Menu

Ako dlho by vám mala vydržať batéria v mobile?

  • Napísal(a)  Redakcia
  • Čítať 6021 krát
  • Tlač
  • E-mail

Aj pri tom najdokonalejšom zariadení čoskoro všetci čelia problému rýchleho vybitia batérie. Niektorí používatelia okamžite kontaktujú servisné strediská alebo obchody, pretože sa domnievajú, že problém spočíva v niektorých komponentoch, napríklad v samotnej batérii. Iní sa pokúsia vyriešiť problém inštaláciou rôznych firmvérov alebo skúsia zmeniť inštalovaný softvér.

My sa vám budeme snažiť pomôcť pochopiť, ako sa starať o váš nový mobil tak, aby sa jeho batéria nevybila. Pred prijatím akýchkoľvek krokov si najskôr položte tieto tri otázky:

  1. Koľko má zariadenie fungovať? Deň, dva, možno týždeň? Kedy od neho čakám viac?
  2. Ako často mobil používam? Každých päť minút alebo raz za deň?
  3. Aký je scenár jeho používania? Hrám sa alebo počúvam hudbu? Možno som neustále na sociálnych sieťach?

Odpovede na tieto jednoduché otázky vám pomôžu pochopiť situáciu, či sa niečo naozaj stalo s naším mobilom alebo tabletom, alebo je naopak problém niekde inde.

Koľko má mobilný telefón alebo tablet fungovať v systéme Android

Najprv musíte pochopiť, že doba prevádzky zariadenia závisí od veľkého množstva faktorov a nielen od kapacity batérie.  Toto sú najčastejšie faktory, ktoré ovplyvňujú spotrebu batérie:

Scenár použitia

Čím viac úloh nastavíte, tým rýchlejšie sa batéria vybije Ak hráte hry s vynikajúcou grafikou, pozeráte sa na videá, používate internet alebo GPS, ako aj nastavenie maximálneho jasu podsvietenia obrazovky - neočakávajte, že bude váš mobil alebo tablet neustále vykazovať stopercentné hodnoty akumulátora, zvyčajne v tomto režime používania s ním vydržte 3-5 hodín.

Technický stav zariadenia

Ak si kúpite nový mobilný telefón, batéria bude logicky v najlepšom stave a dlho vám vydrží. Všetko sa ale po čase mení a ostáva zastarané a ani tieto zariadenia nie sú výnimkou. Časom sa kapacita batérie znižuje a niektoré komponenty môžu zlyhať. Firmvér (operačný systém) môže tiež nahromadiť chyby, ktoré vedú k nestabilnej prevádzke prístroja, zablokovaniu, spomaleniu a rýchlemu vybitiu.

Kvalita a množstvo použitých aplikácií

Dnes je povolanie programátora viac populárne než kedykoľvek predtým. Sledujúc tieto úspechy, programátori napíšu a vytvoria tisíce programov a pridávajú ich do Obchodu Play alebo podobných verzií. Nie všetci používatelia však chápu, že kvalita písaných aplikácií môže byť odlišná, pretože nie každý, kto ich vytvoril, je skutočne odborník a často chce mať len prospech z iných ľudí.

Veľké množstvo aplikácií má nízku kvalitu výkonu alebo niektoré skryté funkcie, ktoré zrejme nebudú prínosom pre váš kvalitný Samsung.

Napríklad kód aplikácie môže byť s množstvom chýb, ktoré spôsobujú, že zariadenie pracuje neustále. V dôsledku toho bude procesor pracovať na vyšších frekvenciách a batéria bude spotrebovaná. Počet nainštalovaných aplikácií má teda tiež výrazný vplyv na prevádzkový čas mobilu.

Vonkajšie okolnosti

Nesmieme zabudnúť ani na tento faktor. Poveternostné podmienky, kedy napríklad pri nízkych teplotách, využiteľnosť kapacity batérie dramaticky klesá, za slnečného dňa by podsvietenie malo zasa pracovať pri vyššom jase, aby sa zlepšila čitateľnosť. Alebo kvalita práce služieb tretích strán, ako je úroveň prijímania, kvalita signálu Wi-Fi a správnosť synchronizácie údajov so servermi.

Ak si kúpite nové zariadenie alebo chcete predĺžiť životnosť toho aktuálneho, mali by ste si dať pozor na to, ktoré veci a ako často na ňom robíte a ako ho používate. Aj tu platí, že menej je niekedy viac.

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013