Menu

Testovali sme obľúbený bluetooth reproduktor JBL GO

Nie je veľký a tvarovo je tak jednoduchý, až je zaujímavý. Od malého kvádra s logom JBL vzhľadom na jeho rozmery i cenu nečakáme veľa, no je výborným tipom na darček a užitočným spoločníkom k telefónu či tabletu. Aspoň tak to na pohľad vyzerá, preto sme si ho vypočuli na vlastné uši.

Čo by ste podarovali človeku, o ktorom viete, že svoj smartfón obľubuje nadovšetko? Prvým nápadom je powerbanka, lenže tú už má azda každý a je to taký ten rozumný a užitočný kúsok, ktorý sa oplatí zbaliť so sebou na cesty. Príslušenstvom, ktoré sa často nachádza v balení je headset alebo aspoň slúchadlá a tie sa často strácajú, zalamujú sa na nich káble a tak ďalej, takže aj toto je fajn tip. No a keď si chcete vypočuť hudbu zo smartfónu nahlas, je nevyhnutnosťou reproduktor. Ponuka na trhu je široká, no my sme si vybrali jednu zo stálic, ktorá sa v ponukách eshopov drží presne dva roky.

Dizajn a konštrukcia

Vyrobiť malý, dizajnovo pútavý, dobre hrajúci a ešte aj lacný reproduktor je síce úloha z tohto sveta, no jej realizácia je skôr z ríše snov. Preto ani naše očakávania nie sú veľké, JBL je síce známou značkou, ktorá zozbierala mnoho ocenení, lenže maličký GO stojí 30 EUR. A čo by sme mohli za túto sumu od prémiovej značky čakať.

JBL GO 01

JBL GO je zabalený v malej priehľadnej škatuľke, vďaka ktorej si ho budete môcť dokonale obzrieť ešte pred tým, než sa rozhodnete zaplatiť.

JBL GO 02

Jej obsah je rovnako minimalistický ako vlastne aj celý produkt. Asi 30 cm dlhý micro USB kábel v peknej oranžovej farbe a zopár dokumentov.

Reproduktor sme si vybrali v netradičnej mentolovej farbe, no na výber máte z celkovo ôsmich farebných verzií. Čierna i šedá pôsobia pomerne bežne no chválime aj za ponuku odvážnejších a výrazných farieb. Skvele vyzerá v oranžovej, či žiarivej žltej.

JBL GO 06

Výrobca stavil na jednoduchý dizajn a kompaktné rozmery. Prísne hranaté telo reproduktora s rozmermi 82×30×68 mm váži len 130 gramov, vďaka čomu sa stáva vhodným spoločníkom aj na cesty a v batožine bude zaberať len málo miesta. Vďaka malým rozmerom nepotrebuje nijak špeciálnu konštrukciu, aby bol odolný. Telo sa tak spolieha na odliatok z mäkčeného plastu, ktorý tvorí hneď päť strán kvádra, vnútornosti a mriežka reproduktora sú doň následne vložené. Jednoliatosť plôch rozbíja veľké logo výrobcu. Kvalita použitých materiálov je vysoká, máme však obavy čo sa časom stane s jemným pogumovaním, či ešte viac nezmäkne a ako bude odolávať škrabancom. Celkovo sa nám dizajn páči, je jednoduchý a zdá sa že aj celkom účelný.

JBL GO 03

Celú prednú stranu reproduktora tak môže tvoriť jemná mriežka, chrániaca jediný menič s priemerom 40 mm a výkonom 3W. Naladiť jediný menič tak aby zahral všetko, vrátane hutných basov nie je nič jednoduché, no JBL už v minulosti niečo také dokázal. Za mriežkou je ukrytá aj stavová LED, svietiaca jasným modrým svetlom. Cestovateľom bude nahrávať aj veľké pútko pre prevlečenie šnúrky, akurát že v balení žiadnu nenájdete. Škoda.

JBL GO 04

Na pravej kratšej strane sa nachádza portová výbava reproduktora. Malý otvor celkom dole patrí mikrofónu, výrobca nezabudol dokonca ani na linkový vstup. Hudbu vďaka nemu zvládne prehrať aj zo zdroja, ktorý nemá Bluetooth rozhranie, napríklad MP3 prehrávač. Micro USB port slúži len na nabíjanie vstavaného akumulátora. Ten ponúka kapacitu 600 mAh a vydrží reproduktor napájať podľa výrobcu päť hodín. My sme namerali zhruba osem, pri strednej úrovni hlasitosti. To nie je žiadna prevratná hodnota, no pomáha udržať rozmery i hmotnosť v rozumných medziach. Výhodou je, že bežný adaptér k smartfónu ho nabije za pár desiatok minút a z USB portu počítača to bude trvať asi hodinu.

