Logo
Vytlačiť túto stránku

Čo by mal obsahovať kvalitný herný notebook?

Čo by mal obsahovať kvalitný herný notebook?

Vybrať si ten správny notebook nie je vôbec jednoduché. Na trhu existuje veľké množstvo značiek, ktoré majú nespočetný počet druhov a tried. Rozhodnúť sa pre kúpu toho správneho herného notebooku je o to ťažšie, nakoľko musí spĺňať určité kritéria. Aké sú dôležité kritéria, na ktoré pri kúpe treba prihliadať?

Displej

Prvým dôležitým kritériom je displej a jeho veľkosť a rozlíšenie. Dôležité je pritom zvážiť, či plánujete notebook využívať čisto na hranie alebo ho budete používať aj do školy či práce. Pri prvej situácií, kedy bude váš notebook prevažne doma na stole, sa oplatí investovať do väčšieho displeju a naopak, ak ho plánujete so sebou niekam brať, odporúčame zvoliť obrazovku menšej veľkosti. Na výber máte z 13 palcových notebookov, ktoré sú spratné a zároveň schopné herného výkonu až po notebooky so 17 palcami, ktoré sú jasnou voľbou a náhradou za domáci desktop, nakoľko jeho miesto bude prevažne na stole.

Pevný disk

Ideálny herný notebook by mal obsahovať ako SSD, tak aj HDD. SSD vám zabezpečí plynulé používanie základného programového vybavenia ako aj plynulý chod operačného systému Windows. SSD zároveň zvládne aj niekoľko náročných hier, kvôli čomu by bolo vhodné vyberať SSD s kapacitou okolo 250 GB, samozrejme aj tu platí čím vyššia kapacita, tým viac muziky. Pre všetky ostatné úkony vám postačí kvalitný HDD disk, ktorý má čo sa pomeru ceny a kapacity týka lepšie možnosti. Pri herných notebookoch je naozaj dôležité aby obsahoval obidva spomínané disky, nakoľko spolu vytvárajú symfóniu a z toho výkonu pri hrách spadnete na zadok! Preto v tomto smere určite nešetrite.

Výkonná grafická karta

Ideálna grafická karta je dedikovaná, inými slovami samostatná grafická karta, ktorá tvorí jednu z najdôležitejších funkcií notebooku. Dedikovaná grafická karta dokáže pracovať s vlastnou grafickou pamäťou, vďaka čomu dokáže lepšie spracovávať grafické náležitosti, čím šetrí pamäť RAM. Samozrejme aj tu platí, že čím väčšie úložisko grafickej karty, tým lepší grafický výkon. Ideálna by sa mala pohybovať od 4GB vyššie.

Procesor a pamäť RAM

Pri herných notebookoch je samozrejmosťou obzerať sa po procesoroch spoločnosti Intel, najmä na modelové série Core i5 a Core i7, ktoré sú špička na trhu. Okrem toho je dôležité zohľadniť aj triedu procesora, ktoré delíme na 3 kategórie. Ak názov obsahuje „U“ (napr. Intel Core i5 5257U), jedná sa procesory so zníženým výkonom a spotrebov, ktoré sa bežne používajú pri ultrabookoch. Ak názov obsahuje „M“ (napr. Intel Core i5 4210M), ide o štandardný procesor s plným výkonom a spotrebou. Ak názov obsahuje „Q“ (napr. Intel Core i7 6500Q), jedná sa o 4-jadrové procesory, vďaka ktorým všetko funguje v maximálnom výkone.

Operačná pamäť, čiže RAM, by mala byť minimálne 8G, v ideálnom prípade rovno 16GB. Dobrou správou je, že ak by vám táto kapacita v budúcnosti nestačila, môžete si ju hocikedy navýšiť, nakoľko sa jedna o jeden z prvkov, ktoré sa dajú ľahko upgradovať.

Či už hľadáte vhodný darček pre vášho známeho alebo herný notebook vyberáte pre seba, veríme, že vám tento článok pomohol a bol pre vás užitočný.

Najlepšie TOP herné notebooky nájdete na Rankito.sk

Zdroj obrázku: sezer66 / Shutterstock.com

© 2015 PCNews.sk