Menu

Je lepšia klasická alebo elektrická zubná kefka?

  • Napísal(a)  Redakcia
  • Čítať 1715 krát
  • Tlač
  • E-mail

Pre zdravé zuby je najdôležitejšia dennodenná starostlivosť. Otázkou však je, čím a ako si umývať zuby. Zubná pasta je síce dôležitá, kľúčová je ale správna technika čistenia a samozrejme dobrá zubná kefka.

Postačí vám klasická, alebo sa oplatí investovať do elektrickej?

Klasická zubná kefka

Klasická zubná kefka je cenovo dostupná, kúpite ju v drogérii, supermarkete, lekárni aj na pumpe. Keďže je malá a nepotrebuje nabíjanie, môžete s ňou bez problémov cestovať kamkoľvek. Pri manuálnom čistení môžete lepšie kontrolovať tlak na kefku, musíte mať ale zvládnutú správnu techniku čistenia.

Vyhnúť by ste mali kefkám s príliš tvrdým štetinami, ktorými si môžete poškodiť sklovinu aj podráždiť ďasná. Skvelým doplnkom k nej bude aj profesionálnejšia medzizubná kefka, ktorá sa dostane na miesta, na ktoré je bežná kefka „prikrátka“.

Elektrická zubná kefka

Elektrická zubná kefka by mala dôkladnejšie odstraňovať povlak zo zubov pri menšej námahe. Väčšina z nich má časovač, takže budete presne vedieť, ako dlho by ste si mali zuby čistiť. K nevýhodám elektrickej zubnej kefky patrí riziko poškodenia skloviny. To ale hrozí iba v prípade, že na kefku vyvíjate príliš veľký tlak alebo si zuby čistíte pridlho.

Pokročilejšie modely majú systém kontroly tlaku, ktorý príliš vysoký tlak signalizuje. Okrem toho majú tieto kefky aj rôzne nastavenia, napríklad pre citlivé ďasná, bielenie zubov alebo čistenia jazyka. Aká zubná pasta bude použitá je iba na vás.

Rotačná alebo sonická?

Elektrické zubné kefky sa delia na dva typy - rotačná a sonická. Rotačná kefka má okrúhly tvar a zuby čistí pomocou rýchleho rotačného pohybu. Sonická má oválny tvar a pri čistení štetiny kmitajú hore a dole.

Sonické kefky tak tvarom aj pohybom pri čistení pripomínajú klasické kefky, čistenie zubov je ale jednoduchšie a efektívnejšie. Rotačná kefka v podstate čistí každý zub samostatne, takže sa musíte povenovať všetkým zubom zo všetkých strán.

Vyberajte správne a vaše zuby budú zdravé a krásne.

Zdroj obrázka: Olha Kozachenko / Shutterstock.com

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013