Menu

Môže atramentový cartridge expirovať?

  • Napísal(a)  Redakcia
  • Čítať 3583 krát
  • Tlač
  • E-mail

Nič nie je večné, ani náplne do tlačiarní nie. Vedeli ste, že aj atramentové cartridge majú dátum spotreby? Dokedy ich teda treba spotrebovať a ako by ste ich mali skladovať, aby vám vydržali dlhšie?

Dokedy treba kazety spotrebovať

Súčasťou atramentových náplní do tlačiarní býva aj dátum spotreby, teda odhadovaná životnosť kazety v uzavretom obale. Tá je pre originálne atramentové cartridge zhruba 24 mesiacov, v prípade kompatibilných to býva ešte o 12 mesiacov viac. Po čase sa totiž atrament vo vnútri kazety usuší a usadí, čo môže viesť až k upchatiu a poškodeniu tlačiarne.

Ako predchádzať upchatiu

Aby ste sa vyhli upchatiu vášho zariadenia, odporúčame udržovať cartridge aktívny tým, že budete tlačiť aspoň pár stránok raz za niekoľko týždňov. Podobne to platí aj pre tonery – ich náplň má však plastickú povahu a teda nevyschne tak, ako náplň atramentových kaziet. Znehodnotiť sa však môžu vnútorné časti tonerovej kazety.

Ako a kde skladovať

Dátum expirácie atramentových kaziet sa spravidla nachádza na ich bočnej strane, prípadne na boku krabičky (obalu). S expiráciou tlačiarenských náplní to ale je podobné ako s expiráciou potravín – aj tu záleží na spôsobe uskladnenia, teplote skladovacieho prostredia či stave ochranného obalu.

Ako skladovať: Atramentové cartridge Epson, ako aj všetky ostatné náplne, je potrebné skladovať vo vzpriamenej polohe. Ak je kazeta uložená na boku alebo opačne, atrament vo vnútri kazety sa neprirodzene preleje na danú stranu a neskôr môže spôsobovať problémy pri tlači.

Kde skladovať: Odporúča sa skladovanie na tmavom, suchom mieste pri izbovej teplote. Ak je náplň vystavená extrémnym teplotám, nebude pracovať dobre a môže sa stať nepoužiteľnou.

 

Čo ak je cartridge po expirácii

Ak bol cartridge skladovaný správne, mal by sa dať použiť aj po dátume jeho expirácie. Čas nie je obmedzený, väčšina náplní však je navrhnutá tak, aby sa dala použiť ešte dva roky po dátume spotreby. Vždy však existuje reálna šanca, že expirovaná náplň môže upchať tlačovú hlavu. Zvážte preto, či do tohto rizika ísť alebo nie.

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013