Logo
Vytlačiť túto stránku

PC alebo notebook? Ako nájsť zariadenie, ktoré vám poslúži na všetky účely

PC alebo notebook? Ako nájsť zariadenie, ktoré vám poslúži na všetky účely

Nutnosť vykonávať rôzne činnosti digitálnou formou znamená, že dnes na všetko potrebujeme špeciálne zariadenie. V mnohých smeroch je to mobil, najčastejšia forma digitalizácie sa však uskutočňuje prostredníctvom výkonného počítača, pretože disponuje oveľa lepšou a kvalitnejšou výbavou. Na päty však tomuto zariadeniu s úspechom „šliape“ aj kompaktnejší notebook, ktorý využijete nielen na cestách.

Ako si teda nájsť medzi týmito modelmi zariadenie, ktoré vám poslúži na vykonávanie vašej práce najlepšie? Kúpite si radšej PC alebo notebook? Ak stojíte pred touto otázkou, náš sprievodca vám pomôže, pretože sa v ňom dozviete všetko o silných a slabých stránkach jednotlivých zariadení a o tom, ktorý typ sa na aký účel najlepšie hodí.

 

Aké sú hlavné rozdiely?

Možno ich máte dávno v malíčku. Opakovanie je ale matka múdrosti. Notebook a stolný počítač sa od seba výrazne líšia: Notebook je zariadenie typu všetko v jednom, t. j. má klávesnicu, trackpad, pripojenia, monitor a ďalšie komponenty integrované priamo do jedného obalu.

Na druhej strane PC pozostáva iba z počítača, ktorý je v závislosti od dizajnu známy aj ako „veža“, v ktorej sú nainštalované časti ako procesor, hlavná pamäť a pevný disk. Okrem toho však potrebujete monitor, klávesnicu a myš, aby ste mohli s počítačom pracovať či hrať sa.

Aj keď sa počítače v priebehu rokov často výrazne zmenšili, ich primárnym účelom je trvalé umiestnenie na pevnom mieste. Na druhej strane si notebook môžete jednoducho vziať so sebou kamkoľvek pôjdete, aby ste mohli pracovať flexibilne.

 

Čo je lacnejšie: notebook alebo PC?

PC aj notebook zoženiete dnes už za pár stoviek eur. Stále však platí, že notebooky s porovnateľným výkonom a výbavou sú predsa len drahšie. Technológia je tu umiestnená v oveľa menšom priestore a je preto náročná na výmenu či rozšírenie. Niekedy je možné rozšíriť pamäť RAM a SSD, ale zvyčajne žiadne ďalšie komponenty.

Ak by ste chceli vlastniť výkonný notebook, ktorý si poradí napríklad so súčasnými hrami, musíte počítať s cenou minimálne 1 000 eur, prípadne si môžete cenu ponížiť výberom rovnako výkonného repasovaného notebooku.

 

Aké vlastnosti a výhody hovoria v prospech počítačov?

Pokiaľ ide o vysoký výkon a atraktívny pomer ceny a výkonu, počítač má navrch. Za svoje peniaze dostanete viac a počítač je odolnejší voči budúcnosti, a teda aj udržateľnejší, pretože komponenty ako procesor, hlavná pamäť a grafická karta si môžete vymeniť sami. Najmä pre hráčov je kvalitný herný počítač stále prvou voľbou, aj keď sa moderné herné notebooky v posledných rokoch výrazne vyladili.

Ak chcete mať počítač a obrazovku spojené v jednom zariadení, môžete použiť zariadenie typu všetko v jednom. Nemusíte obchádzať objemný počítač, namiesto toho máte na stole iba obrazovku, v ktorej sú integrované všetky komponenty. All-in-one počítače však nie sú také jednoduché na upgrade a preto sú na hranie vhodné len obmedzene, ale o to viac ako klasický kancelársky počítač.

Aj cenu klasického stolného počítača si môžete ponížiť výberom rovnako kvalitného repasovaného počítača, v ktorom sa nahradili všetky dôležité diely novými, takže známky používania a veku sú viditeľné len na pohľad.

Notebooky sú o niečo vhodnejšie pre začiatočníkov. Jednoducho ho zapnete a hneď začínate používať, pretože všetky komponenty sú vstavané. Naproti tomu k stolnému PC musíte ešte pripojiť monitor, klávesnicu, myš a prípadne webkamery a ďalšie zariadenia. Aj keď to nie je žiadna raketová veda, pre neskúsených jednotlivcov to môže predstavovať výzvy. Prekážky vstupu s notebookom sú nižšie.

 

Čo spotrebuje viac elektriny: PC alebo notebook?

V týchto časoch zohráva pri výbere zariadenia čoraz dôležitejšiu úlohu faktor energetickej účinnosti. Prenosné počítače – notebooky tu majú výhodu: komponenty sú menšie a nie také výkonné, čo má pozitívny vplyv na spotrebu energie. Stolné počítače sú výrazne energeticky náročnejšie, pretože na jednej strane majú nainštalované výkonnejšie komponenty a na druhej strane ovládajú aj externé zariadenia, ako napríklad monitor.

Notebooky majú často spotrebu 15 wattov, počítače naopak okolo 60 wattov - so špičkovými procesormi a výkonnými grafickými kartami aj ďaleko viac. Notebooky navyše bodujú integrovanou batériou, takže sa nemusíte báť, že prídete o neuloženú prácu ani pri výpadku prúdu alebo krátkodobých výkyvoch prúdu. Batéria notebooku sa v tomto prípade okamžite naštartuje a zabezpečí neprerušovaný prísun energie.

Počítače majú väčšiu výhodu z hľadiska životnosti. Závisí ale od jeho využitia a údržby. Vyberajte si preto správne a s ohľadom na vaše potreby a určite vám bude toto, aj repasované zariadenie, slúžiť veľmi dlho a dobre.

Zdroj obrázka: allstars/Shutterstock.com

© 2015 PCNews.sk