Menu

Šikovný teplomer patrí do všetkých domácností

  • Napísal(a)  Redakcia
  • Čítať 826 krát
  • Tlač
  • E-mail

Občas sa to pritrafí každému. Aj horúčka dokáže byť poriadne náročná, preto je dobré byť na takéto nepríjemné situácie dobre pripravený. Či už ide o detský, alebo klasický typ, kvalitných teplomerov nie je nikdy dosť. 

Od každého niečo

Kedysi fungovali ako pomocníci pri ťažkých chrípkach a virózach, avšak, dnes majú priamo nespočetné možnosti využitia. Či už ide o teplotu izby, alebo plodné dni, najmodernejší teplomer zvládne mnohé. Jediné, čo sa za posledné roky viac-menej nezmenilo, je spôsob použitia. Ide o teplomer:

  • kontaktný,
  • bezkontaktný.

Ortuťový teplomer pozná zrejme každý z vás. Ide o tradičný kúsok, ktorý by ste dodnes našli v lekárničke každej babky. Sú osvedčenou a spoľahlivou klasikou, no už sa však viac nevyrábajú. Známe svojou presnosťou, vďaka ktorej ich odporúčala väčšina doktorov a lekárnikov. Bolo však nutné s nimi narábať opatrne, a to hlavne kvôli ortuti vo vnútri. Preto ak ešte nejaký doma máte, skladujte ho v dostatočnej vzdialenosti od detí, najlepšie niekde v tej najvyššej skrinke.

Nové technológie

Škála druhov a typov teplomerov sa stále rozrastá a na trhu sa objavujú nové typy, ako napríklad bazálny teplomer. Neviete, čo to vlastne je? Ide o skvelého pomocníka pre každú ženu, ktorá sa snaží otehotnieť. Jeho úlohou je totiž zistiť, kedy má žena plodné dni. Funguje na princípe Wi-Fi a Bluetooth pripojenia – vďaka tomu sa teplomer synchronizuje s vaším telefónom, kde sa vám budú postupne vytvárať grafy alebo špeciálne analýzy. 

Rýchlosti sa líšia

Či už ide o bezkontaktný alebo kontaktný typ, každý z nich funguje inak. Kontaktný teplomer sa používa klasicky v podpazuší a výsledok sa dozviete v priebehu niekoľkých minút, pričom bezkontaktný môžete priložiť na spánok, ucho alebo čelo.

Jeho jedinečnou výhodou je rozhodne rýchlosť, výsledok s presnou hodnotou vidíte už za 0,5 — 3 sekundy.

Zdroj obrázka: aprilante / Shutterstock.com

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013