Menu

Máte pomalý počítač? Takto ho môžete zrýchliť

  • Napísal(a)  Redakcia
  • Čítať 3762 krát
  • Tlač
  • E-mail

Nie každý z nás ma nový notebook, alebo počítač s tým najvýkonnejším hardwarom a v mnohých prípadoch kupovať nový počítač nedáva zmysel. Napríklad v prípadoch, kedy ho využívate len za účelom sledovania seriálov, filmov, či na napísanie nejakého krátkeho textového dokumentu. A práve preto sme si pre vás prichystali niekoľko tipov, ako pomalý počítač zrýchliť.

1.      Vypnite programy štartujúce pri spúšťaní počítača

Prvým, často aj najlepším riešením je vypnutie si automatického spúšťania programov pri štarte Vášho Windowsu. Môžete tak spraviť cez Správcu úloh. Stlačte klávesovú skratku Ctrl + Shift + Esc, otvoríte tak správcu úloh a kliknite na možnosť „Spustenie“. Tu nájdete zoznam aplikácií, ktoré sa automaticky spúšťajú pri štarte počítača. Teraz vyberte nepotrebné aplikácie, ktoré nevyužívate a vypnite ich (ak neviete, či aplikácia je potrebná, kliknite na ňu pravou myškou a zvoľte „Vyhľadať online“, aby ste zistili či sa jedná o potrebnú alebo nepotrebnú funkciu).

2.      Čistenie disku

Ďalším tipom je čistenie disku. Otvorte si Prieskumníka, kliknite na Tento počítač a potom vyberte disk, ktorý chcete vyčistiť. Na ikonu disku kliknite pravým tlačidlom, z kontextového menu vyberte možnosť Vlastnosti. V novootvorenom dialógovom okne na záložke Všeobecné nájdite tlačidlo Čistenie disku. Kliknite naň. Následne prebehne analýza disku, po ktorej vám Windows dá možnosti, ktoré súbory si chcete ponechať a ktoré odstrániť. Mimochodom, vyčistenie úložného priestoru častokrát pomôže aj v prípade Android smartfónov, ktoré potom bežia svižnejšie.

ccleaner

3.      Nepotrebné rozšírenia

Mnohí z nás spomalenie počítača cítia hlavne pri prehliadaní internetu. Problémom nemusí byť ani tak nedostatočný výkon, ale príliš veľa nainštalovaných rozšírení, ktoré môžu spomaľovať chod nie len prehliadača, ale aj samotného systému. V závislosti od prehliadača vyhľadajte jeho nastavenia a hľdajte položku Rozšírenia. Podľa potreby z prehliadača odstráňte nepotrebné rozšírenia.

4.      Vyskúšajte externý software

V prípade, ak ste nepocítili výrazný rozdiel po aplikovaní vyššie uvedených tipov, vyskúšajte externý software, ktorý vie v mnohých prípadoch pomôcť. Jedným z našich tipov je CCleaner, ktorý v podstate celú „špinavú“ prácu spraví za vás. Ak vás zaujíma aj tento spôsob, tak stiahnuť CCleaner a zrýchliť počítač môžete napríklad zo stránok downloadwik.com. Mimochodom, aplikáciu nájdete aj v obchode Google Play pre váš Android smartfón.

ssd intel

V každom prípade, jedným z najlepších riešení ako viditeľne zrýchliť počítač vo všeobecnosti je kúpa nového SSD disku, s výrazne lepšími hodnotami rýchlosti čítania i zápisu a podstatne kratšími prístupovými časmi ako je to v prípade HDD disku. Vďaka tomu dokáže rýchlejšie pracovať s dátami. Už čoskoro prinesieme aj zopár tipov na to, ako zrýchliť smartfón. Nezabudnite teda čítať náš portál aj naďalej.

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013