Funkcie a ovládanie

Všetky ovládacie prvky sú sústredené na hornej strane reproduktora. Majú jasnú hmatovú i zvukovú odozvu a napriek tomu, že nie sú nijak oddelené od tela reproduktora je ich stláčanie bezproblémové. Dovedna je ich päť a dokážu pohodlne obslúžiť všetkých tých pár funkcií, ktoré JBL GO zvláda. Chválime dvojicu tlačidiel hlasitosti, ktoré nemenia nastavenie hlasitosti prehrávania na smartfóne, ale priamo na reproduktore, navyše v malých krokoch, takže si hlasitosť prispôsobíte pre polihovanie na záhrade i tiché počúvanie audioknihy pred spaním. Potrebujete však smartfón s podporou AVRCP 1.3.

JBL GO 05

Pripojenie je realizované pomocou Bluetooth adaptéra vo verzii 4.1, navyše s podporou A2DP V1.2 takže pri prenose nebude dochádzať k privysokej kompresii zvuku. Vzhľadom na určenie i cenu zariadenia je toto celkom akceptovateľné riešenie. Párovanie so smartfónmi na všetkých troch platformách i notebooku s BT adaptérom bolo bezproblémové a rýchle, súčasne môže byť pripojené len jedno zariadenie. Bluetooth má síce efektívnu vzdialenosť komunikácie asi 10 metrov, v tomto prípade však bezproblémovo funguje maximálne asi na štyri metre.

JBL GO funguje aj ako hlasité handsfree, kvalita zvuku bola v poriadku, malý mikrofón je však silne dosť smerový a mohol by zachytávať hlas lepšie.

Zvuk

JBL dokázal jediný malý menič s udávaným rozsahom 180Hz – 20 kHz naladiť až prekvapujúco slušne. Z malej škatuľky sa dokonca ozývajú aj celkom jasne definované basy. Nemajú síce hĺbku a pôsobia plytko (a tento dojem sa umocňuje so stúpajúcou hlasitosťou), čo je vzhľadom na rozmery reproduktora celkom pochopiteľné, no sú tam a celkom dobre dopĺňajú pekne naladené stredné pásmo. To sa snažia osviežiť ostré a „hranaté“ výšky, typické pre tento typ reproduktora. Celkovo zvuk pôsobí trochu nespojito, no nie je to nič, čo by výrazne pri počúvaní hudby prekážalo a nástroje sú dobre oddelené. Dynamiku veľkého reproduktora s viacerými meničmi z JBL GO fyzicky nie je možné vytiahnuť, no vďaka dobre nastaveným stredom bude dobrým spoločníkom pri väčšine žánrov i sledovaní filmov.

Z hľadiska hlasitosti je na tom JBL GO dobre a menšiu miestnosť ozvučí bez problémov. Na žiadne šialené žúrky to nebude a v exteriéri sa jeho výkon ešte viac rozptýli no toto ani nebol reproduktor stavaný. Zahrať vie aj skutočne hlasno, no zhruba v hornej tretine hlasitosti navyše začína deformovať zvuk a jednotlivé nástroje sa začínajú zlievať dohromady.

Záver

S tridsaťeurovou cenovkou je JBL GO investíciou, nad ktorou nemusíte pridlho rozmýšľať a predsa vám urobí veľa radosti. Konkurenciou mu môžu byť cenovo podobne orientované modely od Creative, napríklad nedávno testovaný Creative Nuno, ktorý ponúka za mierne vyššiu cenu dvojicu meničov no je aj takmer dvakrát taký veľký. Siahnuť môžete aj po jeho menšej verzii Nuno Micro za zhruba 20 EUR, tá však nemá mikrofón a ani tak dobrý zvuk.

jbl go end

JBL GO v nás zanechal veľmi dobrý dojem. Zvuk samozrejme nie je dokonalý, ani zďaleka, no vzhľadom na rozmery a cenovku hrá reproduktor prekvapivo dobre. V batožine nezaberie veľa miesta, vmestí sa aj do vrecka a kombinácia jednoduchého dizajnu a jasných farieb pôsobí sviežo aj po dvojročnom pôsobení na trhu. Vďaka skvelému pomeru ceny a výkonu patrí medzi najpredávanejšie reproduktory v ponuke našich predajcov. Na pracovnom stole, v malej hotelovej izbe či večerné počúvanie hudby pri oddychu je JBL GO rozhodne veľmi príjemným doplnkom smartfónu či tabletu.

tip

JBL GO
CENA: 30 EUR
+-
Jednoduchý dizajnChýbajúce basy
Slušný zvukSlabšia výdrž batérie
Vstavaný mikrofón
Nízka cena
Kvalita prevedenia92
Príslušenstvo a výbava70
Výdrž a mobilita72
Kvalita zvuku76
Cena/hodnota100
HODNOTENIE: 82/100
Jednoduchý a lacný reproduktor patrí medzi najobľúbenejšie na našom trhu. Za nízku cenu ponúka veľmi dobrý zvuk a pekne ozvučí menšiu miestnosť. Užitočným doplnkom je vstavaný mikrofón pre hlasité telefonovanie.

Reproduktor JBL GO nájdete v ponuke eshopu Alza.sk

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013