Menu

Testovali sme mobilnú aplikáciu internetovej banky mBank

  • Napísal(a) 
  • Čítať 4383 krát
  • Tlač
  • E-mail

Časy, kedy sme chodili platiť účty zloženkami a kvôli prevodu z jedného účtu na druhý trebalo ísť vyplniť  tlačivo do banky sú už za nami. Dnes si môže každý nosiť svoju banku vo vrecku a mať svoj účet dostupný kedykoľvek a všade tam, kde má pripojenie k internetu. Pohodlie klienta potom závisí už len od kvality mobilnej bankovej aplikácie.

S bankou mBank sme sa stretli už v teste ich internetovej aplikácie, ktorá splnila všetky požiadavky kladené na vytvorenie a správu účtu v internetovej banke. Lenže nie vždy máte čas a priestor použiť internetbanking pre banálnu operáciu, akou je napríklad zistenie aktuálneho zostatku na účte a preto online banka potrebuje aj kvalitnú mobilnú aplikáciu.

Už hneď na úvod môžeme prezradiť, že jednu z najlepších mobilných aplikácií na slovenskom trhu má práve mBank. Po rýchlej aktivácii a pár minútach prechádzania sa cez menu sme mali dobrý pocit, je responzívna, prehľadná, má moderný dizajn a funkcie, ktoré sú praktické a nepôsobia ako balast. Dojmy sa nevytratili ani po dlhodobom testovaní a dobrý pocit ostal. Toľko na úvod, poďme si bankovú appku rozmeniť na drobné.

mbank appka play store

Aktuálne sa aplikácia volá mBank SK a stiahnuť si ju môžete z Google Play, App Store a Windows Store, takže je dostupná pre všetky najdôležitejšie platformy. My sme aplikáciu testovali na smartfóne strednej triedy s OS Android 5.1 a vo verzii aplikácie 2.3.1. Oproti prechádzajúcej verzii sa zmenil predovšetkým dizajn, ktorý je prehľadnejší a intuitívnejší na ovládanie. Aplikáciu po inštalácii treba najprv aktivovať prostredníctvom Internet bankingu a SMS kódom zaslaným na telefónne číslo registrované k vášmu účtu. Stačí si už len vytvoriť prístupový PIN, ktorým budete aplikáciu odomykať a to je všetko, môžete sa prehŕňať v peniazoch na svojom účte. Aspoň prstom.

mbank appka home

Hneď prvá vec, ktorá je pre aplikáciu jedinečná je základná obrazovka, ktorú vidíte hneď po spustení aplikácie. Aj bez zadania prihlasovacieho PIN kódu dokáže informovať o tom najzákladnejšom čo vás zaujíma. Disponibilný zostatok si môžete nechať zobraziť ako sumu, alebo ak to chcete trochu tajomnejšie tak ako percento vami definovanej sumy. Toto je aj celkom motivujúci faktor, ak účet v mBank nie je váš primárny a používate ho napríklad pre vygenerovanie nejakej sumy peňazí. Chcete mať na ňom napríklad 1000 EUR a aktuálny zostatok sa bude zobrazovať v percentách. Pri stovke to bude 10% a vy presne viete, ako ďaleko od svojho cieľa ste. Aplikácia v základnej obrazovke zobrazuje aj najbližší bankomat a kontaktné miesto banky a celkom naspodku aj niekoľko reklamných bannerov a informácií o produktoch banky.

mbank appka home 2 

Po prihlásení do aplikácie už vidíte disponibilný zostatok v nominálnom vyjadrení a pod nápadito spracovaným rýchlym menu aj súhrn posledných zrealizovaných operácii. Okamžite tak vidíte, napríklad či vám už prišla výplata alebo platba z iného zdroja príjmu. Z tejto obrazovky môžete ihneď vytvoriť platobný príkaz. Na jeho uskutočnenie vám stačí aj telefónne číslo príjemcu, nepotrebujete poznať jeho číslo účtu. Aplikácia načíta čísla z telefónneho zoznamu, vy si vyberiete príjemcu a ten dostane SMS správu s odkazom na zabezpečenú webovú stránku mBank. Na nej zadá svoje číslo účtu a banka transfer peňazí okamžite zrealizuje. Skutočne šikovné riešenie.

