Logo
Vytlačiť túto stránku

Čo je to Touch ID ochrana a na čo je dobrá?

Čo je to Touch ID ochrana a na čo je dobrá?

Zabudnuté heslo dokáže znemožniť prístup na rôzne účty a každému z nás poriadne pokaziť deň. Preto prišli inovátori s nápadom funkcie Touch ID, ktorá dokáže celý proces značne zjednodušiť a zároveň zabezpečiť vysokú mieru ochrany pred nepovoleným odomknutím vášho zariadenia. 

Čo to je Touch ID?

Touch ID je funkcia, ktorá umožňuje namiesto hesla používať na identifikáciu odtlačok prsta. Senzor zariadenia rýchlo načíta váš odtlačok a automaticky ho odomkne. Okrem smart telefónov, iPhonu či iPadu, podporujú túto dokonale premyslenú technológiu aj notebooky ako je MacBook Air alebo MacBook Pro.

Ako to funguje?

Senzor na zariadení nasníma obrázky aj úplne malých častí odtlačku prsta s vysokým rozlíšením, a to aj zo subepidermálnych vrstiev pokožky.

Funkcia Touch ID potom inteligentne analyzuje tieto informácie s dôrazom na detail a presnosť. Zmapuje aj tie detaily, ktoré sú menšie ako vidí ľudské oko, a dokonca skontroluje aj drobné odchýlky spôsobené pórmi a štruktúrami hrán. Po načítaní odtlačkov prstov vytvorí matematickú reprezentáciu vášho odtlačku prsta a porovná ho s vašimi zaregistrovanými údajmi o odtlačkoch prstov, aby zistila zhodu a odomkla vaše zariadenie.

Je možné Touch ID oklamať?

Pravdepodobnosť, že sa to stane, je 1 : 50 000. Pre porovnanie, pravdepodobnosť uhádnutia typického štvormiestneho prístupového kódu je 1 : 10 000. Niektoré PIN či heslá, napríklad „1234“, je ľahšie uhádnuť, avšak, neexistuje nič také ako ľahko uhádnuteľný vzor odtlačkov prstov.

Touch ID neukladá žiadne obrázky vášho odtlačku prsta a spolieha sa iba na matematické znázornenie. Z týchto uložených údajov nie je možné, aby niekto spätne analyzoval váš skutočný obrázok odtlačku prsta.

4 hlavné benefity funkcie Touch ID: 

  1. Poskytuje bezpečnosť - bezpečnosť je hnacou silou, ktorá stojí za vynálezom technológie Touch ID.
  2. Pohodlná na rýchle odomknutie - táto pokročilá funkcia zaisťuje bezproblémový používateľský zážitok. Užívatelia si zvyknú na jej pohodlie a rýchlosť v krátkom č
  3. Nemusíte si pamätať zložité heslá - pretože v dnešnej dobe sú všade potrebné heslá, je čoraz ťažšie si ich všetky pamätať. Touch ID ovládate iba dotykom, čo sa nedá zabudnúť.
  4. Funkcia Touch ID chráni nielen telefóny, ale nájdete ju aj v notebookoch, čím dokážete mať svoje zariadenie chránené dostatočne a zároveň ho odomknete úplne jednoducho.

Nemyslíte, že je to skvelé riešenie?

Zdroj obrázku: {NicoElNino} / Shutterstock.com

© 2015 PCNews.sk