Menu

Profesionálny kamerový systém: Nie vždy si stačí zariadenie len kúpiť

  • Napísal(a)  Redakcia
  • Čítať 962 krát
  • Tlač
  • E-mail

Výskyt kriminality je aj v našej krajine pomerne častý, preto sa snažíme svoj život i majetok  adekvátne chrániť. Aj neustále sa zvyšujúce ceny prispievajú k tomu, že nám na ochrane nadobudnutých vecí záleží. Vyhľadávanie spoľahlivého bezpečnostného systému je preto predmetom nášho obrovského záujmu. Kamerové systémy toto hľadanie uľahčujú, no ich kúpou sa naše starosti nekončia, pretože pri používaní kamier treba myslieť na ochranu osobných údajov.

Čo presne to znamená a kedy a na čo by ste si mali dávať pri monitorovaní priestoru a okolia kamerou pozor?

 

Závisí od použitia v konkrétnom priestore

Ak sa rozhodnete ochrániť svoj domov špeciálnym kamerovým systémom z Košíc, ktorý sa môže pochváliť špeciálnymi funkciami a senzormi, vhodnosť použitia, bez toho, aby ste porušovali zákon, je daná konkrétnym priestorom.

Aj pri zabezpečení rodinného domu kamerovým systémom je nutné dbať na ochranu súkromia ľudí, ktorí ním môžu byť zachytení a nie sú rodinnými príslušníkmi. Predmetom snímania by nemal byť verejný objekt ani osoby, ktoré sa na ňom aktuálne nachádzajú.

Záznam z kamerového systému je nutné po 14 dňoch odstrániť. Prístup k snímaným dátam by nemali mať druhé osoby, okrem orgánov činných v trestnom konaní. Dôležité tiež je, upozorniť okolie, že je objekt kamerovým systémom snímaný.

Podobne to platí aj pre bytové domy, kde sa nielen v spoločných priestoroch dobre uchytí aj spoľahlivá požiarna signalizácia. V prípade monitorovania kamerovým systémom v bytových priestoroch platí, že umiestnenie zariadenia v objekte je možné len po schválení nadpolovičnou väčšinou majiteľov bytov.

Prístup k záznamom by mala mať ideálne správa a nie iné osoby. Záznam sa uchováva po dobu dvoch týždňov a rovnako treba ľudí na monitorovanie priestoru kamerou upozorniť.

Ani verejné budovy alebo prostredie v práci by nemalo mať pri monitorovaní kamerami výnimky. Treba na tento skutok okolie vždy upozorniť.

 

Dajte si pozor na legislatívu

Ak sa rozhodnete pre vybavenie svojho domu, bytu, spoločných priestorov alebo verejného priestranstva pre monitorovanie kamerou, mali by ste tiež vedieť, že táto činnosť podlieha legislatíve, do ktorej spadá:

  • Zákonník práce č. 311/2001 Z. z;
  • Zákon č. 122/2013 Z. z o ochrane osobných údajov;
  • a Občiansky zákonník č. 40/1964 Zb..

Samozrejme, všetko, čo sme si spomenuli, závisí aj od toho, kto priestor monitoruje. V prípade verejných služieb a infraštruktúr je veľa vecí inak. Pri ochrane súkromného majetku by ste si mali s týmito informáciami vystačiť.

Zdroj obrázka: REDPIXEL.PL/Shutterstock.com

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013