mbank appka menu mbank appka mapa mbank appka nastavenia

Rozhranie aplikácie je veľmi jednoduché a spolieha sa na výsuvné menu v ľavej časti obrazovky. V ňom sú prístupné všetky funkcie aplikácie, nie je ich síce veľa, ale nájdete tam všetko, čo budete pre bežné využitie svojho bankového účtu potrebovať. Zobraziť si môžete nechať podrobnosti o svojom účte vrátane zoznamu uskutočnených operácií, či rozšírenú mapu, na ktorej sa vykreslia všetky bankomaty a pobočky či kiosky mBank v okolí.

mbank appka platba mbank appka platba2 mbank appka historia

V sekcii platby je možné vytvoriť novú platbu, rozdelenie je pritom podobné ako v hlavnom menu, posielať peniaze môžete na iný účet, alebo na svoj účet v inej banke. Nechýba ani čítačka QR kódov, takže úhradu faktúry s aplikáciou zvládnete ešte rýchlejšie. Vzhľadom na to, aké možnosti ponúka menu histórie platieb je spracované veľmi prehľadne. Každý príjem a výdavok ktorý účtom prejde môžete označiť ako podstatný či nepodstatný a zaradiť do správnej kategórie. Aplikácia triedi výdavky sama, podľa typu obchodníka u ktorého ste platili kartou alebo online platobnou bránou. Samozrejme, filtrovanie si môžete upraviť alebo zmeniť pre každú transakciu osobitne a podľa svojich preferencií. Do vyhľadávacieho okienka potom stačí napísať tag alebo popis obchodníka a okamžite viete, koľko ste minuli napríklad na nákupy potravín či vo vašej obľúbenej krčme.

mbank appka karty mbank appka karty2 mbank appka karty3

V sekcii Moje financie môžete vytvárať terminované vklady, sledovať stav a pracovať so svojimi úvermi, investičným portfóliom vo fondoch a spravovať kreditné a debetné karty priradené k vášmu účtu. Pre karty je možné nastavovať limity pre bezhotovostné transakcie, výbery v bankomatoch i výbery na pobočkách, v prípade straty alebo krádeže karty ju môžete okamžite zablokovať a nepotrebujete tak ani telefonovať do banky.

mbank appka blog mbank appka kontakt

Posledné dve položky menu patria blogu, kde mBank informuje o svojich aktivitách a objavujú sa na ňom občas aj celkom zaujímavé články a tipy ako lepšie hospodáriť s peniazmi. Dobre spracovanou položkou je Kontakt, kde nájdete všetky potrebné čísla a adresy s možnosťou priamo kontaktovať operátora ako identifikovaný klient.

Mobilná aplikácia mBank nesklamala a hoci negeneruje prehľadné grafické spending reporty a celkom prirodzene cez ňu neviete zažiadať o úver či uskutočniť zložitejšie operácie ako cez internet banking, 95% operácií, s ktorými sa v priebehu mesiaca bežne stretnete s ňou uskutočníte pohodlne, no najmä rýchlo. Okrem jednoduchej platby na telefónne číslo príjemcu a prehľadného zobrazenia histórie platieb ponúka aj plne funkčnú a užitočnú správu kariet pripojených k účtu a skvelú funkciu zobrazenia zostatku na účte aj bez potreby prihlásenia sa do aplikácie. Nechýba ani čítačka QR kódov pre rýchle uskutočnenie platby, takže jedinú starosť, ktorú pri používaní aplikácie budete mať, je udržiavanie preferovaného disponibilného zostatku.

gold small

Čitajte aj: VYSKÚŠALI SME SLUŽBY INTERNETOVEJ BANKY MBANK

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013