Menu

Google oznamuje akvizíciu spoločnosti Motorola

  • Napísal(a)  Redakcia
  • Čítať 2166 krát
  • Tlač
  • E-mail

Spoločnosti Google Inc. a Motorola Mobility Holdings, Inc. dnes oznámili fúziu, ktorá umožní ďalší dynamický rozvoj platformy Android, zvýši jej konkurencieschopnosť a poskytne užívateľom nové možnosti.

Spoločnosti Google Inc. (NASDAQ: GOOG) a Motorola Mobility Holdings, Inc. (NYSE: MMI) dnes definitívne oznámili, že sa dohodli na akvizícii, pri ktorej Google získa Motorola Mobility za 40 dolárov na akciu, teda celkovo za 12,5 miliardy dolárov, čo je o 63% viac ako záverečný kurz akcií Motorola Mobility v piatok 12. augusta 2011. Transakcia bola jednohlasne schválená predstavenstvami obidvoch firiem.

Akvizície spoločnosti Motorola Mobility, ktorá je partnerom Androidu, Googlu umožní rozšíriť možnosti ekosystému Android a podporí konkurencieschopnosť v oblasti mobilnom odvetví. Motorola Mobility naďalej zostane držiteľom licencie na Android a Android zostane otvorenou platformou. Google bude riadiť spoločnosť Motorola Mobility ako oddelenú firmu.

Larry Page, CEO spoločnosti Google vyhlásil: „Spoločnosť Motorola Mobility je veľkým fanúšikom Androidu a vďaka tomu sú tieto spoločnosti prirodzene prepojené. Spoločne chceme vytvoriť výborné možnosti pre užívateľov. Celý ekosystém Android sa tak výrazne zdokonalí. Ťažiť z toho budú užívatelia, partneri aj vývojári. Teším sa na to, že privítame Motorolu v našej Google rodine.

Sanjay Jha, CEO spoločnosti Motorola Mobility uviedol: „ Táto transakcia má pre akcionárov Motorola Mobility zásadnú hodnotu a prinesie nové možnosti našim zamestnancom, zákazníkom a partnerom po celom svete. S Googlom nás spája veľmi produktívna spolupráca na rozvíjaní platformy Android. Teraz sa budeme môcť zamerať na vývoj ešte inovatívnejších a lepších mobilných riešení, či už pre mobilné zariadenia alebo portfólia na používanie v domácnosti (home business).“

Andy Rubin, Senior Viceprezident mobilnej divízie v Google, povedal: „Očakávame, že vďaka tomuto spojeniu budeme môcť významne zdokonaliť ekosystém Androidu. Avšak naše vízie a význam Androidu sa nemenia. Android naďalej zostáva otvorenou platformou s živou open source komunitou. V spolupráci na Androide budeme aj naďalej pokračovať s našimi partnermi, aby sme aj v budúcnosti vyvíjali a distribuovali inovatívne prístroje s riešeníami založenými na platforme Android.“

Transakcia musí teraz prejsť štandardnými schvaľovacími procesmi, ku ktorým patrí aj vyjadrenie súhlasov zo strany príslušných orgánov USA, EÚ a ďalších jurisdikcií. Takisto potrebné je aj schválenie akcionármi spoločnosti Motorola Mobility. Očakáva sa, že transakcia by mala byť definitívne uzatvorená na konci roka 2011 alebo začiatkom roka 2012.

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013