Menu

SanDisk vyrobil už dve miliardy microSD kariet

  • Napísal(a) 
  • Čítať 2026 krát
  • Tlač
  • E-mail

Ak ste niekedy používali niečo, do čoho sa dala vložiť pamäťová karta, je veľká pravdepodobnosť, že ste sa stretli aj so značkou SanDisk. Globálny líder v oblasti flashových úložísk oznámil, že dodal viac ako dve miliardy microSD kariet. Komerčné dodávky tohto typu kariet naštartoval pred desiatimi rokmi.

V roku 2004 bol formát microSD spočiatku známy ako TransFlash. O rok neskôr sa SanDisk pridal k SD Card Association, ktorý ho premenoval a vypustil konečné špecifikácie pre formát microSD. Stalo sa tak 13. júla 2005 a odvtedy sa microSD stalo najpopulárnejším formátom pamäťových kariet v histórii SanDisk. Na všetky microSD karty, ktoré SanDisk vyrobil je možné odhadom uložiť spolu 11.103 miliárd megabajtov (MB) dát, čo v prepočte znamená viac ako 100 MB flash pamäte pre každého muža, ženu a dieťa, ktorý kedy žil na Zemi.

MicroSD karta, ktorá zmenšila veľkosť dovtedy bežnej pamäťovej karty až o tri štvrtiny hrala a hrá dôležitú rolu v celom spektre produktov spotrebnej elektroniky. Spomeňme napríklad rýchlo rastúci trh so smartfónmi alebo mobilnými zariadeniami zachytávajúce obraz či zvuk, akými sú napríklad kompaktné kamery, vyžadujúce veľký dátový priestor pre uloženie videa s vysokým dátovým tokom.

V prípade smartfónov umožnili malé pamäťové karty dosiahnuť väčšiu flexibilitu a škálovateľnosť vnútorného úložiska, pričom podľa údajov Strategy Analytics1 zhruba 75% smartfónov na dnešnom trhu obsahuje slot na microSD kartu. Na tento trend reaguje aj Google a Microsoft, Android M i Windows Phone 10 umožnia inštalovať a spúšťať aplikácie priamo z microSD kariet, čím sa zjednoduší problém s malou vnútornou pamäťou smartfónov a narastajúcou veľkosťou aplikácií, v drvivej väčšine prípadov hier.  

Podľa SanDisk dopyt po zariadeniach pre ukladanie dát nikdy neprestane rásť, smartfóny budú v blízkej budúcnosti zhotovovať kvalitnejšie a dátovo náročnejšie fotografie a videá, a veľmi sľubný je i trh Internetu vecí, kde bude potreba pre kompaktné pamäťové nosiče ešte výraznejšia. 

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013