Logo
Vytlačiť túto stránku

Jednoduchý postup, ako predĺžite životnosť vašej tlačiarne

Jednoduchý postup, ako predĺžite životnosť vašej tlačiarne

Či už dávate prednosť atramentovým alebo laserovým tlačiarňam, aby bola dosiahnutá ich maximálna a dlhodobá životnosť, treba sa o tieto zariadenia dobre starať. A pomocou nasledujúcich tipov môžete tento cieľ dosiahnuť bez najmenších problémov a ušetriť si pritom veľa peňazí i času. Ako na to?

 

Dodržiavajte bežnú údržbu

Prvý krok je veľmi jednoduchý: prečítajte si príručku tlačiarne a postupujte podľa odporúčaného postupu čistenia. Správne čistenie tlačiarne vždy začína zvonku. Odstráňte nahromadené nečistoty na vonkajšej strane a priehradke na papier, napríklad vlhkou handričkou, ktorá nepúšťa vlákna. Pred otvorením tlačiarne sa uistite, že je tlačiareň vypnutá a odpojená zo siete, aby ste zároveň nepoškodili citlivé senzory dôležitých tonerov Samsung.

Na čistenie vnútrajška je najlepšie použiť šikovný vysávač. Naopak, na čistenie tlačiarní nie sú vhodné moderné plechovky so stlačeným vzduchom, ktoré zatlačia nečistoty ešte hlbšie do filigránového vnútra a môžu tak spôsobiť poškodenie.

Ako ďalší krok by ste mali povoliť proces automatického čistenia tlačiarne na čistenie tlačových trysiek, disponuje ním každé zariadenie. Ak tlačiareň používate len zriedka, môže sa stať, že tlačová hlava už ani po automatickom čistení nepodáva atraktívny tlačový obraz.

Ani v tomto prípade nie je všetko stratené, možno treba kúpiť len nový toner Samsung M2070W. Potom vezmite handričku, ktorá nepúšťa vlákna, s trochou destilovanej vody a jemne ručne vyčistite tlačovú hlavu. Nepoužívajte normálnu vodu z vodovodu, pretože vápno, ktoré obsahuje, môže časom trysky ešte viac upchať.

Nepodceňujte aktualizáciu softvéru tlačiarne

Softvér tlačiarne je často zanedbávaný a nie je vždy aktuálny. Výrobcovia ako Canon alebo Hewlett-Packard neustále vydávajú nový softvér ovládačov pre svoje produkty, aby zlepšili výkon a odstránili všetky bezpečnostné medzery. Tlačiareň so zastaraným softvérom môže predstavovať nielen horšie funkcie, ale aj bezpečnostné riziko!

Nepreťažujte tlačiareň

Jednou z najčastejších príčin zlyhania tlačiarne je neustále preťaženie. Mnoho používateľov prehliada skutočnosť, že ich tlačiareň nie je určená na veľké množstvo tlačových úloh. Mesačný objem tlače (mesačný pracovný cyklus) vašej tlačiarne je maximálny objem tlače odporúčaný výrobcom, ktorý tlačiareň dokáže spracovať bez poškodenia. Tak sa ho snažte dodržiavať a neprekračovať. Lacné modely majú výrazne nižší mesačný objem tlače (napr. 20 000 strán), kvalitné modely bez problémov zvládnu až 100 000 strán mesačne.

Takže aj správny výber pri kúpe je dobré riešenie ako predísť predčasnému opotrebovaniu a znehodnoteniu tohto stále dôležitého zariadenia na tlač.

Zdroj obrázka: eremeevdv/Shutterstock.com

© 2015 PCNews.sk