Logo
Vytlačiť túto stránku

Testovali sme reproduktory Creative T50 wireless

Testovali sme reproduktory Creative T50 wireless

Reproduktory Creative T50w vychádzajú z populárnych GigaWorks T40. Jedná sa teda o stereo reproduktory v MTM (midrange-tweeter-midrange) konfigurácii s BasXPort otvorom zvýrazňujúcim basové spektrum. Písmenko “w” odkazuje na bezdrôtovú konektivitu – okrem line in vstupu je možné do reprosústavy “posielať” signál cez Bluetooth.

 

Na produktových obrázkoch to tak možno nevyzerá, no T50w sú pomerne veľké bedničky, vysoké takmer 32cm a hlboké necelých 19cm. Nedávno testovaný súrodenec T30w s identickou výbavou avšak len jedným meničom pre stredné pásmo popri nich naozaj vyzerá ako menší brat. Plastové vyhotovenie skrinky s lichobežníkovým bočným profilom pookreje oko, zaoblené hrany sa nesú na vlne súčasného dizajnu po vzore najväčšieho amerického jabĺčka a reproduktory tak budú na pracovnom stole pekným doplnkom notebooku i 30 palcového monitoru.

Predné čelo a zadná stena je vo vysokolesklom prevedení, zvyšok má matovanú úpravu. Vysoký lesk vyzerá skvele – do chvíle kým nenastane stret so špinavou realitou života. Prach, obtlačky prstov, jemné škrabance mu výrazne uberajú na atraktívnosti a ako je vidieť na fotografiách testovanej súpravy ktorá už prešla niekoľkými rukami recenzentov je to stret nemilosrdný. To isté platí aj pre nechránené meniče a basreflexový otvor v hornej časti – vyžiadajú si pravidelnú a citlivú údržbu. Na dotyk sústava pôsobí už menej exkluzívne, ľahší plast je pod rukami len plastom, klavírny lesk tu nepomôže.

 creative-t50w-9

Porovnanie veľkosti so smartfónom. Čelný panel reproduktoru je poznačený jemnými škrabancami a šmuhamy, na ktoré je povrchová úprava T50w veľmi citlivá.

Všetky ovládacie prvky sú situované na pravom reproduktore. Regulátory hlasitosti, výšok a basov, tlačidlá zapnutia a aktivácie bezdrôtového spojenia, rovnako aj 3,5 mm slúchadlový výstup nájdete na čelnej ploche. Linkový vstup (3,5 mm), konektor pre pripojenie napájacie adaptéru a výstupný konektor na spojenie s ľavým reproduktorom zas na zadnej. NFC logo na vrchnej časti v blízkosti basreflexového otvoru označuje miesto, kde treba priložiť kompatibilné zariadenie, ktoré chceme s reproduktormi spárovať pre bezdrôtový prenos hudby.

creative-t50w-top

Aby nedošlo k nedorozumeniu je potrebné uviesť, že T50w nedisponujú vstavanou batériou, je potrebné napájať ich klasickou cestou z elektrickej siete a tak sa slovo “bezdrôtový” v tomto prípade vzťahuje výhradne k možnosti bez-káblového prenosu hudby medzi zdrojom (tablet, smartfón, pc s bluetooth adaptérom, …) a reproduktormi.

 

Zvuk

Po pripojení k PC linkovým káblom zaznel ako prvý album Leonarda Cohena Popular Problems - a napriek skromným “plastovým” očakávaniam bol prednes prekvapivo suverénny. Zaoblené hrany majú okrem potechy oka minimalizovať nežiaduce rezonancie a elektronika nezamoruje svoje okolie šumom už pri minimálnej hlasitosti. Zvuk je tak čistý a relatívne plný, nestrácal na dychu ani pri vyššej hlasitosti. Samozrejme treba túto charakteristiku vnímať v rámci kategórie, kde sa T50w pohybujú. Bez subwooferu žiadne zemetrasenia nezažijete a plnosť tu má tiež svoje rezervy. Ako počítačové reproduktory na bežné počúvanie hudby popri práci, sledovanie filmov a hranie hier poslúžia veľmi dobre – to by ale pri ich cene pohybujúcej sa okolo 200€ zďaleka nestačilo.

creative-t50w-8

To, čím dorovnávajú karty je bluetooth pripojenie. Prepojenie s mobilom či tabletom je rýchle a jednoduché, pri NFC kompatibilnom zariadení ho stačí len priložiť k vrchnej časti pravého reproduktoru v mieste loga NFC a behom niekoľkých sekúnd sú spárované. Pohodlie ovládania cez smartfón alebo tablet je návykové. Streamovacie služby ako Deezer spravia z mobilného zariadenia nekonečnú zásobáreň dobrej hudby a možnosť meniť hlasitosť alebo pesničky priamo od jedálenského stola, prípadne večer z postele je (takmer) na nezaplatenie. Vďaka podpore aptX kodeku má bezdrôtový prenos veľmi dobrú kvalitu.

 

Hodnotenie

Neodnesiete si ich na pláž, pretože nemajú vstavanú batériu (a vzhľadom k citlivej konštrukcii by im pobyt v exteriéri neprospel). Ak sa nechystáte využívať bezdrôtový prenos tak si napríklad oproti starším “káblovým” T40 citeľne a nie veľmi zmysluplne priplatíte. Keď však Bluetooth a NFC hľadáte, umiestnite ich vedľa počítača a neočakávate že ozvučia párty pre 30 ľudí či dojmú k slzám na výročnom večierku miestnej hi-fi komunity, hanbu robiť nebudú – naopak, nebyť vyššej ceny, nebolo by veľmi nad čím mudrovať.

tabulka-hodnotenie-t50w

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti

CREATIVE BLACK logo

Graf ceny produktu Creative T50W poskytuje server Heureka.sk

© 2015 PCNews.sk