Menu

Päť vecí, ktoré by ste mali spraviť s novým smartfónom a tabletom

  • Napísal(a) 
  • Čítať 3257 krát
  • Tlač
  • E-mail

Stačí pár minút na to, aby ste zo svojej novej hračky dosiahli maximum.

Vyčleňte si pár minút na prvotné nastavenie vášho nového smartfónu alebo tabletu. Aj keď všetky zariadenia fungujú hneď po vybalení z krabice, stačí niekoľko jednoduchých úkonov aby bolo vaše spolunažívanie výrazne príjemnejšie.

Vypnite nepotrebné funkcie

Wi-Fi, Bluetooth, NFC, či GPS. Moderné smartfóny a tablety sú vybavené množstvom energeticky náročných technológií, ktoré ale nebudete neustále využívať. Dobre si preto zistite, čo všetko máte po spustení zariadenia aktívne.

Je zbytočné, aby ste mali zapnuté všetky lokalizačné služby, pokiaľ váš tablet neopustí obývačku, alebo vo svojom smartfóne nevyužívate mobilný internet. GPS prijímač v týchto prípadoch nevyužijete a zbytočne by vám ukrajoval z výdrže batérie.

To isté platí aj technológiách na bezdrôtovú komunikáciu. Bluetooth zapínajte len keď ho skutočne budete potrebovať, rovnako aj NFC, ktorého využitie je ešte menej časté.

Všetky tieto technológie zbytočne ukrajujú z batérie a v prípade keď ich náhodou budete potrebovať, je zapnutie otázkou pár sekúnd.

Zabezpečte si ho

Preč je doba, keď sme pri strate telefónu prišli len o kontakty. V smartfónoch už máme celý náš digitálny život od mailov, rodinných fotografií, poznámok, až po heslá do rôznych aplikácií, či internet bankingu.

Základné zabezpečenie v podobe jednoduchého číselného hesla alebo obrazca vás ochráni maximálne pred zákernými priateľmi pri piatom pohári piva. Keď vám ale niekto smartfón či tablet ukradne, k dátam sa dostane jednoducho.

Ak je váš smartfón vybavený snímačom odtlačkov prstov, určite ho využite. Zjednoduší vám prihlasovanie a na prekonanie je výrazne zložitejší v porovnaní s krátkym PIN číslom.

Zapnite si šifrovanie úložného priestoru a sledovanie zariadenia. V prípade jeho straty ho dokážete jednoducho vystopovať, teda ak bude neustále pripojený na internet (to je v prípade smartfónu vysoko pravdepodobné).

Neinštalujte hlúposti

Dobre si rozmyslite, či naozaj potrebujete mať v telefóne tri aplikácie na Facebook, päť rôznych editorov obrázkov či tri aplikácie pre počasie, ktoré sa budú aktualizovať každú chvíľu.

Za každý ušetrený megabajt stiahnutých dát sa vám smartfón alebo tablet časom určite poďakuje, hlavne ak máte menší dátový balíček, či batéria vášho smartfónu patrí k tým menším.

Dodržujte základné pravidlo a inštalujte len overené aplikácie z oficiálnych obchodov. Je tu najmenšia pravdepodobnosť, že si do zariadenia nevedomky vpustíte aj škodlivý kód, ktorý vám ukradne osobné informácie, prípadne zvýši faktúry za telekomunikačné služby.

Ohrození sú hlavne používatelia hľadajúci nelegálny softvér v podobe voľne dostupných verzií inak platených programov a hier. Takto upravené inštalačné súbory často obsahujú aj nebezpečný kód, ktorý sa aktivuje okamžite po inštalácii.

Starajte sa o batériu

Ak vám smartfón nevydrží celý pracovný deň, tak ešte neznamená, že má zlú batériu. Pravdepodobne len máte nesprávne návyky v používaní a zbytočne plytváte energiou.

Batériu nikdy úplne nevybíjajte. Tento zlozvyk sme si priniesli z čias starých akumulátorov s pamäťovým efektom. Svoje mobilné zariadenie preto nabíjajte vždy, keď sa dá, batérii tým neuškodíte.

Upravte si jas displeja, jeho maximálnu intenzitu potrebujete reálne len počas slnečných dní. Väčšina dobrých smartfónov má funkciu pre automatickú úpravu jasu obrazovky. Aktivujte si ju, v noci vás zbytočne neoslní a cez deň poskytne optimálne nastavenie.

Pomôcť môže aj aplikácia, ktorá vám večer automaticky vypne nepotrebné funkcie. Počas spánku nepotrebujete byť informovaní o nových správach a aktívne pripojenie na internet je v tom prípade nepotrebné.

Využite cloud

Apple, Google a Microsoft, každý z výrobcov mobilných operačných systémov má svoje vlastné riešenie pre cloudovú zálohu a synchronizáciu zariadení.

Synchronizovať si môžete napríklad kontakty. Každý jeden záznam je v zašifrovanej forme uchovaný na serveroch a keď nabudúce vymeníte telefón, budú všetky vaše kontakty automaticky obnovené.

Často fotíte a nahrávate krátke videá? Namiesto zložitého prenášania do počítača ich nechajte automaticky zálohovať do cloudu. Prístup k nim máte nielen zo smartfónu, ale z prakticky akéhokoľvek zariadenia.

Zálohovať si môžete aj kompletne celý systém s aplikáciami a nastaveniami. Tu ale budete potrebovať vlastný cloud, prípadne počítač, s ktorým sa vaše zariadenie spojí cez spoločnú domácu sieť.

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013