Logo
Vytlačiť túto stránku

Každý desiaty mobil sa stratí alebo ho ukradnú

Každý desiaty mobil sa stratí alebo ho ukradnú

Takmer tretina majiteľov smartfónov sa v poslednom roku stretla s bezpečnostným incidentom a takmer rovnaký počet používateľov si neuzamyká svoje mobilné zariadenie. Vyplýva to zo štúdie bezpečnostnej spoločnosti ESET, ktorá skúmala správanie používateľov mobilných zariadení z hľadiska bezpečnosti. 

Údaje z prieskumu ďalej ukazujú, že 9,7 percenta používateľov o svoje zariadenie prišlo buď následkom jeho straty alebo krádeže a 32,4 percenta opýtaných nechráni svoj smartfón alebo tablet žiadnym bezpečnostným riešením. „Pre používateľov zariadení s operačným systémom Android je pritom bezpečnostné riešenie kľúčovou výbavou, keďže sme minulý rok zaznamenali rekordný počet hrozieb zameraných na túto platformu. Vrátane úplne prvej hrozby, ktorá na infikovanom smartfóne zašifruje jeho dáta a od majiteľa telefónu pýta za odšifrovanie výkupné," vysvetľuje Raphael Labaca Castro, špecialista na digitálnu bezpečnosť zo spoločnosti ESET.

Podľa Castra je jedným z ďalších účinných opatrení pravidelné zálohovanie dát uložených na smartfóne alebo tablete. Pravidelné zálohovanie totiž dokáže údaje účinne chrániť pred poškodením alebo kompletným odcudzením. Len 35,7 percenta opýtaných pritom prezradilo, že svoje dáta zálohujú (19,9 percenta denne, 14,7 percenta týždenne, 10 percent mesačne). Takmer 20 percent opýtaných údaje na svojich mobilných zariadeniach nezálohuje vôbec.

Jedným z najlepších spôsobov ako ochrániť svoje dáta pred fyzickým narušením bezpečnosti, je používať automatické uzamknutie obrazovky smartfónu alebo tabletu po istom čase nečinnosti. Napriek tomu túto užitočnú vychytávku nepoužíva 29,3 percenta opýtaných. Je však otázne, koľko opýtaných používateľov tak robí na základe vlastného uváženia. Pri používaní firemného mobilu môže totiž uzamknutie vyžadovať zamestnávateľ, ktorý sa tak snaží ochrániť citlivé dáta uložené na mobilnom zariadení, ktoré by nemali skončiť v rukách zlodeja alebo náhodného nálezcu. Ide napríklad o firemné e-maily alebo dokumenty uložené na mobilnom zariadení.

© 2015 PCNews.sk