bolo rozhodne namieste.

Za nápaditou mriežkou sa ukrývajú dva širokopásmové mikromeniče medzi ktorými si svoje miesto našla plochá basová ozvučnica. Zvuk, ktorý táto trojica produkuje je hutný, má dynamiku a nechýba mu ani plnosť. Ani pri vyšších hlasitostiach nemá tendencie deformovať sa a Muvo Mini dokáže zaplniť miestnosť bohatým zvukom, pričom nemáte pocit, že meniče čoskoro vylezú von mriežkou.

Samozrejme, okná vám nerozvibruje a basy vám nerozhýbu vzduch v pľúcach, ale to by ste hádam od štvrťkilového plastového reproduktoru ani nečakali. Nízke frekvencie je každopádne počuť a aj bez intenzívneho sústredenia dokážete v strednom pásme rozlíšiť jednotlivé nástroje. Muvo Mini zvládne rozličné žánre, od pokojného počúvania audiokníh pred spaním, až po vytriasačku na večernej párty.

creative muvo mini nfc

Komunikácia so smartfónom bola bezproblémová a vo vzdialenostiach do 10 metrov nedochádzalo k výpadkom signálu či tvorbe zvukových artefaktov. A to platilo aj v uzatvorenom priestore, kedy bol reproduktor od telefónu oddelený stenami. Kvalita hovorov v režime hlasitého handsfree bola bezproblémová, akurát zachytávanie zvuku troška pokrivkávalo, čo sa však od maličkého mikrofónu bez funkcie potláčania okolitých ruchov dalo čakať.

 

Za padíka ho máte v batohu

Creative Muvo Mini je dobrý spoločník na cesty a večerné letné zábavky, pri večernej grilovačke bude stáť pevne na stole vďaka dvojici gumených nožičiek a keď začne pršať, môžete najprv pod strechu poodnášať dôležitejšie veci. Vďaka elegantnému a nenápadnému dizajnu si ho vieme predstaviť aj ako dobrý doplnok do kancelárie, kde s ním vybavíte hovory a môžete si pustiť z mobilu svoju obľúbenú hudbu bez toho aby ste museli pripájať káble, alebo špekulovať s manuálnym pripojením Bluetooth.

creative muvo mini ip66

S cenovkou aktuálne sa pohybujúcou pod hranicou 50 EUR je to jedno za najlepších kompaktných riešení, ktoré v tejto cenovej lige nájdete. Svojím zvukom rozhodne nesklame a dokonca zahrá lepšie než by ste čakali. Samozrejme, vzhľadom na jeho rozmery musia byť očakávania triezve, no hanbu si s ním medzi priateľmi rozhodne neurobíte.

Je len málo vecí, ktoré by sa dali Muvo Mini vytknúť, páčilo by sa nám napríklad, ak by sa dali z jeho akumulátora nabiť ďalšie zariadenia, a niekomu by možno padlo vhod aj bohatšie príslušenstvo či nejaké pútko alebo karabínka, na ktorú by sa dal reproduktor zavesiť.

tip

Creative Muvo Mini (MF8200)
CENA: 49€
+-
Vodeodolnosť
Dobrá cena
Slušný zvuk
Konštrukcia a dizajn
Kvalita prevedenia91
Príslušenstvo a výbava78
Výdrž a mobilita84
Kvalita zvuku85
Cena/výkon100
HODNOTENIE: 88/100
Veľa muziky za málo peňazí. A v tomto prípade sa muzika nebude báť vody a vydrži hrať až desať hodín na jedno nabitie. Pevné telo s jednoduchým dizajnom v sebe navyše ukrýva prekvapivo hutný a bohatý zvuk.

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti:

CREATIVE BLACK logo

  

Graf ceny produktu Creative MUVO mini poskytuje server Heureka.sk
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013