Logo
Vytlačiť túto stránku

Vyskúšali sme smart televízor Philips 55PFS7509

Vyskúšali sme smart televízor Philips 55PFS7509

Je veľký, pekný, má veľmi dobrý obraz, perfektný zvuk a trojstranovú funkciu Ambilight. Vyskúšali sme jeden z najzaujímavejších veľkých televízorov s cenovkou pod tisíc eur.

Plánujete si kúpiť nový veľký televízor a váš rozpočet sa pohybuje mierne pod hranicou tisíc eur? V tom prípade máte na výber z obrovského množstva modelov od rôznych výrobcov. Zorientovať sa medzi nimi je prakticky nemožné, keďže väčšina sa podobá ako vajce vajcu. My sme sa  pozreli na jeden zaujímavý model, ktorý ale vyniká vo viacerých smeroch.

Tenký a ľahký

Philips 55PFS7509 je typickým príkladom moderného televízora. Vyzerá veľmi pekne, okolo obrazovky má tenký rám a spolu so stojanom váži len 21 kíl. Keď si spomenieme koľko váži naša 5-ročná 37-palcová televízia, len neveriacky krútime hlavou. Zavesenie na stenu je preto bezproblémové, nemusíte investovať do predražených konzol určených pre ťažké modely.

Ak by ste chceli menšiu verziu tohto modelu, môžete si zakúpiť 42 a 47-palcové alternatívy. Vo všetkých dôležitých parametroch a funkciách sú rovnaké, rozdielom je len veľkosť a hmotnosť. V našich obchodoch narazíte najskôr na nami testovaný 55-palcový model, ktorého cena začína na rozumných 899 eur. Mesiac dozadu bola cena dokonca ešte nižšia, keď ho väčšina obchodov mala o 30 eur lacnejšie.

Samotný dizajn je podarený, bez zbytočne rušivých prvkov. Tlačidlá spolu s viacsmerovým joystickom sú na zadnej strane a popravde, toto ovládanie je skutočne len núdzovým riešením. V strede spodnej časti nájdete logo Philips a malú červenú diódu, ktorá vás informuje o pohotovostnom režime. Logo Philips je podsvietené bielym LED svetlom, ktorého intenzitu si môžete nastaviť vo viacerých krokoch.

front 7509

Obraz je vynikajúci

Philips je výrobcom, ktorý stál za rozšírením niektorých pôvodne netypických funkcií. Pamätáme si, ako sme pred desiatimi rokmi neveriacky pozerali na jeho prémiové modely s funkciou dopočítavania obrazu. Maximálne plynulý výsledok ale nevyhovoval každému, keďže obraz stratil na svoje filmovosti a pôsobil ako z televíznej inscenácie. Rokmi sa táto technológia našťastie zdokonalila a dnes ju nájdete pri každom lepšom televízore.

Nami testovaný model je podobnými technológiami doslova nabitý – má obrazovku s 800 Hz spracovaním obrazu, vie dopočítať medzisnímky obrazu, zvýši jeho rozlíšenie a automaticky upraví farby. Pri všetkých funkciách máte k dispozícii vlastné nastavenia, takže ak vám niečo nevyhovuje, jednoducho to vypnete. Tých niekoľko prednastavených režimov môžete pokojne ignorovať, sú skôr priemerné a určite odporúčame venovať hodinku času prvotnému nastaveniu – výsledok môže byť skutočne skvelý.

Samotný obraz je vynikajúci vo všetkých smeroch, pričom samozrejme tým myslíme kvalitu v danej triede. Ostrosť je perfektná a množstvo detailu hlavne pri Full HD obsahu skvelé. Na 4K obsah si chute nerobte, prípadne si poriadne priplaťte. Obrazovo a funkčne rovnaké modely so 4K rozlíšením sú stále drahé a tie lacné modely vyhrávajú len rozlíšením. Televízoru samozrejme nechýba senzor osvetlenia pre automatickú úpravu jasu, pohrať sa môžete aj s nastavením ovplyvňujúcim spotrebu. Mimochodom televízor má bežnú spotrebu necelých 50 wattov a je v energetickej triede A++. V pohotovostnom režime spotrebuje menej ako 0,3 wattu.

konektory

Parádny zvuk

Nájsť televízor so skutočne dobrým zvukom nie je také jednoduché ani v dnešnej dobe. Čoraz tenšie televízory majú problém s integrovaním výkonných reproduktorov a pri väčšine modelov sa vám dostane akurát tak plechového zvukového zážitku. Philips 55PFS7509 má dvojicu reproduktorov doplnenú o malý basový reproduktor na zadnej strane, čo dokopy poskytne mierne lepší ako priemerný zvukový zážitok.

