Logo
Vytlačiť túto stránku

Sprievodca nákupom domácej tlačiarne: Ako si tú, ktorá najlepšie vyhovuje vašim potrebám

Sprievodca nákupom domácej tlačiarne: Ako si tú, ktorá najlepšie vyhovuje vašim potrebám

Pre potreby tlače dôležitých dokumentov dnes už nemusíte chodiť iba na úrady alebo do špecializovaných predajní. Moderné a výkonné tlačiarenské zariadenie môžete mať aj vo svojej domácnosti. Stačí si ho len správne vybrať.

To však nie je vždy až tak jednoduché. Vzhľadom na množstvo dôležitých detailov a faktorov sa výber v obchode s obrovskou ponukou často komplikuje. Aby sme vám pomohli, zostavili sme rýchleho a jednoduchého sprievodcu nákupom na výber domácej tlačiarne s jednoduchým vysvetlením niektorých najbežnejších pojmov a odporúčaniami, ktoré poslúžia väčšine kupujúcich.

Typ náplne má rozhodujúce slovo

Prvá otázka, ktorú musia vyriešiť všetci kupujúci tlačiarní, spočíva v jednoduchej otázke, čo a koľko plánujete tlačiť. Atramentové tlačiarne používajú kazety s atramentom, ktoré sa aplikujú za mokra na papier a rýchlo schnú, zatiaľ čo laserové tlačiarne používajú toner, typ atramentového prachu, ktorý sa naviaže na papier, aby sa dosiahli rýchle výsledky a efektívne využitie zdrojov.

Na základe týchto poznatkov a skutočností je preto veľmi dôležité vedieť, ktorý typ tlačiarne najviac oceníte. Charakter náplne má v tomto smere rozhodujúce slovo.

Farebné atramentové tlačiarne tvoria väčšinu trhu preto, že dokážu tlačiť takmer čokoľvek: eseje, koláčové grafy, lesklé fotografie, a všetko, na čo si len spomeniete. Navyše, dnešné atramentové tlačiarne a multifunkčné zariadenia sú rýchle, často s rýchlosťou tlače, ktorá konkuruje alebo prevýši ich laserové náprotivky.

Laserové tlačiarne sú stále dobrou voľbou pre kancelárske nastavenia, keď väčšina tlače, ktorú musíte urobiť, je čiernobiela. Čiernobiele laserové tlačiarne sa väčšinou dajú kúpiť za prijateľné ceny, ponúkajú dobrú rýchlosť tlače a poskytujú výtlačky pri nižších nákladoch na stranu ako farebné atramentové tlačiarne. Musíte sa však rozhodnúť, či sa vzdáte flexibility, ktorú ponúka farebná atramentová tlačiareň a máte prístup k lacnému a kvalitnému náhradnému toneru.

Skúste to s multifunkčným modelom

Multifunkčná tlačiareň je zariadenie, ktoré dokáže vďaka kvalitným náplniam do tlačiarne Canon okrem tlače aj dobre skenovať a faxovať. Dodávajú sa v atramentových aj laserových variantoch a zvyčajne sa nazývajú „všetko v jednom“ alebo multifunkčné tlačiarne (MFP).

Pre domáce použitie má multifunkčná jednotka veľký zmysel nielen preto, že je lacnejšia ako nákup tlačiarne a samostatného skenera, ale aj z dôvodu úspory miesta. Keďže all-in-one sú extrémne bežné a výrobcovia si za ne len zriedka účtujú veľa prémií, určite ich odporúčame.

Multifunkčné zariadenia uľahčujú skenovanie dokumentov priamo do počítača, pričom niektoré dokonca ponúkajú faxovanie, ktoré sa ale pomaly z trhu vytráca. Stačí si vybrať správne, myslieť pritom na kvalitu papiera a pravidelnú údržbu zariadenia určeného na tlač.

Zdroj obrázka: FabrikaSimf/Shutterstock.com

© 2015 PCNews.sk