Logo
Vytlačiť túto stránku

Ako natočiť tie najlepšie zábery z výšky? S dronom to zvládnete aj vy

Ako natočiť tie najlepšie zábery z výšky? S dronom to zvládnete aj vy

Natočiť impozantné zábery z výšky už dnes dokáže takmer každý. Chýbať by vám nemala trocha šikovnosti a predovšetkým kvalitný dron s kamerou. Ako postupovať pri výbere drona a aké tipy a triky vám jeho ovládanie uľahčia?

Vytvorte si jedinečné spomienky

Zábery z výšky už nie sú výlučnou doménou hollywoodskej produkcie. Stále častejšie sa s nimi stretnete v realitnej branži alebo na športových akciách, skvelo fungujú aj ako promo videá firiem, ktoré sa tak odlíšia od konkurencie. Jedinečné spomienky na vašu svadbu alebo na surfovanie na vlnách oceánu si jednoducho vytvoríte aj vy – stačí si kúpiť kvalitný dron s kamerou.

dron1

Kľúčom k úspechu je príprava

Kedykoľvek je to len trochu možné, premyslite si chystaný záber dopredu. Hodiť sa vám môžu mapy a letecké snímky danej oblasti. Zároveň sa vždy snažte natáčanie naplánovať podľa predpovedi počasia – ako veľká oblačnosť, tak príliš ostré svetlo sa na kvalite záznamu negatívne prejavia. Ideálne je vychytať tzv. zlatú hodinku alebo čas po svitaní či pred svitaním, keď je svetlo mäkšie a má príjemnú farbu.

Náhradné batérie a špeciálne filtre

Poriadiť zábery, s ktorými budete spokojní, môže zabrať pár desiatok minút, ale tiež niekoľko hodín. Vo vašej výbave by preto nemala chýbať náhradná batéria. Dôležitá je aj kúpa kvalitnej pamäťovej karty, pri ktorej sa okrem kapacity zaujímajte o jej rýchlosť. Natáčanie vo vysokom rozlíšení, alebo dokonca s vyšším počtom snímok za sekundu totiž vyžaduje rýchle ukladanie. Voľte preto karty s rýchlosťou aspoň 60 MB/s.

Ako nastaviť dron pre čo najkvalitnejšie zábery?

Dosiahnutie správnej expozície samozrejme záleží na povahe scény aj vlastnostiach snímača. Napriek tomu je možné vypichnúť zopár všeobecných rád, ktorých je dobré sa pri natáčaní držať. Aby ste predišli šumu, voľte čo najnižšiu hodnotu ISO (ideálne 100 alebo 200). sýtejších, plnších a lepšie vykreslených farieb dosiahnete s použitím polarizačného alebo CPL filtra, ktorý zároveň zamedzí odleskom. Užitočným pomocníkom sú tiež ND filtre, ktoré obmedzujú prísun svetla do kamery dronu a bránia tak preexponovaniu snímky.

dron2

Tipy a triky

  • Efektívne zábery často poriadite aj na relatívne všednom mieste. Na zaujímavosti dodajú najrôznejšie kontrasty a prechody viditeľné len zvýšky a s patričným odstupom alebo križujúce sa cesty a rieky, striedajúce sa polia, lesy a lúky. Aj obyčajná dedinská krajina vyzerá z vtáčej perspektívy impozantne.
  • Z pomalého, pokojného letu získate plynulejšie zábery, ktoré môžete vždy zrýchliť v postprodukcii.
  • Aj z výšky niekoľkých málo metrov získate úchvatné zábery. Nie je nutné testovať limity vášho dronu vysoko v oblakoch.
  • Ak budete dron využívať pre vlastnú potrebu a zábavu, je jeho používanie celkom bez obmedzení. Dodržiavať by ste mali len niekoľko pravidiel, ako je lietanie vo vašom zornom poli, pravidlá bezpečného letu alebo nenarušenie súkromia cudzích osôb.

Ako vybrať dron s kamerou?

Pri výbere drona nezáleží ani tak na tom, či ste začiatočník alebo ostrieľaný profík. Väčšina modelov má intuitívne ovládanie, ktoré sa vám rýchlo vryje pod kožu. Omnoho dôležitejšie je vedieť, k čomu budete dron používať. V prípade drona s kamerou vás bude zaujímať tiež kvalita výsledných fotiek a videí. Ak chcete mať prehľad o tom, aké zábery s dronom robíte, siahnite po drone, ktorý disponuje kamerou s online prenosom. V reálnom čase tak na svojom mobile alebo tablete uvidíte, čo kamera natáča.

Zatúžili ste natočiť dychberúce zábery z vtáčej perspektívy? Široký výber dronov s kamerou nájdete aj na Heureka.cz, kde si jednotlivé modely môžete porovnávať alebo zoradiť podľa obľúbenosti. Zamerajte sa na dôležité parametre, ako je rozlíšenie videí, výdrž batérie alebo hmotnosť, ak s dronom plánujete cestovať. Nezabudnite si tiež prečítať recenzie ľudí, ktorí si dron kúpili pred vami.

Zdroj obrázku: Rocksweeper / Shutterstock.com

© 2015 PCNews.sk