V nezvyčajne širokej krabici ale okrem televízora nájdete aj pomerne veľký a ťažký subwoofer s hmotnosťou 3,7 kg. Ten je navyše bezdrôtový, takže si ho môžete umiestniť napríklad aj pod sedačku. V prípade väčšej vzdialenosti sa ale budete musieť pohrať s oneskorením zvuku, nakoľko pri štandardnej úprave vzniká nepatrná, no zároveň otravná ozvena. Pri správnom nastavení je dynamika zvuku vynikajúca, akčné filmy majú dostatok energie pri výbuchoch a hudbou dokážete vyplniť aj veľké miestnosti.

Výrobcu ale nechválime za to, že bezdrôtový vysielač treba pripojiť do USB portu. Televízor ich totiž má len dva a tak vám po pripojení externého pevného disku nezostane žiadny voľný USB vstup. Zapínanie a vypínanie subwooferu je plne automatické, o jeho prevádzke vás informuje len jedna dióda. Subwoofer si môžete v prípade potreby vypnúť, k dispozícii máte aj nastavenie úrovne jeho hlasitosti.

subwoofer

Ambilight a skvelý ovládač

Technológia Ambilight je veľmi návyková záležitosť. Osvetlenie okolia televízora opticky zväčšuje jeho veľkosť a hlavne pri pozeraní v noci je šetrnejšia k vašim očiam. Zážitok z pozerania filmov je vynikajúci, LED svetlá reagujú okamžite a ich intenzita je podobná samotnej obrazovke. V nami testovanom modeli je použitá verzia Ambilight s osvetlením troch strán, ľavej, pravej a hornej. K dispozícii je niekoľko nastavení vrátane intenzity a úplného vypnutia.

Chválime aj diaľkové ovládanie, ktoré síce mohlo byť trochu menšie, no je prehľadné a na jeho zadnej strane nájdete plnohodnotnú qwerty klávesnicu. V niektorých prípadoch ale nemusíte použiť kurzorové klávesy, keďže televízor reaguje aj na pohyb diaľkového ovládania. Táto milá drobnosť je ale nepoužiteľná z dôvodu extrémne pomalých reakcií televízora. Philips si za televízor nepýta práve málo peňazí a tak skutočne nechápeme, prečo sú jeho reakcie v niektorých prípadoch tak pomalé.

Klasický pohyb v menu nastavení je ešte akceptovateľný a s prižmúrením oboch očí sa dá prežiť, keďže televízor nastavujete len na začiatku. Bohužiaľ v iných prípadoch sa dočkáte aj niekoľkosekundových reakčných časov, napríklad pri zobrazení zoznamu kanálov. Na ten si počkáte približne tri sekundy, kedy vlastne neviete či ste tlačidlo stlačili, alebo nie. Navyše samotný pohyb v zozname kanálov je tiež pomalý a jediným riešením je naučiť sa umiestnenie kanálov naspamäť. V televízore je použitý dvojjadrový procesor, novšie 4K modely majú štvorjadrové verzie.

7509 do

Je to dobrá kúpa

Philips 55PFS7509 je veľmi dobrý televízor, ktorému sme dokázali odpustiť aj drobné nedostatky. Má totiž veľmi dobrý obraz, skvelé diaľkové ovládanie a Ambilight, bez ktorého si už televízor ani nevieme predstaviť. Cena 899 eur za 55-palcovú verziu nie je nastavená zle hlavne kvôli množstvu funkcií a veľmi dobrému zvuku. Ak by sa výrobcovi podarilo do budúcna optimalizovať firmvér, nemali by sme k televízoru žiadne výrazné pripomienky. Teda až na labilný stojan, ktorý televízor drží len silou vôle a v domácnosti s malými deťmi ich šanteniu dlho neodolá.

 

Philips 55PFS7509
CENA: 899 €
+-
Vynikajúci obrazPomalé reakcie
Bezdrôtový subwooferLabilný stojan
Ambilight
Nízka spotreba
Kvalita prevedenia90
Príslušenstvo a výbava95
Kvalita obrazu90
Zvuk90
Cena/výkon85
HODNOTENIE: 90/100
Veľmi dobrý televízor s veľkou uhlopriečkou a Full HD rozlíšením. Obraz je vynikajúci, zvuk vďaka bezdrôtovému subwooferu dynamický a Ambilight spríjemní večerné pozeranie.

tip silver

Graf ceny produktu Philips 55PFS7509 poskytuje server Heureka.sk
© 2015 PCNews.sk