Logo
Vytlačiť túto stránku

Šikovný teplomer patrí do všetkých domácností

Šikovný teplomer patrí do všetkých domácností

Občas sa to pritrafí každému. Aj horúčka dokáže byť poriadne náročná, preto je dobré byť na takéto nepríjemné situácie dobre pripravený. Či už ide o detský, alebo klasický typ, kvalitných teplomerov nie je nikdy dosť. 

Od každého niečo

Kedysi fungovali ako pomocníci pri ťažkých chrípkach a virózach, avšak, dnes majú priamo nespočetné možnosti využitia. Či už ide o teplotu izby, alebo plodné dni, najmodernejší teplomer zvládne mnohé. Jediné, čo sa za posledné roky viac-menej nezmenilo, je spôsob použitia. Ide o teplomer:

  • kontaktný,
  • bezkontaktný.

Ortuťový teplomer pozná zrejme každý z vás. Ide o tradičný kúsok, ktorý by ste dodnes našli v lekárničke každej babky. Sú osvedčenou a spoľahlivou klasikou, no už sa však viac nevyrábajú. Známe svojou presnosťou, vďaka ktorej ich odporúčala väčšina doktorov a lekárnikov. Bolo však nutné s nimi narábať opatrne, a to hlavne kvôli ortuti vo vnútri. Preto ak ešte nejaký doma máte, skladujte ho v dostatočnej vzdialenosti od detí, najlepšie niekde v tej najvyššej skrinke.

Nové technológie

Škála druhov a typov teplomerov sa stále rozrastá a na trhu sa objavujú nové typy, ako napríklad bazálny teplomer. Neviete, čo to vlastne je? Ide o skvelého pomocníka pre každú ženu, ktorá sa snaží otehotnieť. Jeho úlohou je totiž zistiť, kedy má žena plodné dni. Funguje na princípe Wi-Fi a Bluetooth pripojenia – vďaka tomu sa teplomer synchronizuje s vaším telefónom, kde sa vám budú postupne vytvárať grafy alebo špeciálne analýzy. 

Rýchlosti sa líšia

Či už ide o bezkontaktný alebo kontaktný typ, každý z nich funguje inak. Kontaktný teplomer sa používa klasicky v podpazuší a výsledok sa dozviete v priebehu niekoľkých minút, pričom bezkontaktný môžete priložiť na spánok, ucho alebo čelo.

Jeho jedinečnou výhodou je rozhodne rýchlosť, výsledok s presnou hodnotou vidíte už za 0,5 — 3 sekundy.

Zdroj obrázka: aprilante / Shutterstock.com

© 2015 PCNews.sk