Logo
Vytlačiť túto stránku

Google oznamuje akvizíciu spoločnosti Motorola

Spoločnosti Google Inc. a Motorola Mobility Holdings, Inc. dnes oznámili fúziu, ktorá umožní ďalší dynamický rozvoj platformy Android, zvýši jej konkurencieschopnosť a poskytne užívateľom nové možnosti.

Spoločnosti Google Inc. (NASDAQ: GOOG) a Motorola Mobility Holdings, Inc. (NYSE: MMI) dnes definitívne oznámili, že sa dohodli na akvizícii, pri ktorej Google získa Motorola Mobility za 40 dolárov na akciu, teda celkovo za 12,5 miliardy dolárov, čo je o 63% viac ako záverečný kurz akcií Motorola Mobility v piatok 12. augusta 2011. Transakcia bola jednohlasne schválená predstavenstvami obidvoch firiem.

Akvizície spoločnosti Motorola Mobility, ktorá je partnerom Androidu, Googlu umožní rozšíriť možnosti ekosystému Android a podporí konkurencieschopnosť v oblasti mobilnom odvetví. Motorola Mobility naďalej zostane držiteľom licencie na Android a Android zostane otvorenou platformou. Google bude riadiť spoločnosť Motorola Mobility ako oddelenú firmu.

Larry Page, CEO spoločnosti Google vyhlásil: „Spoločnosť Motorola Mobility je veľkým fanúšikom Androidu a vďaka tomu sú tieto spoločnosti prirodzene prepojené. Spoločne chceme vytvoriť výborné možnosti pre užívateľov. Celý ekosystém Android sa tak výrazne zdokonalí. Ťažiť z toho budú užívatelia, partneri aj vývojári. Teším sa na to, že privítame Motorolu v našej Google rodine.

Sanjay Jha, CEO spoločnosti Motorola Mobility uviedol: „ Táto transakcia má pre akcionárov Motorola Mobility zásadnú hodnotu a prinesie nové možnosti našim zamestnancom, zákazníkom a partnerom po celom svete. S Googlom nás spája veľmi produktívna spolupráca na rozvíjaní platformy Android. Teraz sa budeme môcť zamerať na vývoj ešte inovatívnejších a lepších mobilných riešení, či už pre mobilné zariadenia alebo portfólia na používanie v domácnosti (home business).“

Andy Rubin, Senior Viceprezident mobilnej divízie v Google, povedal: „Očakávame, že vďaka tomuto spojeniu budeme môcť významne zdokonaliť ekosystém Androidu. Avšak naše vízie a význam Androidu sa nemenia. Android naďalej zostáva otvorenou platformou s živou open source komunitou. V spolupráci na Androide budeme aj naďalej pokračovať s našimi partnermi, aby sme aj v budúcnosti vyvíjali a distribuovali inovatívne prístroje s riešeníami založenými na platforme Android.“

Transakcia musí teraz prejsť štandardnými schvaľovacími procesmi, ku ktorým patrí aj vyjadrenie súhlasov zo strany príslušných orgánov USA, EÚ a ďalších jurisdikcií. Takisto potrebné je aj schválenie akcionármi spoločnosti Motorola Mobility. Očakáva sa, že transakcia by mala byť definitívne uzatvorená na konci roka 2011 alebo začiatkom roka 2012.

© 2015 PCNews.sk